Rabia Meydanı'nda Şehit Edilen Esma'nın Annesi İstanbul'da Konuştu

Rabia Meydanı'nda Şehit Edilen Esma'nın Annesi İstanbul'da Konuştu

Mısır'da darbe sırasında Rabia Meydanı'ndaki gösterilerde güvenlik güçlerince öldürülen Esma'nın annesi Sena el Biltaci 17 Aralık 2017 günü düzenlenen İnsan Hakları Gecesi’nde Şeref Konuğu olarak katıldı ve bir konulma yaptı.

Mısır'da darbe sırasında Rabia Meydanı'ndaki gösterilerde güvenlik güçlerince öldürülen Esma'nın annesi Sena el Biltaci 17 Aralık 2017 günü düzenlenen İnsan Hakları Gecesi’nde Şeref Konuğu olarak katıldı ve bir konulma yaptı. Darbe sonrasında kendisi sürekli gözetim altında tutulan, oğlu ve eşi tutuklanan Sena Biltaci, darbe yönetiminin hapishanelerde işkence ve eziyete maruz bıraktığı tüm kişiler adına sesini duyurmaya çalışıyor.


Şehit Esma’nın annesi ve Mısır hükümetince hapishanede işkence altında tutulan Dr. Muhammed Biltaci’nin eşi Sena Biltaci Hanımefendi tüm ülkelere ve yetkililere seslendiği duygusal bir konuşmasının simultane tercümesini Doç. Dr. Fethi Güngör yaptı.


Konuşmanın tam metni şu şekilde:


“Rahman, Rahim Allah’ın adıyla.


Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun.


Bu konuşmayı Mısır’da Turra/ el-Aqrab cezaevinde tutulan Dr. Muhammed Biltaci’nin eşi olarak, hapishanelerde tutulan İhvan-ı Müslimin önderlerinin maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekmek için yapıyorum. Beni bu toplantıya davet ederek bu imkânı sunan Mazlumder yönetimine teşekkür ediyorum.


İsmim Sena Biltaci. Ailesi büyük krizler yaşayan Mısırlı bir kadınım. Ben bir eşim ve bir anneyim. Çocuklarımın ve eşim Muhammed Biltaci’nin başına gelenleri anlatan bu konuşma metnini, her bir kelimesini büyük acılar çekerek yazdım.


Eşim haksız yere ve hukuksuz şekilde 29 Ağustos 2013 tarihinde Mısır askerî rejimi tarafından tutuklandı. 25 Ocak 2011 devriminin sembol isimlerinden birisi olmakla ve askerî rejime muhalefet etmekle suçladıkları eşimin aleyhinde 35 farklı dava açıldı ama henüz hiçbiri sonuçlanmadı.


Eşim Muhammed Biltaci üniversitede doktoralı bir öğretim üyesiydi, Meclis’te milletvekili idi, Mısır Meclisi’nde İnsan Hakları Komisyonu üyesiydi. Böyle bir insan askerî rejimden hemen sonra nasıl oldu da bir anda 35 ayrı suçtan yargılanması gereken bir suçluya dönüşüverdi?! Bu kadar çok suçu hangi arada işleyebildi?! Şayet günahkâr bir adam idiyse neden kendisine bunca görev tevdi edilmişti?


Eşim, Mısır’ın en kötü hapishanesi olan Turra/ el-Aqrab cezaevinde tutulmaktadır. Sürekli şekilde işkenceye maruz bırakılmakta, tıbbi yardım alma ve tedavi görme hakları kesintisiz olarak çiğnenmektedir. Bütün mal varlığına el konulmuş durumdadır. Doktorluk mesleğini icra ettiği küçük muayenehanesi de bütünüyle tahrip edilmiştir.


Babası gibi kendisi de Rabia meydanındaki etkinliklere katılan -henüz 17 yaşındaki- biricik kızım Esma, 14 Ağustos 2013 tarihinde bütün dünyanın gözü önünde bir keskin nişancı tarafından vuruldu. Böylece biricik kızım on yedisinde hayata veda etti!


Dört oğlumuz kovuşturularak tutuklandı. Henüz 16 yaşındaki oğlumuz Halid iki kez tutuklandı. Bu yüzden bir süre gizlenerek yaşamak zorunda kaldı. 31 Aralık 2013’te 19 yaşındaki oğlumuz Enes kanunsuz şekilde tutuklandı ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı! Şu anda izole bir şekilde tecrit hapsinde tutulan oğlumuz, insanlık dışı aşağılayıcı tutumlara maruz bırakılmaya devam etmektedir.


Sadece Dr. Muhammed Biltaci’nin eşi olmam gerekçesiyle beni de gözetim altında tuttular. Güvenlik güçlerinin aleyhime dava açmak üzere oldukları haberini yaydılar. Böylece hapse girmemiş olan aile efradımıza -vatanlarını terk ederek başka yerlere göç etmeye zorlamak için- baskı uyguladılar.


Biz Mısır’ı terk etmeye zorlandıktan sonra Mısır hapishanelerinde tutuklu eşim ve oğlumuzdan bilgi alamaz olduğum ve onlara yardım edemediğim için büyük kaygılar yaşıyorum. Bu konuda yardım edebilecek tüm kurum ve kuruluşlarla insan haklarını önemseyen duyarlı tüm insanların vicdanlarına sesleniyorum. Yardım edebilecek tüm kuruluşlardan ve hamiyet sahibi insanlardan, eşim ve oğlum başta olmak üzere Mısır hapishanelerinde tutulan insanların çiğnenen haklarına sahip çıkmalarını ve hepsinin salıverilmesini temin

etmelerini talep ediyorum.


Biz ailece büyük hüzün ve acılar içindeyiz, özellikle de kızım Esma’yı katledenlerden hesap sorulmadığı için. Bırakınız hesap sorulmasını, bugüne dek katillerin aleyhine henüz dava açılmış bile değildir!


Ailemiz huzur ve umut dolu canlı bir aileydi. Adaletin gerçekleşeceğine olan inancım sebebiyle bu sizlere bu talebimi iletiyorum. Zira ben oğlumun ve eşimin hayatından endişe ediyorum. Sizden çok rica ediyorum, sesimiz olun, aileme ve Mısır hapishanesindeki tüm mahkumlara destek olun.


Şurası açık bir gerçektir ki; Dr. Muhammed Biltaci’ye özellikle kötü muameleyi reva görüyorlar ve işkence ediyorlar! Bunu, General Sisi ve Sohaci aleyhine yazdığı şikâyet dilekçesini geri alması için yapıyorlar. Ağustos 2016’da akdedilen duruşma için Mısır İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanarak mahkemeye sunulan eşime ait ifade tutanağı işkence altında alınmış olup geçersiz sayılmalı ve Dr. Muhammed Biltaci’den yeni bir savunma alınmalıdır.


Burada sizin bir bacınız, bir kardeşinizin eşi olarak bulunuyorum. Dr. Muhammed Biltaci Türkiye’ye defalarca geldi, birçok etkinliğinize katıldı, Mavi Marmara gemisine bindi. Kızım Esma’yı Türkiye’de tanımayan neredeyse yok, onu hepiniz çok seviyorsunuz, bundan dolayı çok mutlu oluyoruz. Ancak orada hapiste tutulanların hakları çiğneniyor, kendilerine işkence ediliyor. Dolayısıyla sizlerden bir kardeşiniz olarak istirham ediyorum, hak bilincinin korunması, adaletin yerini bulması ve insanlığın yok olmaması için eşim, oğlum ve diğer mahkumların tamamen serbest kalması için duyarlı kişilerin ve kuruluşların somut adımlar atmasını bekliyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyorum…”


Sena Biltaci’nin konuşmasının Arapça metni:


محمد البلتاجي المتواجد في سجن طرة/العقرب حول الانتهاكات التي يتعرض لها.


"إسمي سناء البلتاجي، أنا إمرأة مصرية تعيش في أزمة كبيرة داخل عائلتها، أنا زوجة وأم، أنا أكتب كلمات هذه الرسالة بألم شديد لاُعَبر عن ما حدث لأولادي وزوجي.

