Türkiye günlerdir AK Parti'nin anayasa taslağında yer alan üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin öneriyi tartışıyor. Önerinin taslağa nasıl yansıyacağı bilinmez ancak, bu sorun sadece Türkiye'de tartışılan bir olgu değil. AB ülkelerinde de başörtüsü son yıllarda sıkça gündeme gelmeye başladı. Buna rağmen AB ülkelerinde, özellikle devlet okullarında kılık kıyafet konusunda genel bir yasaklama bulunmuyor. Kılık kıyafet konusunda karar verme yetkisi ya okul yönetimlerine ya da yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakıldığı tespit edildi.
ÇALIŞMALAR YAPILDI
TBMM Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürlüğü, Araştırma Servisi’nin, 9 Avrupa ülkesinde kamu okullarında (İlk, orta öğretim ve üniversitelerde) başörtüsüyle ilgili mevzuat ve uygulamalar hakkında bir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Kütüphane Müdürlüğü, Avrupa Ülkeleri Parlamento Araştırma Servisleri'ne ülkeleriyle ilgili olarak, okullarda başörtüsü yasağının olup olmadığı konularında sorular yöneltti.
RAPOR HAZIRLANDI
Gelen yanıtların ışığında da "Avrupa Ülkelerinde Başörtüsü İle İlgili Mevzuat ve Uygulamalar" başlığı adı altında bir rapor hazırlandı. Raporda, AB ülkelerinin mevzuatında başörtüsüne ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmadığı ve kılık kıyafet konusunda çoğu ülkede kararın okul yönetimlerine bırakıldığı vurgulandı.
İŞTE O ÜLKELER
AVUSTRALYA: Devlet okullarında başörtüsü takan öğrencilere ilişkin belirgin bir düzenleme bulunmuyor. Okul yönetmeliğinin 4. bölüm 1. paragrafının genel şartı öğrencilerin pratik gereklilikleri karşılayan kıyafetleri giymek zorunda olduklarını karara bağlıyor.
BELÇİKA: Devlet okullarında giyim üzerine genel kural bulunmuyor. Her okulun müdürü okulda düzenin sağlanmasından ve uygun kıyafet giyilmesinden sorumlu tutuluyor.
DANİMARKA: Başörtüsü ya da diğer özel kıyafetlerin giyilmesini önlemek için herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.
FİNLANDİYA: Okullarda öğrencilerin giyimiyle ilgili bir yasa ya da yasal düzenleme bulunmuyor. Yerel yönetimler bu konuların nasıl ele alınacağına dair talimatlar verebiliyor. Örneğin, başkent Helsinki'de öğrencilerin dinsel inançlarına uygun kıyafet kullanma hakkı var.
İNGİLTERE: Ülke çapında kesin bir okul kıyafeti ya da üniforma şartı koşulu bulunmuyor. Okul kıyafetleriyle ilgili konularda karar vermek ayrı ayrı okullara ait. Giyim konusunda tüm kararları okul yönetimleri veriyor. Buna rağmen kıyafetinden dolayı kimse okuldan atılamıyor.
İSVEÇ: Okullarda ne kişilere dinlerine uygun giyinme hakkı veren ne de bunu yapmaktan alıkoyan bir yasa ya da kural bulunmuyor.
İSVİÇRE: Başörtüsüyle ilgili olarak öğrencilere yönelik genel bir yasaklama yok. Ancak, mezhepsel tarafsızlık ve dinsel hoşgörü nedeniyle öğretmenlere yönelik sıkı kıstaslar bulunuyor.
İZLANDA: Okullarda giyimle ilgili bir yasa ya da yönetmelik bulunmuyor.
PORTEKİZ: Devlet okullarında ya da kamu kurumlarında giyimle ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Bu konuda, ülkede tam bir özgürlük olduğu söylenebilir. Din ve vicdan özgürlüğünün sonucu olarak her kimse, dinine göre, istediğini giyebilir.
Bugün gazetesi