Pakistan'la Hindistan Arasında Kriz
Hindistan'ın Keşmir'e yeni yerleşim birimleri kuracağını açıklamasının ardından Pakistan, 2008 Bombay saldırısının arkasındaki ismi serbest bıraktı
Nükleer silahlara sahip iki komşu Pakistan ile Hindistan arasında Keşmir odaklı yeni bir kriz daha başladı. Her biri 100'den fazla nükleer savaş başlığına sahip olan iki ülke arasındaki çekişme zaman zaman sıcak çatışmalara da yol açarak onyıllardır sürüyor
Hindistan, işgal altında tuttuğu Keşmir'e 200 bin Hindu'yu yerleştirmek için yeni yerleşim birimleri inşa etme kararı aldığını açıklayınca, Pakistan geçtiğimiz 2008 yılında gerçekleşen ve 166 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Hindistan'ın finans merkezi Bombay'a düzenlenen saldırının azmettiricisi olarak bilinen Zakirurrahman Lahvi'yi serbest bıraktı. Lahvi'yi Pakistan istihbaratının korduğu ve kendisine soruşturma açılmasını engellediği iddiaları dile getiriliyordu. Pakistan'ın Lahvi'yi serbest bırakarak, Hindistan'ın Keşmir'deki yasadışı yerleşim politikasına bir karşılık vermeyi hedeflediği iddia ediliyor.
İki ülke arasındaki mevcut kriz, Keşmir üzerinde yoğunlaşmış durumda. Hindistan'ın milliyetçi iktidarının Keşmir'de yürütmeye başladığı milliyetçi politikalar, iki ülke arasındaki krizi yeniden derinleştiriyor.
Pakistan yönetimi, Hindistan'ın Keşmir'de uyguladığı yayılmacı politikanın asıl hedefinin, Pakistan'ın bölgedeki gücünü kırmayı hedeflediği inancında. Pakistan'ın bu girişimlere sert karşılık vermeyi hedeflediği de dile getiriliyor.
Hindistan'daki Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi ise, Bombay saldırısı gibi bir saldırının tekrarlanmasına çok güçlü şekilde karşılık vereceklerini ifade ediyor.
Pakistan, Hindistan'ı, işgali altında tuttuğu ve nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan Keşmir'deki demografik yapıyı değiştirerek Müslümanları azınlık haline getirmeyi planladığını iddia ediyor.