Rusya'dan İsrail'i Çıldırtacak Sevkiyat

Rusya'dan İsrail'i Çıldırtacak Sevkiyat

Rusya, Rusya ile Suriye arasında 2007'de imzalanan son askeri anlaşma kapsamında Suriye'ye verilecek Yakhont savunma füzelerini İsrail'in karşı çıkmasına rağmen verecek.

İsrail ve ABD'den gelen tepkiler nedeni ile İran'a S-300 sevkıyatını iptal eden Moskova, Suriye'ye Yakhont savunma füzelerini vermekte ısrarlı. Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, Suriye'ye füze sevkıyatının iptal edilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.


Rusya'nın uzak doğu bölgesi Vladivostok kentinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Serdyukov, "(Silah sevkıyatını öngören) anlaşma ile ilgili süreç devam ediyor" dedi.


Rusya ile Suriye arasında 2007'de imzalanan son askeri anlaşma paketinde P-800 süpersonik Yakhont füzeleri de yer alıyor. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Denizden fırlatılan bu füzeler hızları ve alçak irtifada hedefe yönelebilmelerinden dolayı dünyanın en gelişmiş füzeleri arasında yer alıyor.


ABD ve İsrail sıkça Rusya'dan Yakhont füzelerini Suriye'ye vermemesi konusunda talepte bulundu. Suriye'nin savunma kapasitenin artmasından endişe eden İsrail, modern silahların Lübnan Hizbullah'ının eline geçeceğini iddia ediyor. Serdyukov daha önce yaptığı açıklamada da İsrail'in yaklaşımını kabul etmediklerini, imzalanan anlaşmaların yerine getirileceğini ifade etmişti.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak Suriye'ye gelişmiş P-800 Yakhont füzelerini vermemesini istemesi kamuoyunda geniş yankı bulmuş; ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Moskova'ya gelerek baskı uygulamaya çalışmıştı. "İsrail varlığını Rusya'ya borçlu" iltifatında bulunan Barak, Rusya'nın verdiği füzelerin Hizbullah ya da Hamas'ın eline geçeceğini, bunun da İsrail'in güvenliği açısından büyük tehdit oluşturacağını savunmuştu.


Ancak kararından vazgeçmeyen Moskova'ya İsrailli yetkililer, "Biz de Rusya'nın stratejik önem verdiği bölgelere silah satarız" tehdidinde bulunurken, Rusya'ya bir baskı da Washington'dan gelmişti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya'nın Şam'a füze satışı konusunda İsrail'in endişesini paylaştığını söylemişti