Ebu Hanefi'ye ve İmam Maturidi'ye MHP'li Adaydan Çirkin İftira

Ebu Hanefi'ye ve İmam Maturidi'ye MHP'li Adaydan Çirkin İftira

Ömürlerini İslam hukukuna vakfetmiş iki mubarek İmam'a "laik anlayışa sahiplerdi" diyerek hem tarihsel hem de akademik hatalarla dolu zorlama yorumlarla oluşrurulmuş bir röportaj.

Ömürlerini İslam hukukuna vakfetmiş iki mubarek İmam'a "laik anlayışa sahiplerdi" diyerek hem tarihsel hemde akademik hatalarla dolu zorlama yorumlarla oluşrurulmuş bir röportaj. Oysa azıcık mürekkep yalamış birileri dahi bilir ki ne İmam Ebu Hanefi ne de İmam Maturidi İslam şeriatından bir milim taviz vermemiştir. Fıkıh usulünde ehli rey ve ehli hadis ekollerinin benimsenmesinden kaynaklanan farklılıkları İmam Maturidi'nin vahiyden önce aklı benimsemesi gibi saçmaca bir iddiaya dönüştürmek cidden gariptir. Herkes bilir ki ehli sünnet itikadında "Kur'an mahluk değil ilahi kelamdır". Aşağıdaki röportajda İmam Maturidi'nin vahyi mahluk olarak kabul ettiği ifade ediliyor. Ayrıca kader konusunda İmam Maturidi'nin görüşleri Kaderiye, Cebriye ve Mutezile mezheplerine karşı savunduğu bir reddiyeden mütevellid görüşlerdir. Yoksa kaderi inkar ve geçersiz saymak değildir. İmam Ebu Hanefi'yi ve İmam Maturidi'yi laik seküler bir anlayışta oldukları gibi çirkin ve asılsız bu iftiralardan tenzih ediyor, bu iftiraları yamayanları şiddetle kınıyoruz (Tevhid Haber). İşte o iftira ve isnad dolu röportajın konuyla alakalı kısmı;



Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi 'ASAM'ın eski başkanı Aktan bize MHP'nin siyasi yönünü anlatırken, 'Atatürk laikliği' hakkında da çok ilginç açıklamalar yaptı. (Neşe Düzel'in Reportajı-Radikal)

Sütunu olan, okunan bir yazardınız. Neden politikaya girmeyi tercih ettiniz?
Köşede yazdıklarınızı, politikada söylüyorsunuz. Siyaset söylem
demektir. O söylem, daha sonra devletin karar mekanizması içerisinde fiiliyata döner. Devletin karar mekanizması içine girmek için yapılır siyaset.
MHP'nin iktidara geleceğini mi düşünüyorsunuz?
Bir şekilde iktidar olabilir. Önemli olan, fikirlerinize uygun bir örgüt vasıtasıyla iktidara gelmenizdir.
Sizi CHP'de göreceğimi sanıyordum. Niye MHP'yi tercih ettiniz?
Başlıca iki nedeni var. Birincisi laiklikle ilgili. İkincisi, MHP'nin piyasa ekonomisi ve küreselleşmeyle ilgili CHP gibi bir ideolojik sorunu yok. Mesela laiklik... CHP'nin laikliğinde derin bir içerik yok. CHP'nin laikliği din dışı bir laiklik gibi görünüyor. Oysa Atatürk'ün getirdiği Cumhuriyet'in laikliğinin din içeriği vardı. Bakın... Diyanet İşleri Başkanlığı Genelkurmay'la aynı zamanda kuruldu. Meclis'te tartışmaları yapılırken Adalet Bakanı Seyit Bey çok önemli bir konuşma yaptı. 'Biz amelde Hanefi, itikatta Maturidiyiz' dedi. Bir din âlimi olan Seyit Bey'in okuduğu bu metni baştan aşağı Atatürk yazdırdı. Atatürk'ün laikliğinin din içeriğini İmam Maturidi oluşturdu ama bu sonradan unutuldu. Bunda CHP'nin biraz da payı var.
Atatürk laikliği nedir?
Bugün 'Dindar insan laik olabilir mi' diye soruluyor. Evet, olabilir. Bunun en iyi örneğini Maturidi verdi. İmam Maturidi 850-950 yılları arasında Semerkant'ta yaşamış olağanüstü bir din adamıdır. Bir dehadır, Türktür. O, diyanetle siyasetin ayrılmasını savunan ilk kişi oldu ve 'Kuranı yaratan Allah'tır. Allah vahyi yarattı. Allah vahyi yarattı da aklı kim yarattı?' diyerek aklı savundu. Onun teolojisinde aklını kullanan ve aynı zamanda da inanan birey vardır. 'İyilik ve kötülük sizden gelir, kaderinizden gelmez' der. O, kadere inanmaz. Bu çok önemli. Çünkü eğer kaderiniz yoksa, siz sorumlu ve ahlaklı birey olursunuz. Zira esas olan sizin eylemlerinizdir. Maturidi bireyleşmeyi ortaya çıkardı. Ayrıca geçerliliğini kaybetmiş ayetler de...
Evet, o ayetlere ne oldu?
O ayetler, Maturidi'de akılla uygulamadan düşüyordu. Çok ileri bir çizgidir bu. Maturudi, toplumun din konusunda bireye baskı yapmasını da kabul etmez. Onun teolojisi tümüyle demokratik ve laik topluma uyar. Atatürk'ün laikliği işte bu Hanefi ve Maturidi çizgiydi. Dindar birey laik olabilir anlayışıdır bu. CHP ise henüz dindarlıkla laikliği bağdaştıramadı. CHP'nin din içeriksiz laikliğiyle, onun karşısına 'Milli Görüş' diye çıkan Selefi akım çatışıyor. Bu yeni Selefi akım, Maturidilikle taban tabana terstir. Onda dinle siyaset karışır. İslamın, devleti ele geçirerek yeniden bir atılım yapacağını düşünür. Demokrasiye de, laikliğe de uymaz bu akım. Temelinde ümmet kavramı yatar. MHP'deki 'millet, ulus-devlet' kavramlarıyla AKP'nin ümmet kavramı işte burada çatışıyor.