'Rum kesimi ile anlaşma ancak müzakere masasında olur'

'Rum kesimi ile anlaşma ancak müzakere masasında olur'

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Rum kesimi, müzakere masasından kalkmak için bir vesile buldu. Kimseyi elinden zorla tutup da masaya oturtamayız ama bir anlaşma olacaksa müzakere masasında olur" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 Barış Harekatı’nda savaşmış 28. Piyade Karargah Bölüğü Komutan ve askerlerini makamında kabul etti.

Barış Harekatı’nın üzerinden 40 yıl geçtiğini, çok şeyin değiştiğini ifade eden Eroğlu, gelmiş geçmiş hükumetlerin KKTC’yi mamur bir ülke haline getirmek için uğraştığını vurguladı. 

Hala daha müzakere masasında bir anlaşma arayışı içerisinde olduklarını dile getiren Eroğlu, Rumların uzlaşmazlıklarını sürdürmek için her zaman bir bahane bulup masadan kaçabildiklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum kesiminin Akdeniz’de Türk gemileri ilk defa dolaşıyormuş gibi ya da sismik araştırma gemileri Kıbrıs sularında ilk defa sismik araştırma yapıyormuş gibi müzakere masasından kalkmak için bir vesile bulduklarını belirterek, "Masadan kalkan, dönecekse kendisi gelir. Kimseyi elinden zorla tutup da masaya oturtamayız ama neticede bir anlaşma olacaksa müzakere masasında olur. Masadan kalktığınız zaman anlaşma imkanlarını ortadan kaldırmış olursunuz” ifadelerini kullandı. 

Rumlar fırsat buldukça müzakere masasından kaçıyor

Rumların, anlaşma niyeti varsa gelip müzakere masasına oturacağını, niyetleri yoksa da müzakere masasına dönmeyeceklerini kaydeden Eroğlu, Rumların fırsat buldukça müzakere masasından kaçtığını, bazen 1 ay, bazen 4 yıl sonra masaya döndüklerini vurguladı. 

Kıbrıs’ta yaşayabilir, halkı 40 yıl öncesine götürmeyecek bir anlaşma yapmak için yıllardan beridir uğraştıklarını dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün 1963’te Cumhuriyet'ten dışlandığını, 1968’de görüşmelerin başladığını ve hala görüşme masasında olduklarını anlattı.

Savaşın kötü yüzünü gördüklerini, Kıbrıs’ta savaş değil bir anlaşma peşinde olduklarını vurgulayan Eroğlu, “Güney komşularımız anlaşmamak, bizi bir elli yıl daha müzakere masasında tutmak için çeşitli ayak oyunlarına girişmektedirler" diye konuştu.

Rum tarafı hiç gerekçe yokken müzakere masasını terk etti

Rum tarafının hiç gerekçe yokken müzakere masasını terk ederek, “Türkler bizim sularımızda araştırma yapıyor. Tehdit unsuru devam ediyor” gibi gerçek olmayan yalanlarla müzakere masasından kalktığına dikkati çeken Eroğlu, "Akıllarınca dünyayı ayaklandırarak Türkiye’nin ve bizim aleyhimizde yönlendireceklerini düşündüler. Gördüğüm kadarıyla düşündükleri olmamıştır. Amaçlarına ulaşamamışlardır. Müzakerelere devam edeceklerse kalktıkları gibi masaya tekrar dönerler” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin sismik araştırma yapması gayet doğal

Türkiye’nin güçlü bir ülke olarak ayakta durmasının kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, Türkiye ne kadar güçlü olursa Kıbrıslı Türklerin de o kadar rahat ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin Akdeniz’de KKTC devleti adına sismik araştırma yapmasının gayet doğal olduğunu belirterek bunun KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla verilmiş bir yetki olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin de Akdeniz’de ve ada üzerinde hakları bulunduğuna işaret eden Eroğlu, “Bizim de onlar kadar bu topraklarda yaşama, geleceğimizi sağlama alma hakkımız var,  dolayısıyla bunu dünyanın gözü önünde bir anlaşmayla sonuçlandırabilir miyiz diye bir düşüncemiz var. Bu nedenle müzakere masasında oturuyoruz” diye konuştu.

(AA)