Orta Afrika'ya Para ve Asker Gönderilecek
BM Güvenlik Zirvesi devam ediyor, zirvede Orta Afrika'daki çatışmalar konuşuluyor, ülkeye daha fazla asker gönderme kararı aldı, ayrıca yeni fonlar için bağış çağrısında bulundu
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, iç savaşın arttığı ve "Müslümanların tamamen korumasız kaldığı" Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumun uluslararası barış ile güvenliğe tehdit oluşturduğunu belirtti.
BM Güvenlik Konseyi'nde İngiltere ve Lüksemburg tarafından sunularak oybirliği ile kabul edilen 2134 sayılı kararda, ülkede barış ve güvenliğin sağlanması için Afrika Birliği öncülüğündeki askeri gücün yanı sıra AB'nin de askeri güç konuşlandırması ve sivillerin korunması için gerekli tüm önlemleri almasına onay verildi.
Kararda, güç kullanılmasına yetki verilmesinin yanı sıra insan hakları ihlalleri işleyen ve katliam yapan grupların liderlerine yönelik yaptırım uygulanması da kabul edildi.
Ülkede halen 3 bin 500 civarında Afrika Birliği ülkelerinden gelen askerlerle, Fransa'dan gönderilen bin 600 kişilik birlik bulunuyor. Bu kararın ardından ülkedeki diğer askerlere destek verilmesi amacıyla AB'nin de askeri güç göndermesi bekleniyor.
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, AB'nin göndermeyi planladığı 600 askerin de ülkede düzeni sağlamada yetersiz kalabileceğini belirterek, BM Genel Sekreterliği'nin toplamda en az 10 bin askere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Diğer taraftan bölgede bulunan askeri birlikler için yeni maddi kaynaklar da konuşuldu, bölgeye daha önce gönderilen 35 ve 20 milyon Avroluk iki ayrı para desteğinin yanı sıra 5 milyon Avroluk yeni bir para fonu oluşturulması için çağrı yapıldı.
BM bölgeye sürekli asker ve para gönderiyor ancak ülkedeki Hristiyan çetelerin Müslüman sivillere yönelik gerçekleştirdiği şiddet, linç ve cinayet olaylarının hız kesmeden devam ettiği ifade ediliyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen mart ayında devirmesiyle başlamıştı.
Halen Seleka isyancıları ile Hristiyan anti-Balaka militanları arasında çatışmaların devam ettiği ülkede 4 buçuk milyonluk nüfusun yarısının insani yardıma muhtaç olduğu, bir milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, dün yaptığı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir çok kişinin hayatının risk altında olduğunu ve Müslüman sivillerin tamamen korumasız durumda kaldığını ifade etmişti.