Rusya'nın Gürcistan'daki Askeri Varlığı Bitti
Rusya 1999 yılında İstanbul'da yenilenen Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na koyduğu imza çerçevesinde...
Rusya 1999 yılında İstanbul'da yenilenen Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na koyduğu imza çerçevesinde eski Sovyet ülkelerinde bulunan askeri üslerini boşaltmaya devam ediyor.
2007 yılı sonuna kadar Gürcistan Ahılkelek askeri üssünde bulunan tüm askeri donanımları Ermenistan'a taşıyan Moskova şimdi de Batum üssü ile ilgili devir anlaşmasını imzaladı. Rusya 2008 yılı sonuna kadar kademeli olarak üssü boşaltacak.
Gürcistan Savunma Bakanı Batu Kutelia ile Rusya Kafkas Bölgesi Komutanı Andrei Popov üssün taşınması ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Kutelia tören sırasında yaptığı açıklamada bunun tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Bu imza Rus askeri üslerinin artık Gürcistan'dan taşındığı anlamına geliyor. Böylece Rusya'nın Gürcistan'daki askeri varlığı sona erdi." dedi.
Popov da imza töreninde yaptığı konuşmada, "Rusya'nın askeri malzemelerinin yüklendiği tren buradan ayrılıyor. Sanırım 15 Kasım'da Ermenistan'da olurlar. 30 Kasım'a kadar bir kısım personel daha burada durmaya devam edecek." dedi. Rusya Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararınca barış gücü askerleri bulundurmaya devam ediyor.
ABD'de eğitim gören Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili 2003 yılında gerçekleştirdiği Kadife devrimle ülke yönetimine el koymuştu. Şimdi Gürcistan sokaklarında muhalefet karşı gösteri yapıyor. Saakaşvili 5 Ocak'ta başkanlık seçiminin yapılması yönünde karar aldı. Saakaşvili ülkede oluşan gergin ortamdan Rusya'yı sorumlu tutmuş ve Rusya'yı Gürcistan'ı bölmeye çalışmakla suçlamıştı. Gürcü lider Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine Kıbrıs gibi ülkenin ikiye bölünebileceği yönünde ifadeler kullandığını iddia etmişti.