Putin: Avrupa-Atlantik güvenlik sistemi çöktü...

Putin: Avrupa-Atlantik güvenlik sistemi çöktü...

ABD'nin dünyayı tek taraflı yönetememesine neden olan temel noktaları açıklayan Rusya Devlet Başkanı, "çok kutupluluk ilkelerini oluşturmanın en karmaşık sorunları birlikte çözmemize olanak sağladığını" vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, "dünyanın hızla değiştiğini ve ne küresel politikada ne de ekonomide eski haline dönmeyeceğini" vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı toplantıda Putin, "Avrupa-Atlantik güvenlik sisteminin çöktüğünü ve yeni bir sistemin oluşturulması gerektiğini" belirterek, "Batı küresel güvenlik modelinin" başarısızlığını vurguladı ve "Avrupa-Atlantik güvenlik sisteminin kurulması" gerektiğini belirtti. Çok kutupluluk ilkeleri, daha karmaşık sorunları birlikte çözmemize olanak sağlıyor.”

Putin şunları ekledi: "Dünya, Batı'nın nükleer silahlı Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratma yönündeki eylemleri ve çağrıları nedeniyle geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıyor."

"NATO'nun diplomasisi; gelişimi Rusya da dahil olmak üzere kendileri üzerindeki baskıyı kısıtlamayı ve artırmayı planlayan ülkeleri suçlamak," Batı ülkelerinin bencilliğini ve kibirini "mevcut duruma ulaşmakla suçlamak.

Gelecek vizyonuyla ilgili olarak Putin, "çok kutuplu küresel sistemin temellerinin yeni gerçekliğe göre şekillendiğini" belirterek, "gelecekteki güvenlik yapısının Avrupa ülkeleri ve NATO dahil tüm ülkelere açık olduğunu" belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, "Batı'nın Rusya'nın varlıklarını çalmasının cezasız kalmayacağını" vurgulayarak, "Yabancı güçlerin Avrasya bölgesindeki askeri varlığına kademeli olarak son verme zamanının geldiğini" belirterek, " Avrupa'nın güvenliğini tehdit edenlerin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya değil.”

“Rusya bugün gerçek bir çözüm önerisi sunuyor ve çatışmayı dondurmak yerine sona erdiriyor” diyor Vladimir Putin, özellikle Ukrayna'nın daha önce bu yolu reddetmesi nedeniyle, “Moskova'nın çözüm önerisinin reddedilmesi halinde dökülen kanın sorumlusu Batı olacak” "Batı'nın emriyle" barışa "Batılı seçkinler" Ukrayna'nın "gerçek efendileri"dir, halk değil.

Rusya'yı Avrupa'ya saldırmaya hazırlanmakla suçlayan raporlara ilişkin Rusya Devlet Başkanı, bu konuşmanın "tamamen saçmalık ve silahlanma yarışını meşrulaştırma" olduğunu vurguladı.

İlgili bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz Cuma günü ABD'nin doları tekeline alarak diğer ülkelerden kaynak çektiğini doğruladı ve bu konuyu "modern versiyonda yeni sömürgecilik" olarak tanımladı.

Petersburg Ekonomik Forumu'nun genel kurulunda yaptığı konuşmada Putin, "Batı ödeme sistemlerine olan güvenin Batılı ülkeler tarafından büyük ölçüde zayıflatıldığı herkes için bir sır değil" dedi.

İşlemlerin payının "yabancı para birimlerinde iki kat azaldığını, ithalat ve ihracat ödemelerinde ise Rus rublesinin payının üç kat arttığını" belirtti.

Ayrıca Rusya'nın , tüm engellere ve yasadışı yaptırımlara rağmen, “ihracat ve ithalatın yapısını değiştirmeye” güventiğini belirterek, küresel ticaretin en büyük katılımcılarından biri olduğunu vurguladı.