Nerede yanlış yaptığınızı düşünün!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin, küresel ekonomi adına çok önemli mesajlar ortaya koyduğunu söyledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin, küresel ekonomi adına çok önemli mesajlar ortaya koyduğunu söyledi. Yıllardır gözardı edilen birçok konunun bugün artık kriz nedeniyle gözardı edilemeyecek duruma geldiğini vurgulayan Erdoğan, IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkililerine, "Küresel ekonomiye yön veren herkesin, yani sizlerin başını iki elinin arasına alarak, nerede yanlış yapıldığını enine boyuna düşünmeniz kaçınılmazdır" diye seslendi.
IMF ve Dünya Bankası toplantılarına yapılan protestolara da dikkat çeken Erdoğan, "Salonun dışında devam eden protestolara kulak vermek zorundayız" dedi.
28 Eylül'den düne kadar yapılan hazırlık toplantılarıyla Türkiye'nin gündemine oturan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık toplantıları dün resmi olarak başladı. İstanbul'daki toplantıda, "Küresel Krizden Çıkma", "Mali Sistemin Geleceği" ve "IMF Yönetişim Reformları" ana konular olarak ele alındı. İstanbul Kongre Merkezi'ndeki resmi açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel ekonomik krizle ilgili önemli mesajlar verdi. Türkiye, ABD dışında, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına ikinci kez ev sahipliği yapan ilk ülke olarak kayda geçti. 186 ülkeden yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantısı bugün yapılacak kapanış oturumuyla sona erecek.
ERDOĞAN: TARİHTE PARANIN İLK KEZ KULLANILDIĞI TOPRAKLARDASINIZ
Üst Düzey Katılımlı Güvernörler Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İstanbul'un önemini ve güzelliklerini anlatarak konuşmasına başladı. Başbakan Erdoğan, "İstanbul sadece kıtalar arasında değil, medeniyetler arasında, kültürler arasında ekonomiler ve ticaret havzaları arasında da bir köprü konumunda bulunuyor" dedi. Küresel ekonomi açısından son derece kritik bir süreçten geçildiği bugünlerde İstanbul toplantılarının dünya için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni eden Başbakan Erdoğan, "Şu anda tarihte dünya üzerinde paranın ilk kez kullanıldığı topraklarda bulunuyorsunuz. Aynı şekilde dünyada toprakları iki kıtaya yayılmış yegane şehrin İstanbul olduğunu da bu vesileyle hatırlatmak isterim. İstanbul sadece kıtalar arasında değil, medeniyetler arasında, kültürler arasında ekonomiler ve ticaret havzaları arasında da bir köprü konumunda bulunuyor. Türkiye'ye ve İstanbul'a hoşgeldiniz diyor, burada bulunduğunuz süre içinde eşsiz İstanbul'un bütün güzelliklerini doya doya yaşamanızı temenni ediyorum" dedi.
Yaşanan küresel krizin herkes adına, ülkeler adına, ekonomi adına son derece anlamlı mesajları da ortaya koyduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır görülmeyen, görülmek istemeyen ve ihmal edilen pek çok hususun bu kriz sebebiyle artık göz ardı edilemeyecek boyut kazandığını belirtti. Erdoğan, "Bugün artık küresel ekonomiye yön veren, küresel ekonomide aktör olan herkesin, yani sizlerin, her kurumun başını iki elinin arasına alarak nerede yanlış yapıldığını enine boyuna düşünmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Çok ağır bedeller ödedik, ödemeye de devam ediyoruz ancak yaşananlardan ders almazsak, gelecekte daha büyük bedeller ödeyebiliriz" uyarısında bulundu.
