Senato Iraklı Kürtlere Çalıştı
ABD Senatosu'nun Irak'ın bölünmesine yönelik kararı, sadece Iraklı Kürtleri sevindirdi.
TAHA HALİFE
Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin, ABD Senatosu'nun Irak'ın bölünmesine yönelik kararını olumlu karşılaması şaşırtıcı değil. Bu karar Irak'taki hiçbir Şii veya Sünni'yi memnun etmedi. Ayrıca dünyada da hiç kimse kararı olumlu karşılamadı. Beyaz Saray'ın kararı reddetmesi de ironikti.Kürtlerin olumlu karşılamasıysa, Irak'ın üç devlete bölünmesi yönündeki tutumlarıyla örtüşüyor. Aslında Kürtler fiilen böyle bir bölünme yaşıyor. Zira Kürdistan bölgesinde 'Irak bedeni'nden ayrılıyorlar. Bu bölgeyi kendi oluşumları ve bağımsız devletleri olarak görmekteler. Bu devletin temelleri, meclis, hükümet, bakanlıklar, başkanlık, bayrak ve marş olarak şu an zaten mevcut. Bağımsızlığın diğer temellerinin tamamlanması için geriye BM'ye katılma ve farklı ülkelerde diplomatik temsilcilikler açmak kaldı.
Irak Kürtlerinin bağımsızlıklarını resmen ilan edip kutlayacakları gün uzak değil. Fakat Kürt nüfusun bulunduğu komşu ülkelerin tutumu ne olacak bilemiyoruz. Acaba bu ülkeler, yapılarını sarsacak olan bu adıma onay verir mi? Komşu ülkeler ve özellikle de Türkiye'nin Irak Kürtlerinin devletine onay vermesi söz konusu değil. Sadece, şu ana kadar yaşandığı gibi özerk yönetimden beslenen bir oluşuma rıza gösteriyorlar. Irak'ın bütünlüğünün bir felakete maruz kalmasının engellenmesi noktasında, sadece Irak'a değil Ankara ve diğer başkentlere de bel bağlanılıyor.
Mezhep temelli bölünme eğilimine sahip Iraklı çevrelerin varlığı sır değil. Bu çevreler, dış güçlerin özel hedefleri ve çıkarları için Irak'ın bölünmesine engel olmuyor. Bu, mezhep temelinde bölünmenin başlangıcı. Ayrıca komşu ülkelerin, özellikle de İran'ın çıkarlarını ibraz ediyor. Irak parçalandığı zaman ve gelecekte hiçbir kurulu sisteme sahip olmadığı zaman, bu durum İran'ın bütün Arap bölgesinde büyük bir bölgesel güç haline gelmesi ve hiçbir gücün ona karşı duramaması veya denge sağlayamaması anlamına gelecektir.
Araplar harekete geçmeli
Bu plan içinde Irak'taki çeşitli mezhep veya etnik kimlik mensuplarıyla, değişik din ve ideoloji sahiplerinin, ülkede hiçbir etki veya konumu bulunmaycak. Zira pek çoğu sayı olarak az ve zayıf, bölgeleriyse doğal kaynaklar ve özellikle de petrolle beslenmiyor. Irak'ın bölünmesi ülkenin istikrar kazanması değil, daha fazla çekişme, kapsamlı ve yıkıcı iç savaşların patlak vermesi anlamına gelir. Bu şeytani plan gerçekleşirse yaşanacaklar, şu anki şiddetle karşılaştırılamayacaktır.
Kürtler bölünme kararının kendi istekleri doğrultusunda gelmesi sebebiyle mutlu. Bu karardan mutluluk duyan Iraklı çevreler de mevcut. Zira bu karar onların taleplerine uygun. Bölgede, Irak'ın bölünüp ve haritadan silinmesine yönelik hayallerinin gerçekleşmesini temenni eden çevreler de var.
Buna karşın bu ülkenin parçalanmasından büyük endişe duyanlar var. Ancak, Irak'ın işgal edilmesi ve şiddet, öldürme ve terörün merkezine dönüştürülmesine yönelik tehlike sonrası Arap Irak üzerindeki en büyük tehlikeyi durdurma gücüne sahip değiller. Ey Araplar! Irak'ı, ülkeyi parçalayan lanetli kurt kapanından kurtarmak için harekete geçin. (Katar gazetesi Raye, 3 Ekim 2007)