32 çeşit keneden birisi öldürüyor!

Havaların ısınmasıyla başgösteren kene vakaları ile meydana gelen ölümler tüm halkı tedirdgin ediyor. Piknikte bağda bahçede her ankarşımızda olan kenelerden birisi öldürücü...

Türkiye son bir aydır meydana gelen kene ısırmalarını ve ölümleri konuşuyor. 2005 yılından beri Türkiye'de etkili olmaya başlayan kene ısırmalarından dolayı bu zamana kadar 70 kişi hayatı kaybetti. Tercüman'da yer alan habere göre dünya genelinde 850, Türkiye'de ise 32 çeşit kene var. Bu kenelerin hepsi öldürücü değil fakat; "tehlikeli olanların başını Türkiye'de rastlanan "Hyalomma" soyu çekiyor."

"Hyalomma" cinsi keneyi diğer türlerden ayıran en önemli fark, ağız kısmının uzun olması. Öldürücü türdeki keneler daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Dünyada keneler tarafından bulaştırılan 300'ün üzerinde ciddi enfeksiyon etkeni bulunduğunu açıklayan yetkililer, "Bunlardan 50 kadarı ülkemizde varlığını sürdürüyor" diyor.

Öte yandan İstanbul'da yaşanan kene vakalarının artması üzerine bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kenenin eskiden beri var olduğunu, tüm kenelerden hastalığın bulaşmadığını belirterek, ''Aslında bir virüs hastalığı bu. Keneler virüsün taşıyıcısı olarak insanı ısırdıkları zaman, kan yoluyla bunu bulaştırabiliyorlar. Kenelerin 1-2 cinsi bunu yapıyor, diğer keneler yapmıyor'' dedi.

Kenelerin yayılma alanını, ''Kelkit Vadisi diye bilinen Doğu Anadolu'nun batıya yakın kısımlarından başlayarak, batıya doğru giden, bozkır ikliminin hakim olduğu'' bölge olarak tespit ettiklerini kaydeden Akdağ, şunları söyledi: ''Çorum, Tokat, Samsun'un Havza ilçesi gibi içeride kalan bazı bölgeleri ve Ankara'nın bazı ilçeleri gibi... Buradan başka bölgelere de kısmen yayılma riski her zaman var. Bunun için dikkatli olmalıyız. İstanbul'daki vakalarda şimdiye kadar bu virüsü bulaştıran bir keneye rastlanmadı. Yarın hiç rastlanmayacağı anlamına gelmez. Toplum olarak dikkatli olmalıyız.''

Haber 7

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler