NSA'in dinleme skandalı büyüyor
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın dinleme skandalı, Edward Snowden'in açıkladığı son belgelerle yeni boyut kazandı.
NSA, 2010’da Toronto’da yapılan G-20 Zirvesi’nde katılan tüm liderleri, Kanada’nın NSA’sı olarak bilinen istihbarat kuruluşu CSEC ile dinlediği ileri sürüldü.
Kanada’nın resmi yayın kuruluşu CBC’ye ulaşan rapora göre, 2010'da Kanada’da yapılan G-8 ve G-20 zirveleri için NSA’nın dinleme yapma isteği, halen görevde olan Başbakan Stephen Joseph Harper tarafından kabul edildi. “Top Secret” (Çok Gizli) damgası ve güvenlik seviyesiyle hükümete iletilen ve onaylanan talep doğrultusunda, ABD’nin Ottawa’daki elçiliğinde 6 gün boyunca aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu G-8 ve G-20 üyesi 25 ülke lideri ile önde gelen isimler dinlendi.
-Operasyonu Kanada biliyordu-
CBC’nin haberine göre NSA, 6 gün boyunca yürüttüğü operasyonu Kanada makamlarından gizleme gereği de duymadı. NSA’nın brifing notunu hazırlayan görevliler raporlarında, “operasyonun Kanadalı partnerler ile yakın işbirliği içinde tamamlandığı” ifadesini kullandılar.
Politik ve ekonomik casusluk görevinin ifa edildiği anlatılan brifing notuna göre, NSA’nın Kanadalı ortağı da kısa adı CSEC (Communications Security Establishment Canada) olan Kanada İletişim Güvenliği Kurumu. Öte yandan Edward Snowden ile çalışan Gazeteci Glenn Greenwald, geçen ekim ayında CBC’de katıldığı bir programda, CSEC’nin, Brezilya’da NSA ile dinleme yaptığını açıklamış, Başbakan Harper ve ilgili bakanlar da konu hakkındaki soruları yanıtsız bırakmıştı.