Rus Askerler Burkina Faso'da

Rus Askerler Burkina Faso'da

Agence France-Presse, Afrikalı bir diplomatik kaynağın "durum nedeniyle Rus eğitmenleri taşıyan iki uçağın Burkina Faso'ya ulaştığını" söylediğini aktardı.

Ülkenin kuzeyinde meydana gelen silahlı terör saldırısının ardından düzinelerce Rus askeri eğitmen, silahlı kuvvetlere yardım etmek, onlara güvenlik ve danışmanlık desteği sağlamak üzere Burkina Faso'ya geldi.

Agence France-Presse, isminin gizli kalmasını isteyen Afrikalı bir diplomatik kaynağın "durum nedeniyle Rus eğitmenleri taşıyan iki uçağın Burkina Faso'ya ulaştığını" söylediğini aktardı.

Ajansa göre, Afrikalı kaynak "uçuşların komşu Mali'den geldiğini" belirtirken, bağımsız bir kaynak da Rus eğitmenlerin gelişini doğruladı.

İbrahim Traoré liderliğindeki askeri cunta, Eylül 2022'de Bokina Faso'da iktidara geldikten sonra, eski sömürge hükümdarı Fransız birliklerini ve diplomatlarını ülkeden kovdu ve askeri yardım için Rusya'ya yöneldi.

Burkina Faso'daki ordu, bazı askeri kışlalarda isyan çıktığı yönünde kendi deyimiyle "sosyal medyada çıkan asılsız söylentileri" eleştirdi.

11 Haziran'da El Kaide militanları ülkenin kuzeydoğusundaki Mansilla bölgesine ve Nijer sınırına yakın bir askeri birliğe saldırı düzenledi.

Terör örgütü El Kaide ve IŞİD bağlantılı militanların 2015'ten bu yana Burkina Faso'da onlarca saldırı düzenleyerek binlerce kişiyi öldürmesi ve 2 milyon insanı yerinden etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un, Nijer, Mali ve Gine'yi kapsayan Afrika turu kapsamında bu ay Burkina Faso'ya yaptığı ziyarette, buradaki Rus askeri eğitmen sayısının "artacağını " teyit etmesi ve Rusya'nın bu ülkeyi daha da güçlendireceğini vurgulaması dikkat çekici.

Çeviri: Tevhidhaber