Muttaki: Afganistan'da Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır

Muttaki: Afganistan'da Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakan Vekili, son 20 yıldır bu ülkede Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Emir Han Muttaki, Muharrem ve Hüseyn-i Aşura törenlerinin güvenli bir ortamda yapılmasına ve Afganistan'da herhangi bir terör olayının önlenmesine değinerek, bu ülkede Şii-Sünni meselesinin olmadığını vurguladı ve son 20 yılda ve Afganistan'ın işgali sırasında Şii ve Sünni arasında nifak yaratılmasına çalışılmasına rağmen bu durumu böyle devam ettiğini, ancak bu çabaların başarısızlıkla sonuçlandığı ve artık Afganistan'ın tüm etnik grupları ve dinlerinin barış içinde ve kardeşçe bir arada yaşadıklarını belirtti. Emir Han Muttaki cumhuriyet dönemini ve Afganistan'ın 20 yıl süren Amerika işgalini kastediyor.

Hiç şüphesiz, hem Afganistan tarihi boyunca hem de alt kıtada Şii ve Sünniler barış içinde yaşadılar. Özellikle ehli sünnet de Ehl-i Beyt -as- ve şehitlerin efendisi İmam Hüseyin’e -as- büyük saygı duymakta ve çocuklarına Hüseyin ismini seçmekte ve Muharrem töreninde, Şii kardeşleri ile yanyana İmam Hüseyin'in -as- şehadeti için yas tutuyorlar.

Siyasi meseleler uzmanı sn. Emin Fercan bu bağlamda yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Afgan halkı arasındaki yakınlaşmanın faktörlerinden biri de dini ritüel ve geleneklere saygıdır ve Afgan halkının dini meseleler nedeniyle bölündüğüne dair bir tarih yoktur. Aslında Afganistan halkının ayrıcalıklarından biri de bu ülkedeki iç savaşın hiçbir zaman dini bir renge değil, yalnızca etnik bir renge sahip olmasıdır.

Bu nedenle son yıllarda yabancı ve mezhepsel unsurlar Afganistan'daki etnik meseleleri mezhepsel ve dini meselelere kaydırmaya çalıştılar, ancak bu çabalar tamamen başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İslam Emirliği Dışişleri Bakan Vekili Emir Han MUttaki'ye göre, son 10 yıllarda Muharrem günlerinde yas tutanlara saldırmaya hazırlanan IŞİD, Afganistan'da tamamen ithal edilen bir gruptur ve bu ülkede güvensizlik yaratma planlarının güvenlik önlemleriyle boşa çıkarılmıştır. Ona göre Umman'da Aşura günü herkesi üzen bir terör saldırısı yaşandı. IŞİD terör örgütü bu saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Afganistan'da Muharrem ayında bazı kısıtlamalar getirilmesine yanıt veren Muttaki, son 20 yıldır bu ülkede Muharrem ayı mateminin siyasi ve ekonomik olarak kullanıldığını, zira yas konvoyları sokaklarda devriye gezerken aynı zamanda ambulanslar da saldırı ve patlamalardan etkilenen cesetleri ve yaralıları taşıdığını vurguladı. Dolayısıyla Taliban da Afganistan'a IŞİD dahil teröristlerin ithal edilmesinden endişe duyuyor ve bu ülke dışındaki ve bölge ülkelerindeki IŞİD merkezleri yok edilmezse herkese zarar verecek.

Muttaki, Irak ve Suriye'deki yenilgi ve parçalanmanın ardından IŞİD terör örgütünün destekçilerinin Afganistan'daki unsurlarını toplayıp yeniden organize etme çabalarına değiniyor. Bu bağlamda bölgede güvensizliğin yoğunlaşacağı endişesini körükleyen çok sayıda rapor yayımlandı. Muttaki’ye göre IŞİD'e üs, teçhizat ve kuvvet sağlanıyor ve daha sonra Afganistan'a naklettiriliyor. Muttaki ayrıca bölge ülkelerinin isimlerini vermeden, uluslararası toplumun bölgedeki IŞİD üslerine dikkat etmesini istedi. Taliban daha önce Pakistan ve Tacikistan'ı IŞİD'i araç olarak kullanmakla suçlamıştı. İLKHA