Müslüman Mucitlerin İcatları
İngiltere'nin Glasgow Bilim Merkezinde açılacak olan "1001 Buluş" isimli sergide Müslüman mucitlerin eserleri yer alacak.
Bu ay sonunda Glasgow Bilim Merkezinde açılacak olan "1001 Buluş" isimli sergide Müslüman mucitlere ait icatların yer aldığı eserler bulunuyor.
Bu sergiyle tarihin karanlık sayfalarında kalmış, gizli icatların açığa çıkarılması hedefleniyor. Günümüzde çok işlevsel olarak bilinen bir takım icatların yer alacağı sergide yedi bölüm olacağı belirtildi. Bu bölümler: ev, hastane, market, okul, kasaba, kainat ve dünya olarak planlandı.
1001 Buluş sergisinin mimarlarından, Bilimsel Teknoloji ve Uygarlık Kuruluşunun başkanı Salim El Hassani, karanlık çağlarda teknoloji ve bilimin olmadığıyla alakalı yanlış bir yargının olduğunu ifade etti.
1001 İcat sergisinin, bu mevcut düşünceye meydan okumak için planlandığını ve günümüzdeki teknolojik hayata Müslümanların nasıl bir katkıda bulunduklarını ispat etmek için lüzumlu görüldüğüne işaret etti.
Özellikle de astronomi alanında Müslümanların dünya bilim hayatına çok önemli katkılarının olduğu vurgulanıyor. 9.yüzyılda yaşamış olan El Battani'nin Kopernik'e yol gösterdiği de bilinen bir gerçek. Trigonometrinin de popüler bir hal almasında El Battani'nin çok emekleri bulunuyor.
Bizim galaksimizin dışında bir galaksiyi ilk kez bulan ise,10.yüzyılda yaşamış İran asıllı gökbilimci Abdurrahman El Sufi.
Yeryüzünü ilk inceleyen bilim adamlarının da Müslüman bilim adamları olduğu belirtilirken, 12.yüzyılda yaşamış ünlü coğrafyacı El İdrisi 70 tane haritayı içeren "The Book of Roger" diye bilinen atlası yaptı. (1154)
Müslümanların bilim adına yaptıkları işler arasında Semerkant'ta büyük bir gözlemevinin kurulması da yer alıyor. Bilim ve dinin o dönemler ne kadar birbirlerini bütünleyen ve iç içe geçmiş şeyler oldukları da günümüzdeki bilim adamları tarafından belirtilirken, günümüzdeki bazı bilim dallarının isimlerinin de Arapçadan geldiği vurgulanıyor. El kimya, yani batılıların "alchemy" dediği kimya biliminin isim babalığını ve öncülüğünü de Müslüman Arap bilim adamları yapmış bulunuyor. 9.yüzyılda yaşamış Cabir İbni Hayyan'ın kimya biliminin kurucusu olduğu biliniyor. Cabir, kendine ait bir laboratuarda kimyasal çalışmalar ve deneyler yapmış.
"Yaz Üçgeni" diye bilinen gökteki parlak üç yıldızın isimleri de Arapça kökenli; Altair, Deneb ve Vega.
1001 Buluş: Dünyamızdaki Müslüman Mirası Keşfedin isimli sergi 24 Ekim'de açılacak. Detaylı bilgi için www.glasgowsciencecentre.org sitesine bakılabilir ya da 0871 540 1000 numaralı telefon aranabilir.
İşte Müslümanların icatlarından bazıları:
Dolmakalem
Onuncu yüzyılda ilk kez Mısır Sultanı El Mu'izz tarafından, leke bırakmayan bir kalem kullanma fikrinden sonra icat edildi.
Karanlık Oda
Edinburgh'ün kendine has bir örneği vardır ama, ilk karanlık oda İbnu'L Heysem tarafından icat edilmiştir. Hatta kamera adı Arapça'da "gamara"dan geliyor.
Ameliyat Aletleri
11.yüzyılın cerrahlarından ez-Zahravi birçok ameliyat aletini icat etmiştir.
Zeka oyuncakları
9. yüzyılda, Beni Musa Kardeşler tarafından matematiksel, küp ve zeka oyunları icat edilmiştir. Beni Musa Kardeşler bu tarz bilimsel içerikli çalışmaların önde gelenleri arasında yer alan üç kardeştir.
Dünya Bülteni