![Nükleer'de Şeffaflık Güven Kazandırır](https://www.tevhidhaber.com/d/news/3641.jpg)
Nükleer'de Şeffaflık Güven Kazandırır
El Baradey, İran'ın 1983'ten 2003 yılına kadar 20 yıl süreyle nükleer faaliyetlerini gizlemesinin güven eksikliğine yol açtığını kaydetti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajans'ı (UAEA) yönetim kurulu toplantısı, ajansın Viyana'daki merkezinde başladı. Toplantıda, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeyen İran'a yapılan teknik yardım projelerinin çoğunun kesilmesi yönünde karar çıkması bekleniyor.
Diplomatlar, UAEA yönetim kurulunun İran'daki 55 nükleer kalkınma yardımı projesinden 22'sinin durdurulmasını kolaylıkla kabul edeceğini belirtiyor. UAEA Başkanı Muhammed El Baradey, 4 gün sürecek toplantının açılışında, İran'ın 1983'ten 2003 yılına kadar 20 yıl süreyle nükleer faaliyetlerini gizlemesinin güven eksikliğine yol açtığını kaydetti.
Baradey, İran'ın şeffaflıkla uzun vadeli bir karar alması halinde bu güveni tekrar kazanabileceğini kaydetti. İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması ve BM Güvenlik Konseyi'nin de İran'a yönelik yaptırımlarını eşzamanlı olarak durdurmasını isteyen El Baradey, iki tarafa da oturup müzakereleri başlatmaları yönündeki çağrısını yineledi.
Öte yandan, haftaya Kuzey Kore'yi ziyaret edecek olan El Baradey'in, varılan uluslararası anlaşma çerçevesinde, bu ülkedeki nükleer tesislerin kapatılmasıyla ilgili Kuzey Koreli yetkililerle görüşeceği ifade edildi. Batılı diplomatlardan edinilen bilgiye göre, İran ve Kuzey Kore dosyaları toplantı gündemine Çarşamba günü gelecek.