1 günde soy 197 yılda öde

TMSF, bugüne kadar hortumculara 674 dava açarken, hortumcular da vakit kazanabilmek için devlete 599 karşı dava açtı.

Ara rejim 28 Şubat'ta Anasol-D ve Anasol-M hükümetlerinin göz yummasıyla hortumlanan 22 bankanın net 44.5 milyar dolar olan, bazı hesaplamalara göre ise 70-80 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen soygunun sorumluları, akıl almaz pişkinlik sergiliyorlar.

Banka boşaltanların kimisi 197 yıla sarkacak ödeme takvimleri yapıyor, kimisi yüzmilyonlarca dolarlık borcunu 266 ayda 1 milyon dolar taksitle ödüyor, kimisi de hortumladıklarını ödemek şöyle dursun, devletten para alabilmek için uluslararası mahkemelerin kapısını aşındırıyor.

Hayyam Garipoğlu:
2004'ten bugüne kadar devlete yaptığı ödeme 108 milyon 89 bin dolar. Aylık taksit tuarı ise 1 milyon 81 dolar oldu. Garipoğlu'nun bu ödeme takvimi aynen devam ettiği taktirde borcunu 202 ayda bitirecek.

Apel Çelik:
TYT Bank, o tarihten bu yana 29 milyon 260 bin dolarlık borcuna karşılık, devlete sadece 2 milyon 430 bin dolar ödedi. Yurtdışına kaçan Çelik'in bu "ödeme performansı" sürerse, TYT Bank'ın borcu tam 197 yılda bitecek.

Uzanlar ve yeğen Demirel bir de para istiyor
Uzan ailesi ile Demirel Ailesi'nin de bulunduğu altı banka hortumcusu, TMSF'yi uluslararası mahkemelere şikâyet etti. Bu davalardan Uzanların davasında devletten 19 milyar dolar talep edilirken, diğer ikisinde ise istenen tazminat tutarı 4 milyar 750 milyon dolar olarak belirlendi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Murat Demirel ise İngiltere'de Türkiye aleyhine 30 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Dünya literatürüne girecek çapta soygunculuğa imza atan banka hortumcuları, aradan geçen yıllarda borçlarıyla ilgili sergiledikleri pişkin tutumla da tepki topluyorlar. Banka boşaltanların kimisi 197 yıla sarkacak ödeme takvimleri yapıyor, kimisi yüzmilyonlarca dolarlık borcunu 266 ayda 1 milyon dolar taksitle ödüyor, kimisi de çaldıklarını ödemek şöyle dursun, devletten para alabilmek için uluslararası mahkemelerin kapısını aşındırıyor.

ÖDEMESİ 197 YIL SÜRECEK OLAN DA VAR
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun 2008 yılı raporu ile 2009'un ilk 3 aylık faaliyetine ilişkin değerlendirmesi, "hortumcu yüzsüzlüğü"nün boyutlarını gösteriyor. Ara rejim 28 Şubat'ta Anasol-D ve Anasol-M hükümetlerinin göz yummasıyla hortumlanan 22 bankanın net 44.5 milyar dolar olan bazı hesaplamalara göre ise 70-80 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen soygunun sorumluları, akıl almaz pişkinlik sergiliyorlar. Aradan geçen 10 yıla yakın süreye rağmen, TMSF, hortumcu 22 banka hakim ortağından sadece 5'i ile sağlıklı sayılabilecek bir müzakere yürüterek, borçların kapatılmasını sağladı. Pek çok banka sahibi ise borcunu ödemeyi çok ağırdan alan bir ödeme performansı gösteriyor.

Devlete toplam 340 milyon dolar borcu olan Ceylan Grubu, protokolü imzaladığı 20 Nisan 2004 tarihinden bu yana sadece 80 milyon 430 bin dolar ödedi. Böylece son 5 yılda aylık sadece 1 milyon 276 bin dolar ödeyen Ceylan Grubu, bu tempo ile ödemelerine devam ederse, tam 266 ay sonunda, 2028 yılında borcunu bitirecek.

Cinayet zanlısı yeğenini saklamakla suçlanan rakı tüccarı Hayyam Garipoğlu da, Sümerbank üzerinden devlete olan borcunu ağırdan alan bir başka isim oldu. Garipoğlu'nun 2004 yılından bugüne kadar devlete yaptığı ödeme, 108 milyon 89 bin dolarla sınırlı kalırken, aylık taksit tutarı 1 milyon 81 dolar oldu. Garipoğlu'nun bu ödeme takvimi aynen devam ettiği taktirde, 366 milyon 97 bin dolarlık borcunu 202 ayda bitirecek. Toplam borç miktarı düşük olsa da en az borç taksidi ödeme tutarına sahip olması bakımından 1994 yılında hortumlanan TYT Bank, o tarihten bu yana 29 milyon 260 bin dolarlık borcuna karşılık, devlete sadece 2 milyon 430 bin dolar ödedi. Söz konusu tutar aya bölündüğünde, bankayı batıran Apel Çelik, 13 bin 500 dolar taksit ödemiş oldu. Yurtdışına kaçan Çelik'in bu "ödeme performansı" devam ederse, TYT Bank'ın borcu toplam 2 bin 167 ayda, yani 197 yılda bitecek.

DEMİREL AİLESİ TÜRKİYE'Yİ ŞİKÂYET EDİYOR
TMSF'nin raporunda "sorunlu hakim ortaklar" bölümünde ise Dinç Bilgin, Halis Toprak, Korkmaz Yiğit, Erol Aksoy, Ali Balkaner, Cavit Çağlar, Murat Demirel, Şevket Demirel ile Uzan ve Zeytinoğlu ailelerinin borçlarını ödememek için çıkardıkları zorluklar anlatıldı. Bu çerçevede Bank Ekspres, İktisat Bankası, Yurtbank, Esbank, İnterbank, Toprakbank, Bayındırbank, Ege Bank ve İmar Bankası sorumluları hakkında TMSF yeni yaptırımları başlatmak zorunda kaldı.

Fon bugüne kadar hortumculara 674 dava açarken, hortumcular da vakit kazanabilmek için devlete 599 karşı dava açtı. Aralarında Uzan ailesi ile Demirel Ailesi'nin de bulunduğu 6 banka hortumcusu ise TMSF'yi uluslararası mahkemelere şikâyet etti. Hâlâ Türkiye aleyhine ICSID nezdinde açılmış 4 adet, UNCITRAL kurallarına istinaden de açılmış 2 adet olmak üzere toplam 6 adet tahkim davası ile 1 adet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılmış dava süreci devam ediyor. Bu davalardan Uzanlar'ın davasında devletten 19 milyar dolar talep edilirken, diğer ikisinde ise istenen tazminat tutarı 4 milyar 750 milyon dolar olarak belirlendi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Murat Demirel ise İngiltere'de Türkiye aleyhine 30 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Ancak Londra Mahkemeleri, Demirel'in bu talebini reddederek TMSF'yi haklı buldu. Demirel'in temyiz başvurusuna ilişkin süreç ise sürüyor.

Vakit


Etiketler: Ara rejim 28 Şubat Anasol-D Anasol-M hortum banka

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü