Rus-Gürcü Gerilimi Tırmandı
Gürcistan'ın özerk bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'da tansiyon yeniden yükseldi. Güney Osetya güvenlik güçleri ile Gürcü askeri birlikleri arasında çıkan son çatışmalarda iki kişi hayatını kaybetti.
Seferberlik ilan eden bölge yönetimi Rusya'dan ek barış gücü askeri istedi. Abhazya, Tiflis'in bölgelerine yönelik askeri operasyon planını elde ettiklerini açıklarken, Rusya Dışişleri Bakanlığı da bölgede barış gücü askerlerinin sayısını artırarak kanlı çatışmaları önledikleri savunması yaptı. Gürcistan'ın NATO tam üyeliği için son aşama olan 'Üyelik Aksiyon Planı'na dahil olması beklenen aralık zirvesinin yaklaşmasının gerginliğin tırmanmasına neden olduğu kaydediliyor. Gelişmeleri kışkırtıcı yeni bir eylem planı olarak niteleyen Gürcistan, NATO üyeliğini elde ederek özerk bölgeleri yeniden merkeze bağlayacak. Moskova, tüm Kafkas güvenlik stratejilerini değiştirmesine sebep olacak Tiflis'in NATO üyeliğine karşı çıkıyor.
Sukhumi'de dün bir basın toplantısı düzenleyen Abhazya lideri Sergey Bagapsh, "Gürcistan Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı operasyon planı istihbarat birimlerimiz tarafından ele geçirildi. Nisan-mayıs aylarında Sukhumi ve Gagra bölgesinden deniz harekatı, Zugdidi ve Kodori Gorge bölgesinden de kara harekatı yapılacaktı." ifşaatında bulundu. Abhaz lider, nisan ayında sadece Kodori Gorge bölgesine 2 bin ek askeri birlik yerleştirildiğini, sınırdaki Gürcü birliklerinin sayısının da 12 bine çıkarılmasını örnek gösterdi. Güney Osetya özerk bölge lideri Eduard Kokoeti de Rusya'dan daha fazla barış gücü askeri istediklerini ifade ederek, "Seferberlik ilan ettik. Abhazya ile işbirliği içindeyiz. Muhtemel saldırıya karşı her türlü askeri ve siyasi desteği sağlayacağız. Gürcistan üniforması giymiş tüm askeri birlikleri yok edecek kapasitemiz var." tehdidinde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise tansiyonun düşürülmesi için Tiflis'ten özerk bölgelere saldırmayacağına dair uluslararası geçerliliği olan bir taahhüt belgesi imzalamasını talep etti. Gelişmelerle ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Rusya barış gücü birlikleri, bölgede başkaca kanlı eylemleri önlemek için görev yapmaya devam edecek. Tiflis'in işgal planının bölgede tansiyonun yükselmesine ve yeni bir savaşı tetiklemesine neden olmasından endişe duyuyoruz." denildi. ABD Tiflis Büyükelçisi John Teft, bölgede gerilimin giderek tırmandığını ve bölge halkının ciddi sıkıntı çektiğini söyledi. Teft, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde sürdürülen çözüm çabalarına destek verdiklerini ifade etti.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden iki özerk bölge ile Tiflis yönetimi arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler gözetiminde bölgeye Rus barış gücü askerleri gönderilerek sorun dondurulurken, Gürcü lider Mihail Saakaşvili, özerk bölgelerin yeniden Tiflis'e bağlanması için çabalarını sürdürüyor.
Rus ordusu Kafkasya'da tatbikat yapacak
Rusya'nın, Güney Federal Eyaleti'ne bağlı bölgelerde geniş kapsamlı askerî tatbikat yapacağı bildirildi. Rusya Kuzey Kafkasya Ordusu Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Vladimir Maystrenko, 'Kafkasya Sınırı -2008' askerî tatbikatının bölgedeki Çeçenistan, Kabardin-Balkar, Karaçay-Çerkez, İnguşya, Kuzey Osetya ve bunlara sınır bölgelerde yapılacağını açıkladı. "Çok aşamalı tatbikatın aktif dönemi temmuzun ikinci haftası yapılacak." diyen Rus general, tatbikatın amacını, 'farklı ordu birlikleri arasında gerçek savaş şartlarında ortak harekât etme yeteneğini geliştirmek' olarak açıkladı.