Putin, Rusya İle Belarus'u Birleştirecek

Putin, Rusya İle Belarus'u Birleştirecek

Vladimir Putin'in, şok bir kararla komşu Belarus ile birleşmesini öngören bir planı açıklayabileceği öne sürüldü.

Amerikan Christian Science Monitor gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya ile komşu ülke Belarus'u birleştirmeyi ve böylece gücünü korumayı planladığını öne sürdü.

Amerikan Christian Science Monitor gazetesi, Rusya Delet Başkanı Vladimir Putin'in, şok bir kararla ülkesinin komşu Belarus ile birleşmesini öngören bir planı açıklayabileceğini öne sürdü. Birleşmenin, Rusya topraklarını genişlemesi ve uluslararası itibarının artmasına imkan vermesinin dışında, görev süresi bittiği için Devlet başkanlığını bırakması greken Putin'e de, hazırlanacak yeni anayasayla iktidarını koruma fırsatı vereceği belirtildi. Gazete, bağımsız Ekho Moskovi radyosuna dayandırarak verdiği haberde, Putin'n bu hafta Belarus'a yapacağı iki günlük resmi ziyarette, Blarus Devlet Başkanı Alezander Lukaşenko ile birleşme anlaşmasını imzalayabileceğini öne sürdü. Konuyla ilgili açıklama yapan bir Kremlin yetkilisinin, iddiaları spekülasyon olarak nitelendirmesine karşın net bir dille yalanlamadığını belirten Monitor, Rusya-Belarus devleti projesinin gerçekleşmenin eşiğinde olabileceğini vurguladı.

HER ALANDA BİRLEŞME

Gazeteye göre, iki ülkede de referanduma sunulması beklenen birleşme planı, ortak para birimi, hukuk sistemi, ordu ve devlet sembolleri dahil olmak üzere her alanda birliği öngörüyor. Putin'in, oluşturulacak yeni 'süperdevlet'in geçici başkanı, Lukaşnko'nun ise parlamento sözcüsü olacağı belirtiliyor. Basına yansıyan birleşme planları Belarus muhalefetini de harekete geçirdi. Muhalefet, Belarus'un Rusya tarafından 'çok yakında gerçekleşecek ilhakını' protesto etmek üzere vatandaşları gösteriler düzenlemeye çağırdı. Bir açıklama yapan Belarus Halk Cephesi Koalisyonu Başkan Yardımcısı Viktar Ivaşkeviç, "Rusya'nın, enerji fiyatları gibi ekonomik manivelaları kullanarak Belarus'u ilhak edeceği ya da en azından ortak bir devlete katılmaya zorlayacağı artık açıkça görülüyor" dedi. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında Rusya'nın en yakın müttefiki olarak öne çıkan Belarus, enerji kaynakları, güvenlik yardmı ve ekonomik destekler bakımından büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı. Son olarak Rus enerji devi Gazprom'un Belarus'e satılan gazın fiyatını üç katına çıkarma tehdidi, Lukaşenko'yu zor duruma soktu.

Gazprom'un tehdidi Lukaşenko'yu korkuttu

Moskova'da Carnegie Center adlı düşünce kuruluşundan uzman Nikolai Petrov, siyasi olarak hayatta kalmanın yollarını arayan Lukaşenko için Putin'le anlaşmanın en iyi tercih olarak görüldüğünü ifade etti. Kremlin'le bağlantılar güçlü olan siyasi analist Sergei Markov da, bunun çok ciddi bir proje olduğunu ve iki ülkenin halkları tarafından da desteklendiğini belirterek, "Detaylar henüz şekillenmese de üzerinde tartışılan plan, petrol zengini dev Rusya'nın, zayıf ve ekonomik açıdan bağımı bir ülkeyi içermesi şeklinde olacak. Çin'in Hong Kong'u İngiltere'den teslim alması gibi" dedi.

Yenişafak