"28 Şubat Davası'nda Demirel de Yargılanmalı"

Avukat Müşir Deliduman, "Demirel'in şapkasının altından tavşan değil, 4 darbe çıktı. Demirel de mutlaka yargılanmalıdır" dedi

28 Şubat davasının 5. duruşması dün yapıldı. Müşteki avukatları 9 sanığın tahliyesine itiraz etti. Adliye önünde açıklama yapan müşteki avukatı Müşir Deliduman, “Demirel’in şapkasının altından tavşan değil, 4 darbe çıktı. Demirel de mutlaka yargılanmalıdır” dedi. Duruşmada okunan cuntacılara ait ses kaydında, “Cumhuriyeti korumak için kimseye acınmaması” gerektiği yer aldı. Müşteki avukatları, bütün mağdurları, davaya müdahil olup sanıklar hakkında tazminat davası açmaya davet etti.

Yeni Akit’in haberine göre, 28 Şubat darbe dönemine ilişkin, 103 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye iştirak” suçundan yargılandığı davanın 5. duruşması dün görüldü. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatlarıyla müşteki avukatları katıldı. Önceki gün haklarında tahliye kararı çıkan emekli Org. İlhan Kılıç ile emekli Korg. Kamuran Orhon dışındaki 7 sanığın salonda hazır bulunduğu görüldü. Darbe suçundan yargılanan sanıklara destek veren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da duruşmayı takip etti. Yüzlerce müştekiden ise sadece Ahmet Rasim Erenler, Aysel Soyalan ve İlhami Tan salonda hazır bulundu. Genelkurmay eski Psikolojik Harp Dairesi Başkanı olan sanık emekli Albay Oğuz Kalelioğlu’nun avukatı, tahliye talebini içeren dilekçe ve ekinde sağlık raporunu mahkemeye sundu. Sanık emekli Tümgeneral Çetin Dizdar’ın avukatı Ulvi Tunç da gündem dışı söz alarak, müvekkilinin BÇG toplantısına katılmadığını belirtip tahliye talebini yineledi. Bunun üzerine talebi tutanaklara geçiren Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, her gün tahliye taleplerini değerlendirme imkanları bulunmadığını, iddianamenin okunacağını söyledi. Tutuklu sanık Engin Alan’ın, duruşma sırasında William Blum’un “Emperyalizmin En Ölümcül Silahı Demokrasi Yalanı” kitabını okuduğu görüldü.

CUNTA İTİRAFININ OKUNMASI RAHATSIZ ETTİ

Söz alan tutuklu sanık emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç, kendisine ait ses kaydının dava dosyasından çıkarıldığını hatırlatarak, iddianamedeki ses kaydı dökümlerinin TRT spikerleri tarafından okunmamasını talep etti. Özkılıç’ın bu talebini değerlendiren Başkan Tayyar Köksal, ses kaydı deşifrelerinin dosyadan çıkarıldığına karar verildiğini, ancak iddianamenin içeriğinin mahkemede değiştirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, Özkılıç’ın talebini reddetti. Sanık Özkılıç’ın iddianameye konulan ses kaydı dökümleri TRT spikerleri tarafından okundu. Korgeneral Özkılıç’ın duruşmada okunmasından rahatsız olduğu ses kaydında, TSK’daki cunta yapılanması itiraf ediliyor. Özkılıç’ın görevinin başında olduğu dönemde çekilen ses kaydında, “laik cumhuriyetin korunması için kimseye acınmayacağı” stratejisi dile getiriliyor. Ses kaydının devamında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ağza alınmayacak küfürler ediliyor. Diğer taraftan müşteki Avni Öztürk’ün avukatı Mustafa Polat, 9 sanığın tahliyesine itiraz etti.

‘DEMİREL’İN ŞAPKASI’NI YERE FIRLATTI!

Duruşmaya verilen aranın ardından adliye önünde basın açıklaması yapan müşteki avukatı Müşir Deliduman, etkin bir yargılamanın yapılabilmesi için darbenin bir numaralı ismi olan dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in mutlaka yargılanması gerektiğini söyledi. Deliduman, elindeki Demirel’e özdeşleşen fötr şapkayı “Bu şapkanın altından tavşan çıkmadı. Demirel’in şapkasının altından 4 darbe çıktı” diyerek yere fırlattı.

