Sağlık Bakanın'dan Doktorlara Kötü Haber
Şanlıurfa'da konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, doktorları stratejik personel kabul ettiklerini ve bundan sonra özel sektörde çalışan eşlerinin yanına yollamayacaklarını söyledi.
Şanlıurfa'ya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde çeşitli illerden geçici gelen ve kentte gebe takibi yapan sağlık çalışanlarıyla bir araya geldiği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Kentin sağlık sorununu çözmek için hem hastane hem de personel anlamında çalıştıklarını belirten Akdağ, sağlık çalışanlarının bu gibi kentlerden gitmesinin önüne geçmek yeni düzenlemeler yapacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yeni bir Bakanlar Kurulu kararını şu günlerde çıkarmak üzereyiz, önümüzdeki hafta muhtemelen çıkacak. O da şu, özel sektörde eşi çalışan bir doktor, eğer eşi bir sene başka bir kente özel sektörde çalışmışsa, sigortası ödenmişse, buradaki doktor onun yanına eş durumundan gidebilirdi. Bunun da tedbirini alıyoruz. Biz doktorları stratejik personel kabul ediyoruz, özel sektörde çalışan eşinin yanına bundan sonra yollamayacağız. Bu doktorlar açısından belki hakikaten onları zorlayıcı karar. Beni bağışlasın doktor arkadaşlarım ama başka da bir çaremiz yok. Ne yapıp edip buralardaki sağlık çalışanlarımızın sayısını inşallah artıracağız."
Şanlıurfa'da gebe ölüm oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Akdağ, bunun önüne geçmek için gayret ettiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Bana göre çok hayırlı bir iş için geldiniz. Şanlıurfa, bütün çabalarımıza rağmen gebe ölümlerinin maalesef yüksek kaldığı bir il dolayısıyla buradaki personelimizle annelere yeterince yardımcı olamayacağımızı düşündük, böyle bir acil eylem planı yaptık. Bu adeta bir kriz yönetimi, böyle zamanlarda hızlı davranmak. Hepiniz mesleğiniz gereği bir anne ölümünün ne kadar trajik olduğunu bilirsiniz. Her can her beden önemlidir. Allah'ın yarattığı mukaddes bir varlıktır. Çünkü insan eşrefi mahlukattır. Yani kim olursa olsun, hangi dinden, inançtan, dilden, ırktan, yaştan fark etmez ama anne ölümü bana çok ağır gelmiştir. Allah hiç kimsenin başına vermesin çünkü anneler genellikle peşlerinde yetim çocuklarını bırakıyorlar. Çok ağır bir şey. Elimizden gelirse bizim bunu sıfıra indirmemiz lazım. Türkiye'de 2003 yılında benim ilk bakanlık dönemimde anne ölüm oranı her 100 bin hamilede 70 civarındaydı, biz bunu 15'lere kadar indirdik ama Şanlıurfa'da bu sayı daha yüksek, bu oranı daha da aşağı indirmemiz lazım onun için buradasınız."