Uluslar Arası Kudüs Buluşması

Uluslar Arası Kudüs Buluşması

15-17 Kasım 2007 tarihlerinde ve üç gün sürecek. Böylece Buluşma, her yılın 29 Kasım tarihinde ihya edilen Uluslar arası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü’nün birkaç gün öncesine denk gelmiş olacak.

Medeniyetin beşiğini koruyalım

Medeniyetin beşiğini koruyalım

Çünkü o tutsak kutsallığın başkentidir,

Çünkü o zincirlere vurulmuş bir yüceliktir,

Çünkü 2000 yılından buyana onun 700 evi yıkıldı,

Çünkü onun 12.000 evi her an yıkılma tehdidiyle karşı karşıyadır,

Çünkü ahalisinden 525 kişi zindanlarda esir durumundadır,

Çünkü 181 km uzunluğundaki beton duvar onun boğazını sıkıyor,

Çünkü onu kuşatan 23 adet askeri kontrol noktası ahalisine zindan hayatı yaşatıyor,

Çünkü etrafından 26 yahudi yerleşim merkeziyle kuşatılmış durumdadır,

Çünkü bağrında barındırdığı Mescidi Aksa’ya sadece 2005–2006 yıllarında 95 saldırı ve baskın gerçekleştirildi,

Çünkü tüm baskılara, zorlamalara, dışarıdan sürekli göçmen getirilip yerleştirilmesine rağmen hâlen içinde oturanların % 36’sını yine zulme ve haksızlığa direnenler oluşturmaktadır,

İşte onların başlarının eğilmemesi, direnişteki kararlılıklarının kırılmaması için

Bu çağrımızı sizlere iletiyoruz.

Uluslar arası Kudüs Buluşması

Kudüs için insanlık adına bir uluslar arası haykırıştır. Uluslar arası Kudüs Müessesesi’nin öncülüğünde, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) ve İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (IDSB) ile yardımlaşmayla gerçekleştirilmektedir. Programa Arap dünyasından, Türk dünyasından, İslâm dünyasından, Hıristiyan dünyasından bölgesel ve uluslar arası çok sayıda kuruluş, komite ve birlik destek vermektedir.

Uluslar arası Kudüs Buluşması

Kudüs’ün modern tarihinde bir istasyon konumundadır. Dünyanın değişik yörelerinden muhtelif sivil ve uygar kuruluşların Kudüs’ün köklü kimliği, kültürü, kutsallığı etrafında buluşacağı bir istasyondur. Bu şehrin üzerindeki medeniyet ve halk, onun bölgede hatta tüm dünyada savaşın ve barışın anahtarı olan toprağı için buluşacaklar. Tüm insanlığın ortak mirası olan kültürünün etrafında buluşacaklar. O kültür ki, zenginliği ve çeşitliliği, paylaşılırlığı ve benzersizliği ile tüm insanlığın ortak mirasıdır. Değişken mevsimlerinin oluşturduğu şartlarda barışı ve güvenliği, kin ve savaşın kötülüklerini öğreten bir insanlık mirasıdır.

Uluslar arası Kudüs Buluşması

İnsanlığın tüm kesimlerinin bir araya gelerek, bu medeniyetin huzurunu ve yüceliğini hedef alacak her taşkınlığı reddedecekleri istasyondur. O medeniyetin mekânında hak sahipleri ve haklar belli olmuştur. Herhangi bir değişikliği, oynamayı ve hileyi kabul etmez. Aynı şekilde reddedilen bir şeyin zaman aşımıyla kabul edilir olamayacağını, emrivakiyle hüküm verilemeyeceğini duyurur.

Uluslar arası Kudüs Buluşması

Farklı yüzlerin, farklı ulusların, farklı dillerin, farklı dinlerin ve farklı kültürlerin bir araya geleceği bir insanlık gösterisidir. Boynuna ip takılan kutsallığa yeniden hayat kazandırma amacıyla onun boğazındaki ipleri çözmek amacıyla uzanan eldir. Kudüs’ün ve medeniyetin yüzünü dağıtmak amacıyla atılan yumruklara karşı onları savunan eldir.

Kudüs İçin İstanbul Bildirgesi

Uluslar arası Kudüs Buluşması çalışmaları sonucunda insanlık adına bir uluslar arası belge ortaya çıkarılacak. Bu belge Filistin halkının Kudüs’teki, Filistin’deki tarihî haklarının ilkelerini ortaya koyacak. Kudüs’ün ve onun üzerindeki kutsal varlıkların insanî, dinî, kültürel, tarihî ve medeniyete ait bir miras olduğunu, onları savunmanın tüm insanlığın ortak görevi olduğunu vurgulayacak. Bütün bunların ötesinde işgalin zaman aşımıyla oturmayacağını, yerleşimin, oranın gerek İslâm, gerekse Hıristiyan kültürüyle bağlantılı kimliğinin tahrip edilmesinin onaylanamayacağını, tarihinin tahrif edilmesinin, ahalisinin göçe zorlanmasının, sınırlarının değiştirilmesinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini, bütün bunların bir emrivaki şeklinde oldubittiye getirilmeye çalışıldığını duyuracak.