28 Şubat’ın sadece Batı Çalışma Grubu’ndan ibaret olmadığını kaydeden Deliduman, darbe mağdurlarının mağduriyetlerinin halen giderilmediğine dikkat çekerek, “28 Şubat sürecine kadar bir takım etkinlik ve eylemler yapılmıştır. Yani ‘seçilmiş bir hükümeti ıskat etmek, men etmek ve bunlara teşvik etmek’ gibi planlı hazırlık hareketleri yapılmıştır. 28 Şubat sonrası bu etkinlik ve eylemlere sistemli bir şekilde devam edilmiştir. 28 Şubat Mağdurlarının mağduriyetleri devam etmektedir” dedi.

“SADECE HÜKÜMETİ DEVİRMEKLE KALMADILAR”

“28 Şubat süreci sadece hükümeti devirmeye yönelik değildir” diyen Müşir Deliduman, şöyle devam etti: “Hükümeti devirmek ile birlikte çeşitli kesimler üzerinde ciddi baskılar yapılmıştır. Öğrenciler okullarından atılmış, ikna odalarından psikolojik eziyet ve işkenceye maruz bırakılmıştır. Yargı makamlarına baskı yapılmış, brifingler verilmiş neticede bu makamlarca haksız tutuklamalar yapılmış ve cezalar verilmiştir. Bununla birlikte fiziki işkence ve eziyetler yapılmıştır. Bundan dolayı aynı zaman 28 Şubat darbesi ile birlikte insanlık suçu işlenmiştir.”

28 ŞUBAT’IN DİĞER DAVALARDAN FARKI

28 Şubat davasının diğer darbe davalarından daha önemli olduğuna vurgu yapan müşteki avukatı Müşir Deliduman, “Birçok suçun birlikte işlenmesi, devletin imkanları kullanılarak örgütlenmeler yapılması, Ergenekon ve Balyoz’un temellerinin atıldığı ve öncülü olduğundan, bütün bunlar yapılırken devrin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in gözetim ve denetiminde yapılması, mağdur kitlenin sayısal çoğunluğu, yapılan hak ihlallerin çok fazla olması ‘28 Şubat davası’nı yüzyılın davası yapmaktadır. Diğer tüm darbe davalarından daha önemlidir. Bu nedenle etkin bir yargılama yapılmalı ve demokrasi kültürünün gelişmesi için halk haberdar edilmelidir. Dava amacından saptırılarak suni gündemler oluşturulmak istenilmektedir. Yani bu dava emekli bir kaç generalin yargılaması ve ceza alma istemlerinden ibaret değildir. Zaten modern ceza yargılamasında yargılanan fail değil, fiildir. İşte burada darbe eylem ve eylemleri yargılanmaktadır. Etkin yargılamanın yapılabilmesi için bu darbenin bir numaralı ismi Süleyman Demirel de yargılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

28 ŞUBAT DAVASINA PAZARTESİ DEVAM EDİLECEK

Ara kararlarını açıklayan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, sanıklar Çetin Dizdar, Yücel Özsır, Vural Avar ve Oğuz Kalelioğlu’nun avukatlarının müvekkillerinin tahliyelerine ilişkin taleplerini ve birtakım itirazlarını yerinde görmeyerek reddetti.

ÇÖREKÇİ’NİN TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

Mahkeme ayrıca, tahliye edilen sanıklardan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi’nin duruşmadan vareste tutulma isteğini geri çevirdi.

TAHLİYELERE İTİRAZ REDDEDİLDİ

Mahkeme müşteki Avni Öztürk’ün avukatı Mustafa Polat’ın önceki günkü duruşmada 9 sanığın tahliyesine ilişkin verilen karara itirazını da reddetti. Dava duruşması 9 Eylül Pazartesi saat 10:00’dan itibaren görülmeye devam edilecek.

MAĞDURLAR TAZMİNAT DAVASI AÇABİLECEK

Müşteki Avni Öztürk’ün avukatı Mustafa Polat, Akit’e yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde mağdur olan herkesin davaya müdahil olup tazminat davası açabileceğini söyledi.
Polat, 103 darbe sanığının yargılandığı ceza davası devam ederken, eş zamanlı olarak tazminat davasının da açılması önünde hukuki bir engelin bulunmadığını vurguladı. Avukat Mustafa Polat ayrıca, davaya müdahil olan 28 Şubat mağdurlarının vekillerinin de hem ceza davasından hem de tazminat davasından vekalet ücretine hak kazanabileceğini dile getirdi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım