Rusya: Gülen Okulları Tehlikeli
Rus basını ve istihbaratı, Fetullah Gülen’e ait okulların Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerini tehlikeye sokabileceğine dikkat çekti.
Rusya'da yayınlanan Nezavisimaya gazetesindeki bir haber analizde, Fetullah Gülen cemaatine bağlı okulları hakkında bilgi verilerek, bazı uyarılarda bulunuldu. Andrey Melnikov imzasıyla yayınlanan haber analizde, "Siyasi uzmanlar, son dönemde Türkiye-ABD ilişkileri gerginleştikçe Rusya ile Türkiye’nin birbirine daha da yakınlaşma başladığını kaydediyorlar. Fakat Türk liseleriyle ilgili gelişmeler iki ülke arasındaki karşılıklı 'çekim sürecini' bir ölçüde bozabilir" denildi.
Andrey Melnikov Gülen cemaatine ilişkin haber analizi şöyle:
- "Aralık ayında Rusya haber ajansları, yabancı istihbarat teşkilatlarının Rusya’nın müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu bölgelerinde faaliyetlerinin arttırdğı konusunda Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Başkortistan Karşı İstihbarat Bölümü Başkanı Rüstem İbragimov’un açıklamalarını yayınladılar. Bu bildiride, bazı yabancı istihbarat teşkilatlarının Başkortistan’ın siyasi elitler ve iş çevrelerinde poziyonlarını güçlendirmeye, başarılı gençleri etkilemeye çalıştıkları belirtilmişti. İbragimov, özellikle Başkortistan’da Türk liselerinin faaliyetine dikkat çekmiş, liselerde gençlere belirli ideolojilerin aşılandığını söylemişti.
- Burada, şu an ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in kurduğu okullardan söz ediliyor. Bu okullar, Türkçe ve yabancı dilleri yüksek düzeyde öğreterek öğrencileri cezbediyor, Said Nursi’nin fikirlerinin Rusya ve BDT'de propagandasını yapıyorlar. Nursi’nin kitapları eylül ayında Moskova şehir mahkemesi tarafından aşırı uç olarak ilan edilmişti.
- Siyasi uzmanlar, son dönemde Türkiye-ABD ilişkileri gerginleştikçe Rusya ile Türkiye’nin birbirine daha da yakınlaşma başladığını kaydediyorlar. Fakat Türk liseleriyle ilgili gelişmeler iki ülke arasındaki karşılıklı 'çekim sürecini' bir ölçüde bozabilir.’’
- Öte yandan FSB uzmanları, hem Türkiye, hem de Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’daki müslüman ülkere dönük ‘islam ihracatı’na dikkat çekiyor. Tüm bu islami hareketlerin ortak özelliği, uluslararası olması, dünyanın farklı noktalarında yaşanan çatışmalara da katılabilmeleri. Belki Rusya da zamanla Hamas gibi örgütlerin yükselen etkisiyle karşılaşabilir. Zamanında bu örgüt de Batılı istihbarat teşkilatlarınının desteğiyle kuruldu, ama kısa zamanda onların kontrolünden çıkıp iktidara gelmeyi başardı."
Bu arada Türkiye İşçi Partisi liderlerinden profesör Semih Koray bu gelişmeleri Nezavisimaya'ya yorumladı. Koray “Rusya’da faaliyet gösteren Fethullah Gülen’in okulları tam olarak Türk okulları değildir. Türkiye’de de, ABD’nin Büyük Orta Asya adlı projesini destekleyen güçler var. Fethullah Gülen bunlardan biri. Gülen’in Türkiye’de bulunan okulları gençleri olumsuz etkiliyor. Bu hareketin doğrudan bazı Amerikan kurumlarıyla ilişkili olduğundan kuşku yok. Gülen grubunun eğitim alanındaki faaliyetleri, diğer ülkelerde Türkiye’ye olan güveni zayıflatıyor. Yakın gelecekte Türkiye’de ulusal güçlerin iktidara geleceğini ve bu sitemi tümüyle yıkacağını umuyorum” dedi.
ANF