Nijerya"nın tropik Şiileri (FOTO)
Alttaki fotoğrafa bakarak bunların Lübnan, İran ya da Irakta çekildiğini sanmayın. Bu fotoğraf(lar) Nijeryada bundan bir sene önce çekildi.
Alttaki fotoğrafa bakarak bunların Lübnan, İran ya da Irak'ta çekildiğini sanmayın. Bu fotoğraf(lar) Nijerya'da bundan bir sene önce çekildi. Bu resimler bir anlamda Sahra Afrika'sındaki Hizbullah ve İslam devrimin yükselişinin de göstergesi sayılıyor.
Bu resimlerin ilginç de bir hikayesi var. Middle East Times tarafından basılana kadar (ki onlar da nereden geldiğini bilmiyorlardı) bu resimler sürgündeki Lübnanlılar arasındaki e-postalarda gizli kaldı. Ta ki, France24'ün Nijerya uzmanı Hasan Souley gözlemcisinin bundan bir yıl kadar önce 30 Ağustos'ta Nijerya'nın Zaria şehrinde Mehdi'nin ölümünün anılma törenlerinde çekildiklerini söylene kadar.
Fransa'nın Poitiers Üniversitesi'nde Nijer ve Nijerya'daki İslami uyanış üzerine araştırmalar yapan Souley, bu tür törenlerin 80'lerdeki dikta rejimlerinin yasaklarının kalktığı ve demokrasinin tesis edildiği 1992'den beri yapıldığını söylüyor.
Silahsız hareket
Souley'e göre, Nijerya'daki Şii hareketin en ilginç yönü İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah'ından alınan sembolizmin uğradığı değişim. Souley'in tespiti ise şöyle:
"İnsanların ellerinde Hasan Nasrallah'ın ya da Hameney'in resimlerine taşıdığına bakarak, Nijerya Şiileriyle Orta Doğu'yla ilintili olduğunu söylenemez. Ben buradakine, "Tropik Şiilik" adını veriyorum. Çünkü buradaki insanlar silahsız. Nijerya hükümeti asla buna izin vermez. Hükümet sadece, "Müslüman Kardeşler"e özel üniforma (muhtemelen Çin malı) giymelerine ve istedikleri bayrak, sembol ya da posterleri taşımalarına izin verir."
Sayıları 2 milyona yaklaşan Nijerya'ya özgü bu Şii hareketi tamamıyla silahsız ve sadece yardımlarla ayakta kalıyor. "Ülke dışından yardım almalarının imkansız zira hükümet para transferini sıkı kontrol ediyor" diyen Souley'e göre, Lübnan etkisi de yok derece az çünkü "ülke dışında yaşayan Lübnanlıların ekserisi Hıristiyan".
Sahra Afrika'sında ideolojinin arkasında, diktatörlük sırasında hapishanelerde yatan ve İran'da uzun zaman geçiren Şeyh Zakzaki bulunuyor.
timeturk