Saakaşvili'ye kravatı bu kez dostları yedirecek
Kafkasya'da herkes için 'malum' olanı, sonunda Tiflis'e arka çıkan Batılılar da ilan etti!
Kafkasya'da herkes için 'malum' olanı sonunda Tiflis'e arka çıkan Batılılar da ilan etti: 7 Ağustos 2008'de Kafkasya'daki savaşı Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili çıkardı. Almanya'nın saygın dergisi Der Spigel, AB'nin yürüttüğü soruşturmada savaşı Tiflis'in iddia ettiği gibi Rusya'nın değil Saakaşvili'nin çıkardığı sonucuna vardığını yazdı. Dergiye göre savaşı önceden planlayan Saakaşvili "2 Nolu Gizli Emir"le operasyonu başlattı. 2002-2006 arası BM Genel Sekreteri'nin Gürcistan-Abhazya sorunuyla ilgili özel temsilciliğini yapmış İsviçreli kadın diplomat Heidi Tagliavini'nin başkanlığındaki soruşturma komisyonu, Gürcistan'ın tampon bölgedeki Gürcü barış gücünün komutanı Mamuka Kuraşvili'nin 7 Ağustos 2008'de kameraların karşısında yaptığı "Gürcistan bütün bölgelerinde anayasal düzeni sağlamaya karar vermiştir" açıklamasından hareketle savaş emriyle ilgili gizli belgenin varlığını tespit etti. Kuraşvili'nin o zaman herkesin 'savaş ilanı' olarak tevil ettiği sözleri, esasen 7 Ağustos 2008 tarihli 2 Nolu Emir'den naklettiği anlaşıldı. Komisyonun Moskova'da dinlediği Rus Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Nogovitsin de, Rus gizli servislerinin 2 Nolu gizli emrin varlığından haberdar olduklarını söylediği aktarıldı. Gürcistan hükümetinin belgeyi "Devlet sırrı" diyerek komisyona göstermeyi reddettiğini belirten Der Spiegel "Bu belge savaşı kimin çıkardığını aydınlatabilir" yorumunu düştü.
Kuraşvili savaşı ilan ederken "hedefin Rus ordusunu geri püskürtme olduğuna" dair herhangi bir açıklamada bulunmadığı da hatırlatıldı.
Zaten Saakaşvili, 8 Ağustos'ta saat 12:20'de "Güney Osetya'nın çoğunluğu özgürleştirilmiştir" açıklamasını yapmıştı. Ta ki Rusya müdahale edip Gürcü ordusunu geri püskürttükten sonra Saakaşvili söylem değiştirip işgale karşı savunma yapmak zorunda kaldıklarını iddia etmeye başlamıştı. Saakaşvili bu konuda 180 derecelik ilk dönüşünü Gürcü askerlerinin Güney Osetya'dan tamamen çıkartıldığı dördüncü günde yapmıştı. Rus ordusu Tiflis'e 50 km kadar yaklaştığında kameraların karşısına geçen Saakaşvili, 7 Ağustos'ta saat 22.00'de 150 Rus tankının ünlü Roki geçidinden Güney Osetya'ya girdiğini öğrendiğini ileri sürüp "Operasyondan başka seçenek yoktu" demişti.
Gel gör ki bölgede görev yapan Batılı askeri gözlemciler tarafından da tespit edildiği üzere, 7 Ağustos sabahı Saakaşvili 12 bin asker ve 75 tankı Güney Osetya sınırına yığmıştı. Bu da Saakaşvili'yi açıkça yalanlayan bir durumdu. Gürcü tanklarının sınırdan 8-10 km içerdeki köylere 7 Ağustos'ta 23.00'te varıp evleri taradığını da bizzat bölge sakinleri anlatıyor.
'Ceplerini Gazprom doldurdu'
Gürcistan'ın entegrasyon bakanı Temur Yakobaşvili ise komisyonu yerden yere vuran bir açıklamayla Der Spiegel'i reddetti. Saakaşvili'nin en yakın adamlarından biri olan Yakobaşvili, komisyondaki uzmanların Rus enerji devi Gazprom tarafından finansa edildiklerini öne sürerek kara çaldı. "Böyle bir orijinal belge yok" diyen Yakobaşvili'ye göre "İddialar Rus yalanları ve dezonfarmasyonunun bir parçası." Saakaşvili'nin Batı'yı aldattığını ortaya koyan komisyonda Almanya'nın eski Tiflis büyükelçisi Uwe Schramm da yer alıyor. Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise komisyona danışmanlık yapıyor.
AB komisyonunun Der Spiegel'in yazdığı şekilde bir rapor açıklaması halinde Saakaşvili'yi Balkı müttefikleriyle sıkıntılı bir süreç bekliyor. Komisyon aynı zamanda Saakaşvili'nin soykırım suçundan yargılanması için uluslararası kamuoyu oluşturmaya çalışan Oset ve Rusların eline güçlü bir silah vermiş olacak. Yani Tiflis'te muhalefetin 9 Nisan'da 'git' demeye hazırlandığı Saakaşvili'nin ayakta kalmak için sırtını dayadığı dış payanda da kayıcı...
Kısaca ağustosta Tiflis'e doğru bir ileri bir geri hareketi çekip 'Tiflis'e gidiyoruz' diyen Rus askerlerini görünce kravatını kemiren Saakaşvili'yi yeniden boğun bağını çiğnetecek günler yakın...
dünya bülteni