Naylon Poşet'e Savaş Açıldı

Naylon Poşet'e Savaş Açıldı

Naylon Poşet'e Savaş Açıldı

Dünyanın önündeki en büyük tehditlerden biri olarak görülen küresel ısınma ve çevre kirliliğine karşı Çin, Avustralya ve Japonya dev adımlar attı. Çin ve Avustralya, çevre kirliliğini önlemek için market ve mağazalarda bedava naylon poşet uygulamasına son verme kararını açıklarken, Japonya da, Çin ve Endonezya gibi ülkelerin küresel ısınmayla mücadele çalışmalarına destek vermek üzere gelecek 5 yıl içinde 10 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor.

NAYLON POŞET YERİNE SEPET
Çin yönetimi, çevre kirliliğini önlemek için bu yıl haziran ayından itibaren, mağazalardan bedava plastik poşet dağıtılmasını yasaklama kararı aldı. Hükümetten yapılan açıklamada, Çin'in en büyük ihracatçılarından biri olduğu çok ince plastik torbaların üretiminin de yasaklanacağı belirtildi. Kurallara uymayan işletmelere, para cezası verileceği açıklandı.

Halkın, plastik torbalar yerine alışverişlerinde sepetler ya da bez torbalar kullanmasına teşvik edileceği de kaydedildi. Açıklamada ayrıca, çöp toplanmasında geri dönüşüm çabalarının arttırılması ve mali yetkililere plastik torba üretimine ağır vergiler getirilmesi çağrısında bulunuldu.

HER GÜN 3 MİLYAR POŞET KULLANILIYOR
Çin hükümetinin bu kararı, ülkede çevre kirliliğiyle ilgili kaygıların artmasını izliyor. Çin'de her gün 2 ya da 3 milyar plastik torba kullanıldığı sanılıyor. Çin yönetimi, plastik torbaların yeniden kullanılması alışkanlığının da zayıf olduğu ülkede bu durumun büyük bir enerji israfına neden olduğunu kaydetti. Çin'deki plastik torba üretiminde yaklaşık 40 milyar varil petrol kullanıldığı tahmin ediliyor. Çin'in son yıllarda kaydettiği hızlı ekonomik kalkınma, çevre kirliliği ve kaynakların etkin kullanımı konusunda kaygılara yol açmıştı.

AVUSTRALYA DA SAVAŞ AÇIYOR
Avustralya'da da, bu yılın sonundan itibaren süpermarketlerde plastik poşet kullanımına son verilmesi planlanıyor. Çevre Bakanı Peter Garrett, ülkede şu anda "evlere giren, çöp alanlarını dolduran, doğal hayata zarar veren ve plajlarda karşılarına çıkan yaklaşık 4 milyar plastik poşet olduğunu" söyledi.

Garrett, plastik poşetlerin kullanımının bu yılın sonundan itibaren sona erdirilmesinin planlandığını, Avustralyalıların çoğunluğunun buna destek vereceğine inandığını kaydetti. Çevre Bakanı, nisan ayında Avustralya'daki eyaletlerin yöneticileriyle bu konuyla ilgili olarak görüşmeler yapacağını belirtti.

JAPONYA'DAN 10 MİLYAR DOLAR ÇEVRE YARDIMI
Öte yandan Japonya da, Çin ve Endonezya gibi ülkelerin küresel ısınmayla mücadele çalışmalarına destek vermek üzere gelecek 5 yıl içinde 10 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor. Japonya hükümet sözcüsü Nobutaka Machimura, Tokyo'nun bir yardım programı başlatacağını ve konunun ayrıntıları üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Yardımın, küresel ısınmaya neden olan zararlı gazların salımının, küresel ısınmanın yol açacağı felaketlerin etkilerinin azaltılması ve alternatif enerji kaynaklarının kullanılması çabalarını kapsayacağı belirtildi.