Patrik Deveciyan, Rihard Millie ve Frederic Lefebre'nin girişimiyle hazırlandığı belirtilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi 54 milletvekili ile bir bağımsız milletvekilinin imzaladığı bildiride, ''İngiltere için 1972 yılında referanduma gidilmişti. Şimdi Türkiye, Rusya, Fas ve Ukrayna için daha farklı davranılacağını hayal edebilir misiniz?'' şeklinde ifadelere yer verildi.
Senato genel kurulu, geçen hafta, Türkiye için doğrudan referandum öngören maddeyi reddetmişti.
Meclis genel kurulunda daha önce kabul edilen anayasa paketinde yer alan bir maddede, ''AB'nin nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusa sahip ülkelerin tam üyeliği için referandum şartının devam etmesi'' istenmişti.
Senatonun karşı çıkmasından sonra anayasa değişikliği paketi Meclise iade edildi.
Meclise ilk gelen anayasa değişikliği metninde, AB'nin gelecekteki genişlemesi konusunda, referanduma gidilip gidilmeme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi öngörülüyor. Yürürlükte olan anayasa maddesi ise AB'ye gelecekte üye olacak ülkeler için doğrudan referandumu öngörüyor.
Anayasa değişikliği paketi, Meclis ve Senatoyu bir araya getiren oturumda nihai halini alacak. Değişikliğin kabulü için üyelerin beşte üçünün oyu gerekecek.