محمد البلتاجي، تم إعتقاله بغير حق في 29 أغسطس 2013 بشكل غير قانوني من قبل النظام العسكري المصري بتهمة أنه أحد رموز ثورة 25 يناير 2011 وتهمة معارضة الانقلاب العسكري، تم إعتقاله وإلى الآن تم إدراجه في 35 قضية مختلفة لا تمت له بصلة،


زوجي محمد البلتاجي كان دكتوراً جامعياً ونائباً في مجلس الشعب وعضواً في لجنة حقوق الإنسان في البرلمان المصري، هل أصبح في لحظةٍ مجرمً يرتكب كل هذه الجرائم بعد الانقلاب العسكري؟ إذا كان هو إنسان مذنب، لماذا سُمحَ له بأداء كل هذه الوظائف؟


زوجي معتقل في أسوأ سجون مصر وهو سجن طرة/العقرب ويتعرض للانتهاكات وتعذيب مستمر وفي غياب الدواء أو المرافق الطبية، بالإضافة إلى أنه تم احتجاز كل أمواله وممتلكاته، وتم تخريب العيادة الصغيرة التي كان يملكها ويعمل فيها طبيباً.

وابنتي الوحيدة أسماء -صاحبة الـ17 عاماً- في أثناء مشاركتها في فعاليات ميدان رابعة العدوية يوم 14 أغسطس 2013 مثل والدها، تم قنصها أمام العالم كله من قبل قناص وفقدت ابنتي الوحيدة حياتها في عمر السابعة عشر.


وتم اعتقال أو مراقبة أولادنا الأربعة، خالد اُعتقل مرتين وكان عمره 16 عاماً فقط عندما اُجبر على الاختفاء لفترة من الوقت، وفي تاريخ 31 ديسمبر 2013 تم اعتقال ابننا أنس بغير حق في عمر الـ19 عاماً وتم الحكم عليه بخمس سنوات سجن، ويعيش ابني أنس في جو من العزلة والإذلال لا يزال مستمر حتى الآن.

 


حتى أنا تم وضعي تحت المراقبة لمعاقبتي على كوني زوجة للدكتور محمد البلتاجي، وأسمع أنه إلى الآن هناك قضية ضدي من قبل قوات الأمن، تعرض جميع أفراد الأسرة للملاحقة الأمنية المستمرة لاجبار الذين لم يدخلوا السجن على الهجرة من وطنهم،


وبعد أن اُجبرنا على مغادرة مصر، أصبحت في حالة عجز بسبب عدم قدرتي على تقديم أي مساعدة أو معرفة أي أخبار عن زوجي وإبني المعتقلين داخل السجون المصرية.


لهذا السبب أتحدث إلى المؤسسات الرسمية والمدنية، وأخاطب ضمير جميع المهتمين بحقوق الإنسان، وأطلب منهم تقديم المساعدة لزوجي وابني وجميع المعتقلين في السجون المصرية، نحن نوجه نداء لإخلاء سبيلهم.


نحن نعيش في حالة من الألم والحزن وخصوصاً بسبب أنه لم يتم مقاضاة أو فتح أي تحقيق ضد القتلة الذين تسببوا في قتل ابنتي أسماء.


كانت عائلتنا دائماً عائلة مطمئنة تنظر إلى الحياة بأمل، وفي الحقيقة إيماني بمسألة العدالة هي ما دفعتني لأن أكتب لكم خطابي هذا لأني قلقت علي حياة إبني وزوجي.

أرجوكم كونوا صوتاً أو قدموا أي مساعدة لعائلتي ولجميع المعتقلين في السجون المصرية".


وفي حقيقة تعرض الدكتور محمد البلتاجي للتعذيب الشخصي والمعاملة السيئة، ولكي يتراجع عن عريضة الشكوى التي كتبها ضد الجنرال السيسي والسوهاجي ورتب رفيعة في وزارة الداخلية والمقدمة إلى المحكمة في أغسطس 2016، تم تصوير أقواله تحت الضغط والإيذاء البدني و تقديمها إلى المحكم