Sera gazları 800 bin yılın zirvesinde
Güney Kutbu buzulları üzerinde yapılan araştırmalar, atmosferdeki sera gazlarının, son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu ortaya koydu.
Antarktika'daki buzulların binlerce yıl önce oluşmuş, çok derinlerdeki bölgelerinden aldıkları örnekleri inceleyen bilim adamları, atmosferdeki karbondioksit ve metan gazı oranlarının son 800 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu tespit etti.
BU SONUCA İNSANOĞLU SEBEP OLDU
İsviçre, Fransa ve Almanya'dan bilim adamlarının katıldığı araştırmanın sonuçları, küresel ısınmaya neden olan gazların artmasından ve iklim dengesinin bozulmasından insanoğlunun sorumlu olduğu teorisini destekliyor.
3200 METRE DERİNLİKTEN ALINAN ÖRNEKLER İNCELENDİ
Buzulların, yüzey seviyesinden 3200 metre derininde sıkışmış hava kabarcıkları içindeki karbondioksit ve metan gazı oranlarının ölçüldüğü araştırmayı yürüten Thomas Stocker, "Bugünün karbondioksit ve metan oranlarının, son 800 bin yıl içindeki herhangi bir zamana oranla, sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 124 daha fazla olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz" dedi.
Stocker, Çinli ve Avustralyalı uzmanların, bazı yerlerde derinliği 4 bin 500 metre derinliğe ulaşan buzullarda daha derine inme planları yaptıklarını, bunun mümkün olması durumunda, atmosferle ilgili 1,5 milyon yıllık "kayıtlara" ulaşılabileceğini söyledi.
Dünya'nın yörüngesindeki uzun dönemli periyodik değişimler nedeniyle, sanayi devriminden önceki son 800 bin yılda, sera gazlarının doğal azalma ve artma süreçlerine girdiği ve bunun da gezegenin 8 kez buzul çağına girmesine ve iklimin yeniden normalleşmesine neden olduğu biliniyor.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten uzmanlar, Antarktika buzulunun derinlerinin keşfedilmesi için yürütülen bir Avrupa projesinde yer alıyor.