Saakaşvili Rusya'dan Askerlerini Çekmesini İstedi
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın Gürcistan'a bağlı Abhazya özerk bölgesine gönderdiği demiryolu askerlerinin...
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın Gürcistan'a bağlı Abhazya özerk bölgesine gönderdiği demiryolu askerlerinin, tankların girişi için yolları tamir ettiklerini iddia etti. Ülkesinin herhangi bir bölgesinin ilhak edilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Saakaşvili, Rusya'dan demir yolu askerlerini geri çekmesini istedi.
St. Petersburg'da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le Saakaşvili arasında gerçekleşen ikili zirvenin ardından oluşan iyimser hava iki günde kayboldu. Medvedev'in iki ülke ilişkilerinin gelişimi için 'temkinli bir iyimserlik' içindeyiz ifadeleri de havada kaldı. Aralık ayında yapılacak NATO zirvesi yaklaştıkça, iki ülke ilişkilerinin daha gergin bir ortama çekilmesinden endişe ediliyor. ABD'nin desteğini alan Tiflis ve Kiev'in Aralık ayında yapılacak NATO zirvesinde, 'Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmesi bekleniyor.
Rusya Abhazya özerk bölgesinin talebi üzerine demiryollarının tamiri için 300 demiryolu askerini bölgeye göndermişti. Moskova, silahsız olan askerlerin bölgenin kalkınmasına destek vermesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığını savunuyor. Ancak Tiflis bu askerlerin bölgeye yönelik bir askeri operasyon için lojistik çalışma yaptıklarını iddia ediyor.
Rustavi-2 televizyonuna açıklamada bulunan Saakaşvili, bölgede bulunan Rus demiryolu askerlerinin çıkartılması için her türlü çabayı ortaya koyacaklarını ifade ederek, "Onlar orada demiryolu tamiri yapmıyor. Tankların ve ağır silahların bölgeye girişini sağlamak için İnguri nehri boyunca yol bakımı yapıyor." dedi. Rusya'nın özerk bölgelerle ilişkileri geliştirme kararının 'dondurulmuş sorun'u yeniden ateşlediğini savunan Gürcü lider, "Rusya'nın son adımı, çatışmaların yeniden başlamasına neden olacak. Çok tehlikeli bir süreç işliyor." uyarısı yaptı.
Medvedev'le gerçekleşen görüşmesi ile ilgili de açıklamada bulunan Saakaşvili, "Yapıcı bir görüşme oldu. Ancak sorunlarımız devam ediyor." dedi. Rusya Savunma Bakanı Anotoli Serdyukov, önceki gün yaptığı açıklamada, bölgede bulunan demir yolu askerlerinin kalıcı olmadığını ifade etmişti. İki ay içinde bölgeyi boşaltacaklarını ifade eden Rus bakan, silahsız olan birliğin herhangi bir tehlike oluşturmadığını açıklamıştı.
1990 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Gürcistan'a bağlı Güney Osetya ve Abhazya özerk bölgeleri ile Tiflis hükümeti arasında çıkan çatışmalarda 30 bin kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar 1994 yılında Moskova'da ateşkes ilan etmiş ve bölgeye Rus barış gücü askerleri yerleştirilmişti. Temmuz 2006'da Abhazya ve Gürcistan arasında barış görüşmelerinin tıkanması üzerine Tiflis Abhazya'nın Kodori Gorge bölgesine asker göndererek burada alternatif bir yönetim oluşturdu. Rusya burada oluşan askeri hareketliliğin Abhazya'ya yönelik herhangi bir askeri operasyona dönüşmesinden endişe ediyor.