Pakistan'da Kirli Oyun
Ortada, iki ezeli düşman Müşerref ile Nevaz arasında Riyad’ta yapılan bir anlaşma var. Şerif’in dönüşü de bu anlaşmanın meyvelerinden.
“Ortada, iki ezeli düşman Müşerref ile Nevaz arasında Riyad’ta yapılan bir anlaşma var. Şerif’in dönüşü de bu anlaşmanın meyvelerinden. İki taraf ve özelikle de ülkesinde bütün alanlarda çok zor şartlar yaşayan ve ikinci darbesi sonrası sonunun yakın olduğunu hisseden Başkan Müşerref bu anlaşma için çalıştılar. Bu ikinci darbe özellikle de Butto ile ilişkileri bozulduğu vakit iktidara değil kendisine yönelik bir darbe oldu. Oysa Butto’nun Müşerref’in demokratik olmayan bütün adımlarına demokratik meşruluk vermek için seçimlere katılmak amacıyla döndüğü varsayıldı. Fakat şartlar ikisinin istemediği şekilde gelişti ve Butto kendisini Müşerref’in karşısında buldu. Butto’nun kendisi üzerindeki baskısını hafifletmek ve onu köşeye sıkıştırmak için Nevaz Şerif’le başka bir koalisyon imzalamak istedi. Bu, kalıcı düşmanlık değil, kalıcı çıkarları tanıyan lanetli bir siyaset oyunudur.”
TAHA HALİFE
Pakistan eski başbakanı Nevaz Şerif’in Suudi Arabistan’daki sürgününden ülkesine Başkan Pervez Müşerref’le yaptığı bir anlaşma olmaksızın döndüğüne kolaylıkla ikna olmak mümkün değil. Anlaşma gündüz gibi ortada. Zira Pakistan’ın yaşadığı olağanüstü halin hazmı içinde Müşerref, ülke dışına tek ziyaretini gerçekleştiriyor ve bu ziyaretin adresi örneğin Washington değil de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad oluyor.
Peki dört bir yandan tehlikelerle çevrili Pakistan başkanının Suudi Arabistan’dan elde etmesi mümkün güçlü destek ne olabilir? Tabii kendisi ile Nevaz Şerif arasında tıpkı Benazir Butto anlaşmasına benzer şekilde siyasi tıkanıklığın dozunu hafifletmek, Şerif’in partisi ve genel olarak muhalefeti yatıştırmak için ülkeye dönmesi amacıyla bir anlaşma imzalanmasına Suudi Arabistan’ın aracılık etmesinden başka bir şey değil bu destek. Müşerref’in bu anlaşmadaki bir diğer amacı ise ülkeyi kurtarmak ve olağanüstü darbeden ve özellikle de Devlet Başkanı olarak seçilmesinden bu yana aldığı önlemlere meşruluk vermek için siyasi rakipleriyle daha fazla koalisyonlar yapmak.
ŞERİF’İN İKİ DÖNÜŞÜ ARASINDA NE DEĞİŞTİ?
Sonra Nevaz Şerif, bir önceki gün Pakistan’da havaalanında kendisinin uçaktan çıkmasını engelleyecek ve aynı saat içinde ülkeden tekrar çıkaracak güvenlik organlarıyla karşılaşmaksızın döndü. Nevaz Şerif birkaç hafta önce Müşerref’e ve kararlarına meydan okumuş ve Londra’dan ülkeye dönmüştü ancak ülkede kalmasına izin verilmemiş ve derhal Riyad’a gönderilmişti. Peki bu bir kaç hafta içinde ne değişti de bu kez hiçbir engelle karşılaşmaksızın kolaylıkla ülkeye dönüşüne izin verildi? Üstelik Şerif’in diktatörün düşürüleceği tehdidinde bulunmasına ve ikinci gün seçimlere aday olacağını açıklamasına rağmen...
Olağanüstü halin dayatılması Pakistan rejimine, muhaliflere, göstericilere ve sıkıyönetim kanunlarına karşı çıkanlara baskı uygulamak için müstesna yetkiler ve önlemler veriyor. Butto’nun bizzat kendisine iki defa ev hapsi uygulandı. Umranhan ve beraberindeki yargıçlar, Yüksek Mahkeme’deki arkadaşları birçok kez tutuklandılar ve azledildiler. Onlar şu an evlerinde göz hapsindeler. Binlerce muhalif tutuklama kamplarında ve ayrıca güçle bastırılan ve iptal edilen sayısız gösteriler var.
MÜŞERREF BUTTO’YA KARŞI ŞERİF’LE ANLAŞTI
Yani ortada iki ezeli düşman Müşerref ile Nevaz arasında Riyad’ta yapılan bir anlaşma var. Şerif’in dönüşü de bu anlaşmanın meyvelerinden. İki taraf ve özelikle de ülkesinde bütün alanlarda çok zor şartlar yaşayan ve ikinci darbesi sonrası sonunun yakın olduğunu hisseden Başkan Müşerref bu anlaşma için çalıştılar. Bu ikinci darbe özellikle de Butto ile ilişkileri bozulduğu vakit iktidara değil kendisine yönelik bir darbe oldu. Oysa Butto’nun Müşerref’in demokratik olmayan bütün adımlarına demokratik meşruluk vermek için seçimlere katılmak amacıyla döndüğü varsayıldı. Fakat şartlar ikisinin istemediği şekilde gelişti ve Butto kendisini Müşerref’in karşısında buldu. Müşerref de Butto’ya ve bütün muhalif renklere karşı gerginliği tırmandırmak zorunda buldu kendisini. Butto’nun kendisi üzerindeki baskısını hafifletmek ve onu köşeye sıkıştırmak için Nevaz Şerif’le başka bir koalisyon imzalamak istedi. Keza genel tıkanıklığı hafifletmek ve başkanlık makamında bekasını sürdürmek için de... Bu, kalıcı düşmanlık değil, kalıcı çıkarları tanıyan lanetli bir siyaset oyunudur.
Katar’da yayımlanan Er Raye gazetesi, 28 Kasım 2007, Arapçadan çeviri: Halil Çelik / Vakit