Uluslar arası Kudüs Buluşması’nın Diğer Amaçları

İstanbul Bildirgesi’ni bir projeye ve pratiğe yönelik programa dönüştürmek amacıyla Uluslar arası Kudüs Buluşması ayrıca şunları gerçekleştirmeyi hedefleyecektir:

1.Kudüs için çalışan kurumlar arasında koordinasyonu güçlendirmek, ilişkileri düzenlemek, haberleşmeyi artırmak ve en üst düzeye çıkarmak, Kudüs’ün insanî mirasını, İslâm ve Hıristiyan kültürüne ait kutsal varlıkları korumak için ortak çalışmalar yapmak amacıyla Kudüs İçin Çalışan Kurumlar Bildirgesi hazırlamak.

2.Kudüs’teki ve Filistin’deki kurumlarla dışarıdaki benzerleri arasında ve birbirine yakın alanlarda çalışan kurumlar arasında kardeşlik ve işbirliği anlaşmaları gerçekleştirilmesini sağlamak.

3.Kudüs’ü ve Filistin halkının meşru haklarını koruyacak, bu alanda uluslar arası kamuoyunu, insanlığı duyarlı kılma amacına yönelik bir projenin takipçiliğini yapacak, İsrail’in Yahudileştirme, ırkçı ayrım ve etnik tasfiye politikalarına karşı duracak bir komite oluşturmak.

Yer:

Dünyanın ortasında yer alan, medeniyetler arasında köprü görevi gören İstanbul’da, bu dünyadaki kutsallığın başkenti Kudüs’e destek için toplanıyoruz.

Çalışmalar ve etkinlikler Feshane Uluslar arası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi’nde yürütülecek.

Burası büyük bir medeniyetler şehri konumundadır. Bu ağırlıkta bir buluşmanın başarıyla sonuçlanmasını sağlayacak imkânlara ve araçlara sahip durumdadır.

Buluşmanın Tarihi ve Süresi

15-17 Kasım 2007 tarihlerinde ve üç gün sürecek. Böylece Buluşma, her yılın 29 Kasım tarihinde ihya edilen Uluslar arası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü’nün birkaç gün öncesine denk gelmiş olacak. Aynı zamanda Kudüs’ün tümünün işgal edilişinin kırkıncı yılına ve bu kutsal şehrin başına gelen dramın temel taşını oluşturan 2 Kasım 1917 tarihli Belfur Deklarasyonu’nun ilan edilişinin 90. yıldönümüne tekabül edecek.

Program ve Etkinlikler

Program: Genel programa ilim adamları ve düşünürler davet edilecek ve Kudüs’ün kutsal değerlerini, kültürünü, içinde bulunduğu şartları ve ahalisinin durumunu değerlendirecekler. Bunun yanı sıra oranın toprağı üzerinde yaşayan ve havasını soluyan insanların şahitlikleri dinlenecek.

Genel programa ek olarak, bilgi ve birikimleri paylaşma amacıyla grup çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu çalışmalarda görüşler, girişimler, birikimler ve gerçekleştirilen faaliyetler anlatılacak. Bu çalışmalardan aynı zamanda karşılıklı anlaşmalar yapılması ve İstanbul Bildirgesi’nin pratiğe yansıtılması konusunda irtibatların kurulması amacıyla yararlanılacak.

Etkinlikler: Bu Buluşma’nın tam anlamıyla bir insanlık gösterisine dönüşebilmesi için gelen tüm heyetlere aynı günlerde açılacak sergilerin de kapıları açık tutulacak. Fotoğraf, resim ve karikatür, sanat eserleri, Kudüs’e ait veya Kudüs’e destek amacıyla yapılan çalışmalar, kitap, bilgi kaynakları ve belgesel film sergileri açılacak. Kutsallığın başkentinin insanîliğinin ve evrenselliğinin biraz daha somut olarak ortaya konması için değişik tarzlarda, farklı dillerde ve farklı kültürlere göre Kudüs’le ilgili sanatsal sunumlar düzenlenecek.

Katılım

Sizler bu programa katılmaya, birikimlerinizi, düşüncelerinizi ve bilgilerinizi sunmaya, muhtelif sergilere ve etkinliklere katılmaya davetlisiniz. Fotoğraflarla, resimlerle, sanat ürünleriyle, kitaplarla, bilgi kaynaklarıyla ve sanatsal sunumlarla katkıda bulunabilirsiniz. Yahut Kudüs’le ilgili bu uluslar arası gösterimde sunulmasını arzu ettiğiniz seçkin bir etkinliğin gerçekleştirilmesini üstlenerek katkıda bulunabilirsiniz.

Siz, İstanbul Bildirgesi’yle tarih yazacak bir el, ona katkıda bulunacak kalem, en üstün insanî anlamıyla Kudüs’ü özünde taşıyacak bir kalp, onun için kendini zorlayan ve fikir üreten bir beyin, kutsal Kudüs şehri için eliyle yazdığını gerçekleştirmek için kendini zorlayacak bir beden olmaya davetlisiniz.

Ulaşım:



Web

https://www.kudusbulusmasi.com