Perişan Edilen Mescid
Pakistan Ordusu’nun şiddet kullanarak sona erdirdiği Lal Mescidi direnişinin üzerinden günler geçti, ancak tartışmaları bitmiyor. Lal Mescidi içinde çekilen görüntüler fazla sözle gerek bırakmıyor.
Pakistan Ordusu’nun şiddet kullanarak sona erdirdiği Lal Mescidi direnişinin üzerinden günler geçti, ancak tartışmaları bitmiyor. Lal Mescidi içinde çekilen görüntüler fazla sözle gerek bırakmıyor. Çıkan çatışma neticesinde mescid ve medrese binaları harabeye döndü.
Pakistan Ordusu’nun şiddet kullanarak sona erdirdiği Lal Mescidi direnişinde yürek parçalayan görüntüler ve mağduriyetler ortaya çıktı. Yaklaşık 10 gün boyunca devam eden çatışma nedeniyle içeride kalan öğrencilerin büyük haksızlıklara maruz kaldıkları öğrenildi. Pakistan’ın başkenti İslâmabad’ın göbeğindeki F-6 Apara bölgesindeki Lal Mescidi’nde eğitim gören, ancak liderlerinin tavrı nedeniyle bina içinde mahsur kalan öğrencilerin günlerce aç kaldıkları bildirildi. Lal Mescidi’nin içinde neler yaşandığını ise resimler ortaya koyuyor. İçerden çekilen resimler bölgenin tam anlamıyla savaş alanına döndüğünü gözler önüne seriyor. Lal Mescidi’nin duvarları delik deşik olurken, kimi yerleri yıkılmış, kimi yerleri de yakılmış bir vaziyette.
Pakistan ordusunun gerçekleştirdiği operasyonun ardından sağ kurtulan öğrencilere, Türkiye'den yardım eli uzandı. Pakistan ve Keşmir’de birçok projeyi finanse eden İHH İnsani Yardım Vakfı, bölgedeki partner kuruluşu Hubeyb Vakfı ile birlikte mağdur edilmiş öğrencilerin imdadına yetişti. Pakistan hükümetinin izniyle çatışmanın yaşandığı alana her türlü insani yardım malzemesiyle giden İHH ve Hubeyb Vakfı ekipleri, günlerce aç kalan öğrenciler için üç öğün yemek hizmeti verdi. Lal Mescidi’nin tam karşısında bulunan boş bir alana çadır açan ve büyük bir spor kompleksini geçici olarak bakım merkezi haline getiren İHH, çatışmanın yaşandığı gün 180 öğrenciyi ambülanslarla hastanelere taşıdı.
Lal Mescidi’nin duvarları delik deşik olurken, kimi yerleri yıkılmış, kimi yerleri de yakılmış bir vaziyette. İçeride mahsur kalan öğrenciler günlerce aç ve sefil bir halde yaşamışlar. Yapılan yardımlarla birazcık olsun kendilerine gelmişler
BAŞBAKAN’DAN TEŞEKKÜR ZİYARETİ
İHH ve Hubeyb Vakfı’nın kurmuş olduğu merkezi, Pakistan Başbakanı Şevket Aziz ziyaret etti. Şevket Aziz, yapılan hizmetlerden dolayı İHH ve Hubeyb Vakfı yetkililerine teşekkür ederken, öğrencilere de Kur’an-ı Kerim ve değişik kitaplar hediye etti.
İŞTE MESCİDİN İÇTEN GÖRÜNÜŞÜ
Lal Mescidi’nin sadırı sonrasında nasıl perişan edildiğini bu fotoğraf gözler önüne seriyor. Mescidin içi yakılıp yıkılmış artık kullanılamaz hale gelmiş.
ÖĞRENCİLER AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ
Öğrencilerin ailelerine teslim edilmesi için büyük çaba gösterildi. İHH ve kardeş kuruluşu Hubeyb Vakfı, öğrencilerin ailelerine teslim edilmeleri için uğraş verdi. 152 öğrenci İHH tarafından yatakhane haline getirilen spor kompleksine yerleştirildi. 70 öğrenci anne ve babalarına teslim edildi. Adiala Hapishanesi’ne götürülen 386 öğrencinin her türlü ihtiyacı karşılandı. Bunlara yemek ve giyecek temin edildi. Spor kompleksinde oluşturulan sağlık birimi vasıtasıyla bütün öğrenciler kontrolden geçirildi. Yaralanan veya rahatsızlıkları bulunan öğrencilere ilaç verildi.
Pakistanlı Hafız-ur Rahman: Türk kardeşlerimiz hep yanımızda oldu
Pakistan Hizmet Vakfı Başkanı Hafız-ur Rahman, Türkiye ile Pakistan’ın kardeş ülkeler olduğunu belirterek, “Bugün iki Müslüman ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik rüzgarı gözlerimi yaşartıyor. Biz dedelerimizden de böyle öğrendik. Ne zaman sıkışsak Türkiye'deki kardeşlerimiz yanımızda oldu” dedi.
Pakistan Hizmet Vakfı Başkanı Hafız-ur Rahman, İlke İlim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (İLKDER) toplantısına katıldı. Rahman, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun bugün oluşmadığını söyledi. “Türkiye’deki kardeşlerimiz Pakistan’ın acılarında sürekli yanımızdaydı” diyen Rahman, “Bugün iki Müslüman ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik rüzgarı gözlerimi yaşartıyor. Biz dedelerimizden de böyle öğrendik” dedi.
Pakistan’da meydana gelen depremde Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının yardımlarını sürekli gördüklerini belirten Rahman, konuşmasına şöyle devam etti: “Başta İLKDER olmak üzere birçok kuruluş bize yardımda bulundu. Hepsine teşekkür ediyorum. Bugün bizim gördüğümüz Pakistan Türkiye’nin bir parçası, Türkiye’de Pakistan’ın bir parçası gibidir.”
Pakistan’da son günlerde Lal Mescidi’ndeki olaylara da değinen Rahman, şunları söyledi: “Pakistan’daki militarist yönetimden hepimiz rahatsızız. Herkes Pakistan’ın sivilleşmesini istiyor. Ancak bazı gençler bunu uygun olmayan, demokrasiden uzak yöntemlerle ifade etmeye çalıştılar.”
ÖZDEN: İLKDER YETİMLERİN YANINDA
Dünyanın birçok yerinde insanların yardıma muhtaç olduğunu hatırlatan İLKDER Başkanı Özden Zehra Sönmez ise İLKDER’in imkanları ölçüsünde yardıma muhtaç ülkelere yardım yaptığını söyledi. İLKDER’in Pakistan’da yetimhane açtığına da dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: “Pakistan’da 100 kişilik bir yetimhane açtık. Buradaki insanlar gerçekten ihtiyaç sahibi. Bütün kardeşlerimizi Pakistan’da, Irak’ta, Filistin’de ve diğer ülkelerde yardımımızı bekleyen kardeşlerimize yardım etmeye davet ediyorum.”
Vakit