Putin'in Milli Şeflik Seçimi
Rusya'ya yeni ideoloji: PUTUNİZM
Rusya'da halk, parlamento seçimleri için dün sabah sandık başına gitti. Genel seçimlerde Moskova bölgesinde oy verme işlemi, dün sabah TSİ 07.00'de başladı ve 20.00'de sona erdi. Seçimlere katılımın, bir öncekine göre yüzde 6 artarak yüzde 62'ye çıktığı belirtildi.
Rusya Merkez Seçim Komitesi'nden yapılan açıklamada, BRP yüzde 64.1, Komünist Parti yüzde 11.6, aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Rusya Liberal Demokrat Partisi yüzde 8.2, Adil Rusya Partisi yüzde 7.8 ve Tarım Partisi de yüzde 2.3 oranında oy aldı.
Partilerin parlamentoya girebilmeleri için yüzde 7'lik ülke barajını aşması gerekiyordu.
Rusya Merkez Seçim Komitesi Başkanı Vladimir Çurov da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, seçimlerde büyük bir ihlalin söz konusu olmadığını belirterek, ''Seçim gününde büyük bir ihlal olduğunu düşünmüyorum'' diye konuştu.
Putin ve eşi oylarını kullanmalarının ardından...
BRP lideri ve Parlamento Sözcüsü Boris Gryzlov, sandık çıkış anketlerinin açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, "Oylar bir fikri onayladı: Vladimir Putin ulusal lider, insanlar onun davasını destekliyor ve bu dava devam edecek" diye konuştu.
Rusya'daki muhalif partiler, ülkenin birçok bölgesinde seçim ihlalleri ve hilesi yapıldığını savunurlarken, Komünist Parti de çok sayıda ihlal olduğu gerekçesiyle seçimin iptali için mahkemeye başvuracağını açıkladı.
Muhalif Sağ Güçler Birliği Partisi'nin Saint Petersburg'daki üst düzey yöneticisi Leonid Gozman, yaptığı açıklamada, ''Kendilerine Genç Avrupa adını veren bir grup insan, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin için oy kullanacak kişilerin adlarının yapılacak ödül çekilişine dahil edileceği vaadinde bulunuyorlar'' diye konuştu.
Bunun kitlesel ve organize bir çalışma gibi göründüğünü kaydeden Gozman, ''Sandıklarda oy kullanan insanlar ortaya çıkıp hediyelerin nerede olduğunu soruyorlar. Bu insanlara hediyelerin oylarını kullandıktan sonra verileceği söyleniyor'' dedi.
Muhalefet partileri, seçim ihlalleriyle ilgili şikayetlerini Rusya'nın tek bağımsız seçim gözlemcisi kurumu olan Golos'a yaptılar. Golos Başkan Yardımcısı Grigory Melkonyans, yaptığı açıklamada, seçimde hilelerin sistematik bir biçimde yapıldığını savunarak, ''Münferit olaylar yok. Rusya'nın her köşesinden şikayetler geliyor'' dedi.
Seçimleri izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerinin gözlemcileri ise yaptıkları açıklamada, seçimlerde ciddi bir sorun görmediklerini bildirdiler.
Kazakistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Bakutjan Jumagulov, yaptığı açıklamada, ''Eğer herhangi bir eleştiri varsa o da teknik boyutla ilgilidir'' diye konuştu.
İktidar partisi BRP dışında tüm siyasal partilerin seçimlerde görevlendirdiği gözlemciler, seçimde sistemli bir biçimde ihlal yapıldığını savundular.
Çeçenistan, seçime katılım oranının en yüksek olduğu bölgeyi oluştururken, Çeçenistan Başkanı Kadirov, cumhuriyette seçime katılım oranının yüzde 99 oranında olduğunu dile getirdi.
