NATO'dan Rusya'ya Beraber Çalışma Teklifi

NATO'dan Rusya'ya Beraber Çalışma Teklifi

NATO Genel Sekreteri, savunmalarını iki kat arttırdıklarını belirterek bölgede huzur için Rusya ile işbirliği yapmalarının, her iki taraf için de kârlı olacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile işbirliğine hazır olduklarını, eğer Rusya çatışma yolunda yürümeye karar verirse "Rusya'nın karşısında durmaya da hazırlıklıyız" dedi.

Stoltenberg, "Foreign Affairs" dergisine verdiği röportajda, "Rusya seçim hakkına sahip. Ya çatışma yolunda devam ederek daha fazla izole edilecek ya da işbirliği yolunu takip edecek. Eğer işbirliğini seçerse, bundan hem Rusya hem NATO fayda görecek. İşbirliği yapmaya hazırız, fakat zorlu görev içinde hazırlıklıyız eğer çatışmayı seçerlerse onların karşısında durmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Stoltenberg, "Moldova, Gürcistan, Kırım ve Doğu Ukrayna'da Rusya'nın güç kullandığını görüyoruz. Rusya, bütün devletlerin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı duyan bir Avrupa fikri ile çelişen bir etki alanı oluşturmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri, müşterek savunmamızdaki en büyük sıçramayı yapıyoruz" diyen Genel Sekreter, NATO'nun savunma büyüklüğünü iki katına çıkardıklarını belirterek, "Savunmamızı daha hazırlıklı bir yapıya dönüştürüyoruz" dedi.

Öncü unsurların 48 saat gibi kısa sürede harekete geçebilmesi için hazırlık içinde olduklarını da ifade eden Stoltenberg, NATO'nun kuvvet yapısını Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri doğrultusunda değiştirdiklerini belirtti.

NATO SAVUNMASINI ARTIRACAK

Stoltenberg, NATO üyelerine, savunmaya ayırdıkları bütçeyi artırmaları yolunda yapılan çağrılarla ilgili bir soruya verdiği cevapta, NATO’nun kesintileri durdurma ve savunma harcamalarını artırma konusunda taahhütte bulunduğunu söyledi. Stoltenberg, gelecek 10 yıl içerisinde NATO üyelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2'si kadar bir harcama yapacağını kaydetti.

NATO'NUN IŞİD TAVRI

Stoltenberg, IŞİD ile ilgili bir soruya verdiği cevapta, IŞİD ile ya da daha genel anlamda terörle mücadelede, daha kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğinin altını çizdi. NATO'nun IŞİD ile mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade eden Stoltenberg, ABD'nin öncülüğündeki IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun bir NATO operasyonu olmadığını fakat bütün NATO müttefiklerinin bunun içinde yer aldığını kaydetti. Stoltenberg, ayrıca bazı ülkeler ve AB gibi uluslararası örgütlerin de sınır kontrolü, istihbarat işbirliği gibi konularda önemli katkıları olduğunu söyledi.

NATO'nun esas odak noktasının bütün üyelerini korumak olduğunu söyleyen Stoltenberg, buna örnek olarak Türkiye'ye hava ve füze savunma sistemlerinin konuşlandırılmasının verilebileceğini belirtti.

UKRAYNA VE İSTİHBARAT

Stoltenberg , "Ukrayna’da gördüğümüz hibrit savaş türü, askeri ve askeri olmayan araçların kullanımını ve gizli ve gizli olmayan operasyonları kapsıyor. Bu kapsamda, istihbarat daha önce olmadığı kadar önem kazanıyor" ifadesini kullandı.

"Global Hawk" insansız keşif araçlarını kullanacaklarını belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Yeni bir yer keşif sistemi geliştirme aşamasındayız. 2017'de onları İtalya'daki Sigonella Üssü'ne yerleştireceğiz" dedi.

Stoltenberg, ABD'nin insansız hava aracı kullanmasıyla ilgili tartışmalarla ilgili bir soruya ise, "Benim bahsettiklerim keşif araçları. Sizin bahsettiğiniz ise silah olarak kullanılan araçlar. Bu tarz araçlar uluslararası kanun doğrultusunda kullanılmalı" diye konuştu.

Soğuk Savaş sonrasında NATO'nun odak noktasının bölgesinin dışına çıkarak, Balkanlar’da, Kosova'da, Bosna-Hersek'te, Afganistan, Libya ve Afrika Boynuzu'nda kriz yönetimini de çevrildiğini belirten Stoltenberg, "Şimdi ise odak noktamız tekrar kendi bölgemizde. Fakat kriz yönetimini de sürdüreceğiz. NATO tarihinde ilk defa, aynı zamanda hem müşterek savunma ve kriz yönetimi ile uğraşmak durumunda" diye konuştu.