Obama'dan G-20 Mesajı

Obama'dan G-20 Mesajı

Küresel ekonomik kriz bütün dünyayı etkilemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Barack Obama, G20 grubunun, dünya ekonomisini canlandırmak amacıyla ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Dünya ekonomisindeki kötüleşmenin, ABD'nin kalkınmasını olumsuz etkileyeceğini, G20 üyelerinin ortak hareketi ve kararlılığı olmadan ABD'nin kurtarma paketlerinin başarısız olacağına dikkati çeken Obama, krizin üstesinden gelebilmek için mutlaka ortak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, çökmesi bütün mali sistem açısından tehlike olan bankaların gözetimi, yatırım fonlarının ve büyük mali kuruluşların güçlendirilmesi için, ulusal mali düzenleyici sistemin revizyona ihtiyacı olduğunu belirtti.

Hazine Bakanlığı, ABD'nin bütçe açığının 765 milyar dolarla rekor düzeye ulaştığını, sadece şubat ayının bütçe açığının 192,8 milyar dolarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdiğini açıkladı. ABD'nin geçen mali yıldaki toplam bütçe açığı 454,8 milyar dolardı.

ABD'de, devlet destekli tutsat (mortgage) kredisi veren Freddie Mac, geçen yıl 50,1 milyar dolar zarar etti. Geçen yıl hükümetten 13,8 milyar dolar destek alan şirket, 31 milyar dolar daha istemeyi planlıyor.

Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez daralacağını bildirdi.

Ekonomik güçlükler bütün dünyayı etkilediği için ticaretin bu yıl 80 yıldaki en düşük seviyesine düşeceğinin tahmin edildiği Dünya Bankası raporunda, en güçlü ticari gerilemenin, büyümenin güçlü olduğu Doğu Asya'da olmasının beklendiği ifade edildi.

Krizin yoksul ülkeler üzerinde etkisinin ciddi olacağı, 129 ülkenin 270 ile 700 milyar dolar kadar dış açıkla karşı karşıya kalabileceği de belirtildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ''küresel ekonominin büyümesi negatif olabileceği'' uyarısında bulundu.

Dünya ekonomisinin büyük durgunlukta olduğuna işaret eden Strauss-Kahn, ''dünyadaki finansal kurumlarının finansal sistemdeki risk algılamasının sürmesinin, tüketici ve ticari faaliyetlere güvenin çökmesiyle bir araya gelmesi, dünyanın her yerinde iç talebi düşürücü etki yapıyor'' dedi.

Strauss-Kahn, gelişmiş ülkelerin bankaların sorunlu varlıklarını temizlemede çok yavaş davrandıklarını da söyledi.

Asya Kalkınma Bankası (ADB), küresel krizin, geçen yıl dünyadaki finansal varlıkların değerini 50 trilyon dolar azalttığını kaydetti.