"SALONUN DIŞINDAKİ PROTESTOLARA KULAK VERMEK ZORUNDAYIZ"
21. Yüzyılın refah, barış ve hoşgörü ortamına kavuşması için çok ciddi bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu anlatan Erdoğan, "Biz 21. yüzyılı refahın ve huzurun paylaşıldığı yüzyıl olmasını bütün kalbimizle istiyoruz. Tüm buradaki temsilcilerin, devletlerin, uluslararası kuruluşların temel hedefi de bu yöndedir. Eminim ki herkes 21. yüzyılın tehditler yüzyılı değil, fırsatlar çağı olmasını arzuluyor. Bunun için daha fazla çalışmamız bu meseleye daha fazla kafa yormamız, dünyadan yükselen çığlıklara daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu. IMF ve Dünya Bankası toplantılarına yapılan protestolara da dikkat çeken Erdoğan, "Salonun dışında devam eden protestolara kulak vermek zorundayız" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısının açılışına katıldı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ANLATTI, IMF'YE İHTİYAÇ OLMADIĞINI İMA ETTİ
Yurtdışından gelen binlerce üst düzey yetkiliye ve yüzlerce basın mensubuna Türkiye ekonomisini anlatma fırsatını da kaçırmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002'de iktidara geldiklerinde krizin etkilerini hafifleterek krizin üzerine gittiklerini hatırlattı. Ekonomide elde edilen başarıların 2001 krizinden sonra yapılan reformlarla paralel yürüdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Komşu ülkelerle ilişkileri başlattık. Bu olumlu çabaların yansımasını ihracatta, doğrudan yabancı yatırımda ve turizmde rekor başarılar yakaladık. Kişibaşına gelir 10 bin doları buldu. Borçlanma rakamımızı düşürdük. Türkiye olarak krizden etkilendik; ama bankacılık sektörü ve uluslararası rezervler etkilerin sınırlı kalmasını sağladı. Geçen ay açıkladığımız orta vadeli programı uygulama yoluna gidiyoruz. Enflasyonda düşüş trendini devam ettirmeye kararlıyız. Türkiye ekonomisinin özel sektör öncülüğünde büyümesini sağlayacak projelere önem veriyoruz. Kamu kesiminin borçlanmasının azaltılarak özel sektöre kaynak sağlamayı düşünüyoruz. Üretim ve gelirin artırılmasına katkıda bulunuyoruz. Ülkemizin sağlam ekonomik yapısı krizdeki güçlü duruş göz önünde bulundurulursa gelecekte daha güçlü olacağını öngörüyoruz. Türkiye ekonomik anlamda farklı bir sürece giriyor. Nitekim Güneydoğu Anadolu Projesi'ni bitirmeyi hedefliyoruz.. Türkiye'nin bu konudaki başarısının tüm dünyaya ve bölge ülkelerine katkı sağlayacağını söyleyeceğiz."
IMF BAŞKANI KAHN: UÇURUMUN KENARINDAN DÖNDÜK, DERS ALDIK
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise yaptığı konuşmada, küresel krizin gidişatı ile ilgili olumlu konuştu. "Uçurumun kenarından döndük ama, zafer ilan etmek için henüz çok erken" diyen IMF Başkanı, küresel ekonominin 2010'da yüzde 3 büyüyeceğini tahmin etti. Strauss-Kahn, "Belli ki virajı aldık. 2010 yüzde 3 büyüme büyük değil ama iyi bir başlangıç. Bir önceki döneme göre büyük fark var. Toparlanma yavaş olacak vakit alacak" dedi. Hâlâ çok fazla tüketim olmadığını belirten Kahn, "İstihdam, işsizlik daha yavaş toparlayacak. 2010'da pek çok ülkede işsizlik artacak. Krizi tam atlattığımızı söyleyemeyiz. Küresel ekonomi son derece nazik olmaya devam ediyor" diye konuştu. G-20'nin ön plana çıkışının bu dönemdeki en önemli gelişme olduğunu ifade eden IMF Başkanı Kahn, G-7'nin sadece zengin ülkeleri temsil ettiğini vurguladı. Kahn, özeleştirilerde de bulunarak, geçmişteki hatalardan ders aldıklarını belirtti.