Rusya ve İsrailden Kafkasya senaryoları
Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Ukrayna, Beyaz Rusya, Moldova ve Kazakistandaki sosyal-siyasal değişimleri araştırmak üzere İsrail-Rus ortak girişimi olarak ortaya çıkan Doğu Partnerliği Enstitüsü (DPE), ilk iş olarak Kafkasyaya el attı.
Rusya merkezli Sistem Enstitüsü ile birlikte hareket eden DPE, 'Kafkasya Dönüşüm Senaryosu' adıyla özel bir çalışma yürütüyor. Adyga Union'ın Ajans Kafkas'a aktardığı bilgilere göre haziranda tamamlanması planlanan çalışma rapor halinde İsrail, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan parlamentolarına gönderilecek.
Nisanda Kudüs'te kurulan DPE'nin İsrailli başkanı Avraam Şmuleviç, 'Kafkasya Dönüşüm Senaryoları'nda Kuzey Kafkasya ile Güney Kafkasya başlığı altında Gürcistan, Abhazya, Güney Osetya, Ermenistan, Azerbaycan'daki durumu analiz edeceklerini söyledi. Şmuleviç "Araştırmanın önceliklerinden biri son zamanlarda Rusya, Türkiye ve Güney Kafkasya devletlerinde uzmanların ilgisini çeken 'Çerkes projesi' olacak" dedi. Şmuleviç Çerkes projesinden neyi kast ettiklerini belirtmedi.
Sistem Enstitüsü'nün müdürü ve DPE'nin başkan yardımcısı Rus siyaset bilimci Dmitri Savelyev de, Rusya İsrail'den uzmanların yürüttüğü çalışmanın ön hazırlıklarının tamamlandığını belirterek "Projemizin amacı kriz sonrası Kafkasya bölgesinde siyasi ve sosyal sistemin gelişimiyle ilgili tahminlerde bulunmak. Açıkça görülüyor ki, şu anki küresel ekonomik kriz en ciddi şekilde Kafkasya devletlerinin değişimine neden oluyor. Kafkasya'nın hem bölgesel sistem hem de uluslararası güvenlik açısından önemini göz önünde bulundurarak bugünden Kafkasya'nın 3-5 sene sonra ne şekilde değişebileceği konusunda fikrimiz olması gerekiyor" dedi. DPE'nin Rusya ortağı Sistem Enstitüsü, 2005'te Rostov-na-Donu'nda Kuzey ve Güney Kafkasya'nın yanı sıra Orta Asya'daki sosyo-ekonomik ve politik süreçleri incelemek üzere kurulmuş bir merkez.
Ajans Kafkas