NATO'dan 'İran' Açıklaması
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İran'dan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den gelen son sinyalleri memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
NATO'nun 2013 yılı faaliyetleriyle ilgili raporun açıklandığı toplantıda konuşan Rasmussen, son sinyallerden ve İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirirerek, "Bu yeni yönün, diğer bölgesel ve uluslararası konularda da atılımlara yol açmasını umduğunu" ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yarın Brüksel'de bir araya geleceklerini belirten Rasmussen, görüşmenin gündem maddeleri hakkında detaylı bilgi vermekten kaçındı. Diplomatik kaynaklar ise AB Zirvesi'ne katılmak üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Brüksel'e gelecek olan Lavrov'un Rasmussen ile yapacağı görüşmede, uluslararası güvenlik ve ikili ilişkiler alanındaki konuların yanı sıra Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alınmasının beklendiğini aktardı.
Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO Zirvesi sırasında bir NATO-Rusya Zirvesi'nin yapılıp yapılmayacağının henüz netleşmediğini kaydeden Rasmussen, bu kararın eldeki veriler ışığında önümüzdeki dönemde alınacağını kaydetti.
Ukrayna'daki olaylara da değinen Rasmussen, daha önce yaptığı açıklamalarda yer alan vurguları yineleyerek gelişmelerden büyük endişe duyduğunu ve şiddeti güçlü şekilde kınadığını belirtti ve taraflara diyalog ve siyasi çözüm çağrısı yaptı.
Öngörülemeyen bir dünyada NATO'nun önemli bir istikrar kaynağı olmayı sürdürdüğünü vurgulayan Rasmussen, operasyonlardan çok sayıda ders çıkarıldığını, bunların da NATO'nun geleceğinin şekillendirilmesinde kullanılması gerektiğini söyledi.
Terörizmden siber saldırılara kadar uzanan risk ve zorluklarla baş edebilmek için yeteneklere yatırım yapılmasının gereğinin altını çizen Rasmussen, "Avrupalı müttefiklerimizin, ortak istihbarat, ağır nakliye ve füze savunması alanlarında üzerlerine düşenleri tam olarak yapmalarını umuyorum" dedi.
Ekonomilerin düzelme sinyalleri verdiğini hatırlatan Rasmussen, Avrupa'da savunmanın güçlü tutulması için siyasi irade gösterilmesi gerektiğini de belirterek, "Bu aynı zamanda NATO'nun da güçlü kılınmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
NATO güçleri arasındaki bağlantının önemine vurgu yapan Rasmussen, "Göreve çağrıldığımızda müttefiklerimizle ve ortaklarımızla ortak hareket etmeye hazır olmalıyız" dedi.
İşbirliğine dayalı güvenliğin gelecekteki NATO'nun yaşamsal unsurlarından olduğunu belirten Rasmussen, "Beş kıtadaki 40 ülke ve örgütle olan siyasi ve operasyonel ortaklık ağımızı derinleştirip yaygınlaştırmalıyız" ifadelerini kullandı