Polis peçeli kadınları tek tek saydı!

Polis peçeli kadınları tek tek saydı!

Peçeyi yasaklamak için kampanya başlatılan Fransa'da, çoğu Fransız asıllı 367 kadının yüzünü örttüğü ortaya çıktı.

Fransa bir süredir ülkede 'burka'nın yasaklanması tekliflerini tartışıyor. Devlet başkanı Sarkozy'nin de katıldığı, "laiklik" ve "kadın hakları" gerekçesine sığınılarak yürütülen tartışmalardaki en büyük iddialardan biri, burka giyen kadınların sayısındaki artıştı.

Ancak, Fransız polisi tarafından yapılan iki ayrı araştırma, bütün gürültünün, '367' rakamı üzerinden koparıldığını ortaya koydu. Fransa İçişleri Bakanlığı'nın polis teşkilatına yaptırdığı araştırmaya göre, Fransa'da 367 müslüman kadın yüzlerini de örtecek şekilde giyiniyor. Üstelik, bu kadınların çoğu 30 yaşın altında, şehirlerde yaşayan ve müslümanlığı seçen Fransız asıllı kadınlar ve kıyafetlerinin de "kendi tercihleri" olduğunu ısrarla savunuyorlar.

Temmuz ayı başında yapıldığı belirtilen araştırmanın, bu konudaki başlatılan araştırmanın ilk ayağı olduğu, daha derinlemesine araştırmaların yapılacağı belirtildi.

Fransa'da peçe ve burkanın yasaklanmasını savunanlar ise, kıyafetin kadının "özgürlüğünü" kısıtladığı, "aile baskısıyla giyildiği" ya da "modern-laik Fransa'ya yakışmadığı" gerekçelerini sıralıyor.

Tartışmalar, devlet Başkanı Sarkozy'nin 22 Haziran 2009 tarihinde Fransa parlamentosunda yaptığı konuşmada, vücudu ve yüzü tamamen kapatan giysilerin Fransa'da kabul edilemeyeceğini söylemesinin ardından başlamıştı.

Ardından Fransız parlamentosunda bu konu ile ilgili çalışma yapmak üzere, parlamentodaki bütün farklı oluşumların temsilcilerinin içinde bulunduğu bir komisyon oluşturulmuştu.

Açıklanan araştırma sonuçlarının ardından, yüzbinlercesi içinde 367 kadının kullandığı bir kıyafete yasak getirmeye çalışan Sarkozy ve Fransa meclisi ülkede alay konusu oldu.

Le Monde ve Le Figaro gibi ülkenin önde gelen gazeteleri, "marjinal bir problem" üzerinden büyük bir tartışma başlatanları, ironik bir dille eleştirdi, "367 peçeli kadın için, tüm müsümanları ötekeleştirmeye değer mi" diye sordu.

Laikliğin en katı şekilde uygulandığı Fransa'da 2004 yılında çıkarılan bir kanunla, dini sembollerin okullarda kullanılması yasaklanmış durumda. Başörtüsü de, Fransa'da dini sembol olarak kabul ediliyor.