AB ülkelerinde 'başörtüsü' serbest. TBMM Dokümantasyon Müdürlüğü’nün 9 ülkede yaptığı araştırma sonuçları şöyle:
AVUSTURYA:
Yurttaşların Genel Hakları Temel Yasası’nın 14. maddesi uyarınca herkesin ibadet ve vicdan özgürlüğü garanti altına alınmış. Bu garanti kişinin dinini uygulama özgürlüğünü ve bu nedenle dine dayalı kıyafet kurallarına da uyma özgürlüğü içeriyor.
BELÇİKA:
Devlet okullarında giyim üzerine genel kurallar yok. Müdürler düzenin sağlanmasından ve uygun kıyafetlerin giyilmesinden sorumlu.
DANİMARKA:
Başörtüsü ya da diğer özel kıyafetlerin giyilmesini önlemek için herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. İlgili yasaya göre ırk, ten rengi, din, siyasi görüş ya da ulusal, sosyal veya etnik kökenle ilgili nedenlerle kişiler arasında ayrım yapmak yasak.
FİNLANDİYA:
Okullarda öğrencilerin giyimiyle ilgili bir yasa ya da yasal düzenleme yok. Üniversitelerde de öğrenciler istedikleri giyimi kullanma hakkına sahip.
İNGİLTERE:
Kesin bir okul kıyafeti ya da üniforma şartı yok. Kıyafetle ilgili kararı okul yöneticileri veriyor.
İSVEÇ:
Okullarda kıyafet ve kamu görevlilerinin kıyafetleri konusunda ne kişilere dinlerine uygun giyinme hakkı verene de bunu yapmaktan alıkoyan bir yasa ya da kural yok.
İSVİÇRE:
Başörtüsüyle ilgili öğrenciler için genel bir yasaklama yok. Ancak devlet okulları mezhepsel tarafsızlık ve dinsel hoşgörüye uymakla yükümlü olduklarından öğretmenlere daha sık kıstaslar uygulanmakta.
İZLANDA:
Kamu kurumlarında ve okullarda giyimle ilgili bir yasa ya da yönetmelik bulunmuyor.
PORTEKİZ:
Devlet okullarında ya da kamu kurumlarında kamu görevlileri için kıyafetle ilgili herhangi bir düzenleme yok.
DEVLET YASAĞI SADECE FRANSA'DA
27 üyeli Avrupa Birliği’nde Fransa ve Almanya’da başörtüsü yasağı uygulamaları belirgin olarak artmaya başladı. Fransa, 2004'te başörtüsünü yasaklamıştı. Almanya da ise başörtüsü konusunda eyaletler kendileri karar veriyor.
Bavyera Eyaleti’nden sonra en son Hessen Eyaleti’nde eğitim kurumlarında ve devlet dairelerinde başörtüsü yasağı uygulanmaya başlandı. Almanya ve Fransa’nın haricinde AB’nin diğer kurucu ülkeleri arasında yer alan Lüksembourg ve Hollanda’da başörtüsü serbestliği var. İtalya’da devlet okullarında okul yöneticilerine bağlı olarak din, ırk, ten ayrımcılığı yapılmasına izin verilmemesi için yasaklamalar getirilebiliyor.
Yunanistan'ın, Batı Trakya'da yaşayan Türkler'in üniversite eğitimi yapmalarına kolaylık getirmek için uyguladığı binde birlik kontenjandan okuyan Reyhan İmamoğlu, başörtülü olmasına rağmen Gümülcine Dimokritos Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden başarıyla mezun olmuştu.