Nükleer Zirve Sona Erdi

Nükleer Zirve Sona Erdi

Seul'de düzenlenen iki günlük Nükleer Güvenlik Zirvesi sona erdi.

Katılımcı ülkeler, dünya genelindeki nükleer materyaller konusunda uyardı, nükleer terörizme karşı birlik çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama zirvenin ikinci gününde, "Dünyanın güvenliği bizim planladığımız eylemlere bağlı"(!) dedi. Obama, 2010 yılında Washington'da düzenlenen nükleer güvenlik zirvesinden sonra önemli adımlar atılmış olduğunu belirtti, ancak nükleer materyallerin teröristlerin eline geçmesi durumunda oluşacak tehlikenin görmezden gelinmemesi konusunda uyardı.

ABD Başkanı, 53 ülke temsilcisi ve uluslararası kuruluş yetkililerinin yer aldığı zirvede, "Halihazırda, bu tehlikeli materyalleri isteyen birçok kötü Aktör var. Bu nükleer materyaller hala her yerde yeteri kadar koruma altında değil" diyerek, çok az miktarda nükleer materyalle, yüz binlerce masum insanın öldürülebileceğine dikkat çekti. Güney Kore'nin başkentindeki iki günlük zirvede, tüm katılımcılar, nükleer terörizmle mücadele edilmesi gerektiği konusunda ortak görüş bildirdi.

Zirvede, nükleer santrallerin güvenliği de tartışıldı. Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen felaketin ardından, tesisteki nükleer materyallerin korunması ve tesislerin nasıl daha güvenli hale getirileceği ele alındı.

Mikrofon açık kalınca

ABD Başkanı Obama, mikrofonların kapalı olduğunu düşünerek, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'den füze kalkanı konusunda kendisine zaman tanımasını istemesi, Cumhuriyetçilerin tepkisine yol açtı. Mikrofonlara yakalanan görüşmede, Obama, Medvedev'e, "Bu benim son seçimim. Bu seçimden sonra daha fazla esnek olabileceğim" dedi. Obama, zirvenin ilk gününde yaşananların ardından bugün, Medvedev'le arasında geçen diyaloğa açıklık getirmeye çalıştı. Obama, "füze kalkanı konusunda güven ve işbirliği inşa etmek istiyorum. Tabii ki seçimlere birkaç ay kala böylesi bir şeyi başlatmak mümkün değil", açıklamasını yaptı.

'Meşru hakkımız'

Çok sayıda devlet başkanının katıldığı zirvenin en önemli konusu Kuzey Kore'nin tartışmalı nükleer programı oldu. Kuzey Kore'nin tüm uluslararası tepkilere karşın uzaya füze gönderme planları sert bir dille eleştirildi ve Kuzey Kore'ye nükleer programından vazgeçme çağrısı yapıldı. Haber ajansı KCNA, Kuzey Kore'nin barışçıl amaçlarla uzaya füze gönderme hakkından vazgeçmeyeceğini açıkladığını bildirdi. Ajanstan, Pyönyang yönetiminin çalışmalarını, bağımsız bir devletin meşru hakkı olarak ve ekonomik gelişim için önemli bir aşama olarak değerlendirdiği haberine yer verildi.

(Deutsche Welle)

 

Bu arada İsrail'in nükleer programına değinilmedi.