New York Times: İran İHA'ları Uluslararası Pazarda Söz Sahibi
The New York Times: İran, dronlar için uluslararası pazarda önemli bir oyuncu
TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER
Gazeteye göre İran, uluslararası pazarda oyuncu olmak istediği için Ortadoğu dışındaki ülkelere drone teknolojisi satışını artırdı .
İran Haber medyası, uydu ve savunma görüntülerine göre, İran şimdi küresel etkisini artırmaya ve ticari olarak gelişmiş silah yeteneklerine sahip gelişmiş insansız hava araçlarını Venezuela ve Sudan gibi son yıllarda çeşitli yaptırımlara tabi olan ülkeler de dahil olmak üzere diğer ülkelere satmaya çalışıyor.
Gazete Şimdi, Rusya'nın İran dronları için potansiyel bir müşteri olarak kabul edildiğini söyledi. Washington, geçen hafta Moskova'nın Ukrayna'daki savaş cephaneliğini desteklemek için İran'dan yüzlerce insansız hava aracı satın almayı planladığı bilgisine sahip olduğunu iddia etti. ABD'li yetkililer İran'dan Rusya'ya insansız hava aracı satmamasını istedi ve her iki ülke için sonuçları konusunda uyardı.
İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin Rusya ile askeri işbirliğinin savaştan önce olduğunu duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian, Temmuz ayında İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği röportajda, ülkenin Ukrayna savaşında Rusya'ya yardım etme veya her iki tarafa da askeri teçhizat sağlama planı olmadığını söyledi.
İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiomars Heidari geçen hafta İran'ın dost ülkelere silah ve askeri teçhizat ihraç etmeye hazır olduğunu ve İran insansız hava araçlarının "sınırlarımızın dışında ve uzak yerlerde faaliyet gösterdiğini" söyledi.
Askeri analist ve drone uzmanı Seth Frantzman, “İran drone ihracatı açısından giderek küresel bir oyuncu haline geliyor” diyor.
Analist Yaklaşık 125 mil menzile ve hassas güdümlü mühimmat taşıma kabiliyetine sahip olan ve şu anda Afrika Boynuzu gibi yerlerde görüldüğü iddia edilen gelişmiş Mahar-6 insansız hava aracına atıfta bulunarak, ülkelerin İran insansız hava araçlarını bir oyun olarak gördüğünü söylüyor.
Frantzman, İran dronlarının piyasadaki diğer modellerden daha ucuza mal olduğunu, ancak gelişmekte olduklarını ve Orta Doğu'daki savaş alanlarında değerlerini kanıtladıklarını da sözlerine ekledi.
New York Times'a göre, Tahran 1980'lerde dayatılan savaş sırasında (1980'den 1988'e kadar eski Irak rejimi tarafından) insansız hava araçları geliştirmeye başladı. Uzman analizlerine göre İran'ın son yıllarda nükleer ve füze programlarına getirdiği katı yaptırımlara rağmen ülke, hem gözetleme hem de saldırıda kullanılan çok çeşitli askeri insansız hava araçlarını üretmeyi ve sahip olmayı başardı.
Son yıllarda, bu program Siyonist varlık ve Amerika Birleşik Devletleri için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "İran'ın genişleyen insansız saldırı hava sistemleri veya insansız hava araçları ağı, Katar'daki son bölgesel güvenlik toplantısında ana tartışma konusuydu."
Frantzmann'a göre, İran dronları hala büyük ölçüde küresel pazarın kenarlarında yer alıyor ve çoğunlukla düşük gelirli veya ambargolu ülkeler tarafından satın alınıyor ve bunları başka bir yerde karşılayamıyor. İran ayrıca, Bayraktar TB2'yi Azerbaycan, Pakistan ve Etiyopya gibi ülkeler tarafından satın alınan ve Ukrayna'nın Rusya ile savaşta kullandığı Türkiye gibi güçlerin sert rekabetiyle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler'in İran silahlarının alım ve satımını engellemek amacıyla uyguladığı ambargo, ABD'nin uzatmak isteyen protestolarına rağmen 2020'de sona erdi. Analistlere göre, bu yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte, İran'ın insansız hava aracı ihracatı konusunda önemli bir yasal engel kaldırılmış ve drone teknolojisinde küresel bir oyuncu olarak konumu güçlenmiştir .
Nitekim İran'ın yaptırımların kaldırılmasından ve insansız hava aracı ihracatının artmasından fayda sağlayacağına dair ilk işaretler geçen yılın Eylül ayında ortaya çıktı.
Batılı diplomatlar New York Times'a Etiyopya'nın İran insansız hava araçlarını teslim aldığını doğruladı ve ABD Hazinesi daha sonra geçen Ekim ayında İran'ın insansız hava aracı programına yeni yaptırımlar uygulayarak bunu kamuoyuna doğruladı.
Mart ayında İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran'ın Muhacir-6 uçaklarının bazı ülkelere satıldığını söyledi.
Bu yılın Temmuz ayında Maduro, montaj tarafından üretilen İran savaş uçağı "Mohajer-2"yi gösterdi.
Ve Mart ayında, "İsrail" İran'ı bazı ülkelere insansız hava araçlarında kullanılmak üzere hassas güdümlü füzeler sağlamakla suçladı.
Askeri bir analist de Ocak ayında YouTube kanalında İran'ın insansız hava araçları ihraç ettiğini söylediği bir video yayınladı.
İran İslam Cumhuriyeti, çeşitli İHA'ların üretiminde uzun süredir seri üretim seviyesine ulaşmış durumda ve İHA'lar verimli olduğundan ve bazı ülkeler onları almaya hevesli olduğundan, İran son yıllarda Neo Mohajer gibi İHA'lar geliştirdi. 2 ( M2-N), Muhacir-6 (M6) ve hatta Ababil (AB-2).
İran'ın ülkelere drone satmak için siyasi ve mali teşvikleri de var ve bu droneları satmak, Batı'nın tecrit etme çabalarına rağmen Tahran'ın uluslararası ilişkiler kurmasını sağlıyor ve ABD ambargosu altında satılan petrole ek bir gelir kaynağı sağlıyor. .
Mayıs ayında, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Mohammad Bagheri, Ababil-2 drone fabrikasını açmak için Tacikistan'a gitti. Medya olayı kapsamlı bir şekilde ele aldı ve olayı yerli drone teknolojisi geliştirme programında bir dönüm noktası ve İran'ın artık drone pazarında gerçek bir oyuncu olduğunun bir göstergesi olarak nitelendirdi.
İran'ın savunma sanayisinde uzmanlaşmış bir Washington Enstitüsü yardımcı askeri analisti, isminin açıklanmasını istemediğini belirterek, "İranlılar yüksek kaliteli insansız hava araçları üretmek için bu yeteneği inşa ettiler, bu nedenle diğer ülkelerin bu tür teknolojilerle ilgilenmesi şaşırtıcı değil" dedi.