GÖZLEMCİLER GÖZALTINDA
Sivil haklar örgütü olan Svoboda, 906, 909 ve 910 nolu sandıklarda görevlendirdikleri seçim gözlemcilerinin gözaltına alındığını duyurdu. Rusya Komünist Partisi yetkilisi Vadim Solovyov da Rus Eko Moskova Radyosu'na yaptığı açıklamada, bir otobüs dolusu Komünist Parti gözlemcisinin, ellerindeki belgeleri alındıktan sonra 6 saat gözaltında tutulduklarını savundu.
Seçimlerde 40 bölgede 2 bin gözlemci görevlendiren Golos adlı kuruluş, polisin Krasnoyars ve Samara'daki gözlemcilerine baskı uyguladığını iddia etti. Golos'un Samara bölgesi başkanı Ludmila Kuzmina, 1 hafta önce bürosunda lisansız yazılım kullandığı gerekçesiyle büronun polis tarafından mühürlendiğini kaydetti.
Kamuoyu yoklamaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) listesinin ilk sırasında aday olması, iktidar partisinin oy oranını yüzde 60'a yükselttiğini ortaya koyuyordu. Anketler, BRP dışında sadece Komünist Parti'nin de yüzde 7'lik ülke barajını aşarak parlamentoya girebileceğini göstermişti.
Rusya'nın, 80 gözlemcisine vizeyi ertelediği gerekçesiyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, Rusya'daki parlamento seçimlerini izlememe kararı almıştı.
Dünyanın en büyük coğrafyasına sahip 11 değişik zaman diliminin bulunduğu Rusya'daki seçimleri, çoğunluğu Moskova'da bulunan yaklaşık 80 Batılı gözlemci izledi. Rusya'daki seçimleri Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan da 142 gözlemci izledi.
ABD: HİLE İDDİALARI ARAŞTIRSIN
Resmi olmayan seçim sonuçlarına ilişkin ilk tepki ABD'den geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, ''Rusya'dan gelen ilk bilgiler arasında seçim ihlalleri yapıldığına ilişkin iddialar da yer aldı. Biz, Rus yetkililerden sözkonusu iddiaları araştırmalarını istiyoruz'' dedi.
Rusya'nın seçim izleme çalışmalarına getirdiği sınırlamaları da eleştiren Jonhdroe, sözkonusu sınırlamaların, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) izleme komitesi konumundaki ODIHR'e bağlı seçim gözlemcilerinin, sandıklarda seçim izleme görevini yerine getirmesini engellediğini ileri sürdü.
PUTİN BAŞKANLIK İÇİN KİMİ İŞARET EDECEK?
Parlamento seçimlerinin ardından gelecek yıl Mart 2008'de devlet başkanlığı seçiminin yapılacağı Rusya'da, gündemdeki en büyük soruyu, Putin'in başkanlık için kimi işaret edeceği konusu oluşturuyor. Putin'in şu ana kadar Başbakan Birinci Yardımcıları Sergey İvanov veya Dimitri Medvedev'i aday göstereceği senaryoları, Putin'in istifa eden Başbakan Mihail Fradkov yerine kamuoyunun tanımadığı Viktor Zubkov'u başbakan olarak atamasıyla alt üst oldu.
'PUTİN'E BAŞKANLIK YOLU' İDDİASI
İvanov ve Medvedev cephesinden bu konuda tepki gelmezken Putin'in Zubkov'un da devlet başkanı adayları arasında olabileceği mesajı vermesi başkent Moskova'daki hesapları iyice karıştırdı. Siyasi gözlemciler, Putin'in Zubkov'u aday göstermesinden sonra seçilmesi kesin olan Zubkov'un da bir süre sonra rahatsızlığını gerekçe göstererek görevinden istifa edeceğini ve Putin'e tekrar başkanlık yolunu açabileceğini öne sürüyorlar. Gözlemciler, bu planının da hayata geçirilmesi için parlamento seçimlerinden çıkacak sonucun çok büyük önem taşıdığına dikkat çekmişti.