Müslüman Kardeşler Yargılanıyor

Müslüman Kardeşler Yargılanıyor

Mısır'da Müslüman Kardeşler grubuna üye 40 kadar kişinin yargılanmasına başlandı. Sanıklar para aklamak ve yasaklı kuruluşa mali destek vermekle suçlanıyor.

Mısır polisi de davanın başladığı gün yaptığı baskınlarda Müslüman Kardeşler üyesi 12 kişiyi daha gözaltına aldı. Son iki gün içinde gözaltına alınan örgüt mensubu kişilerin sayısı ise 28'e ulaştı.

Müslüman Kardeşler üyesi 40 kişinin davası, bugün askerî mahkemede görülmeye başlandı. Sanıkların çoğunu işadamları oluşturuyor. Sanıklar, yasaklı bir gruba mali destek vermekle suçlanıyor. Askerî mahkemenin ise bu suçtan dolayı idam cezası verme yetkisi bulunuyor.

Uluslararası Af örgütü gibi insan hakları grupları ise mahkemeye karşı çıkıyor ve sivillerin, askerî mahkemede yargılanmasını eleştiriyor. Örgüt, bu mahkemelerin "bağımsız ve siviller için tarafsız bir mahkeme olarak görülemeyeceğini" savunuyor. Sanıkları ise "rutin bir toplantı sırasında" tutuklandıklarını belirtiyor.

Bugünkü mahkeme, uluslararası çağrılara rağmen kapalı kapılar arkasında gerçekleşiyor. Mısır'da askerî mahkemelerin aldığı kararlar için temyiz başvurusu yapılamıyor. 1990'lı yıllarda gazeteciler bu mahkemelere katılabiliyordu; ancak Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yaptığı değişiklikle duruşmalara sadece avukatların ve sanıkların bazı yakınları katılabiliyor.

Sanıklardan bazıları, çıkarıldıkları sivil mahkemede aklandıktan sonra Cumhurbaşkanı Mübarek'in emriyle askerî mahkemeye çıkarılmıştı.

Öte yandan Mısır polisi, Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik baskınlarına devam ediyor. Polis, bugün Kahire'nin kuzeyindeki Nil Deltası'nda 12 kişiyi daha gözaltına aldı. Geçtiğimiz Cuma günü de 16 kişi gözaltına alınmıştı.

Son birkaç hafta içerisinde tutuklananların sayısının ise 100'ü geçtiği belirtiliyor. Tutuklananların büyük kısmı, örgütün "yaz kamplarından" toplanıyor. Mısır yönetimi bu kampların, "ülkenin dengesini bozduğunu" savunuyor.

Cuma günü gözaltına alınanlar arasında Müslüman Kardeşler'in üst düzey isimlerinden Essam El Aryan ve Mahmud Hüseyin de bulunuyor. Örgütün iki numaralı ismi de bu iki önemli kişi yakalanınca "Bu bizim için büyük bir darbe oldu" açıklamasını yapmıştı.

Müslüman Kardeşler'e yönelik Aralık ayında başlayan geniş çaplı operasyonlar, özellikle örgütün finanse edilmesini, hisselerinin dondurulmasını ve örgütle bağlantısı olan işadamlarını hedef alıyor.

Mısır'da Müslüman Kardeşler, 1954 yılından beri yasa dışı bir örgüt olarak ilan edilmiş durumda. Ancak grubun, Parlamento'da 50'den fazla sandalyesi bulunuyor. Ancak bu vekiller, bağımsız aday olarak meclise girmiş durumdalar ve örgütle herhangi bir organik bağları bulunmuyor.