Rice Petrol Paylaştırıyor
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ta merkezi hükümetle 'Kürdistan bölge yönetimi' arasında petrol gelirlerinin paylaşımıyla ilgili kavgayı bitirmek için arabuluculuğa soyundu
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ta merkezi hükümetle 'Kürdistan bölge yönetimi' arasında petrol gelirlerinin paylaşımıyla ilgili kavgayı bitirmek için arabuluculuğa soyundu.
Ortadoğu turunu tamamlayıp Türkiye üzerinden Bağdat'a sürpriz ziyarette bulunan Rice, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri Maliki ile görüşüp soluğu Erbil'de Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin yanında aldı. Rice, 45 dakikalık görüşmede Barzani'yi petrol gelirlerini merkezle paylaşmaya iknaya çalıştı.
Rice, önceki akşam "Iraklıların çoğunun paylaştığını düşündüğümüz bakış açımız, petrolün birleştirici faktör olması gereğidir, ülkeyi daha az birleştiren değil" açıklaması yapmıştı. Dün ortak basın toplantısında ise tonunu düşük tuttu. İkili Irak bayrağının yokluğunda, sadece Amerikan ve Kürdistan bayrakları önünde basının karşısına çıkarken, Rice, "Bağdat ve çevresi daha istikrarlı ve demokratik olursa Kürt halkı da daha iyi hizmetalır" dedi. Rice, Kürtlere Araplarla barışçı ve birleşik Irak için birlikte çalışma uyarısı yaptı.
Yorum yapmak istemedi
Yabancı petrol firmalarıyla anlaşıp ve bu hakları inkâr edilirse ayrılma tehdidi savuran Barzani ise, "Petrolün adil dağıtımından yanayız" demekle yetindi. Kürt lider petrol çıkarmak üzere sözleşme yapma yetkisinin kendilerinde olduğu iddiasını yinelemese de yeni paylaşım yasasına dair teklifi de tasdik etmeyip 'bu işi anayasal esaslara göre yapacaklarını' söyledi. "Kürtlerin de diğer uluslar gibi kaderini tayin hakları var" diyen Barzani, demokratik ve federal sistemi seçtiklerini anımsattı.
Görüşmede PKK da gündeme geldi. Bir soru üzerine Rice, PKK konusunda üçlü komite kurduklarını anımsatıp PKK'nın Irak'taki ofislerinin kapatılmasından memnuniyetini dile getirdi.
Rice'ın, Bağdat'ta da Şii, Sünni ve Kürt liderleri petrol gelirlerinin paylaşımı ve federalizm gibi konularda ayrılıkları gidermek için zaman kalmadığı konusunda uyardığı belirtildi. Rice'ın 'petrol mesaisi', Irak parlamentosunun Kürt modelini izleyen Şiilerin özerklik talebini görüşmeye başladığı döneme denk geldi.
Aksilik yakasında
Rice çatkapı ziyaretinde aksaklık peşini bırakmadı. Tel Aviv'den İncirlik'e uçup Air Force 2 uçağını C130 tipi askeri uçakla değiştiren Rice, saldırılar yüzünden Bağdat'a inmek için 45 dakika havada kaldı. Erbil'de ise inişte bir plastik cisim yüzünden uçağı zarar görünce iki saat mahsur kaldı