HSYK, Yargıtay ve Danıştay'dan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da 'Yüksek Yargı Partisi' programını yüksek sesle dile getirmeye başladı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa değişiklik paketi görüşmelerinin başladığı saatlerde yaptığı açıklama tepkilere neden oldu. Yargının siyasallaşacağı uyarısında bulunan Yalçınkaya'ya hukukçular "Yargı bizatihi kendi mensupları tarafından siyasi malzeme haline getirilmektedir" uyarısında bulundu.
Anayasa hukukçusu Adnan Küçük, geçmişi Osmanlı'nın son zamanlarına dayanan 'bürokratik devlet iradesi'nin mirasının hala devam ettiğini belirterek, "Bu irade 1960'dan sonra özellikle yargı eliyle hep sağ siyasete direnç göstermiştir" dedi.
Yalçınkaya'nın, paket görüşülürken açıklama yapması için de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Açıklaması siyasi partilere kapatma davası açan kurumun başı olarak sizi uyarıyorum, şeklinde yorumlanabilir"
DEĞİŞİMDEN KORKUYORLAR
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, bugüne dek Anayasa'nın 16 kez değiştirildiğini hatırlattı ve hiçbir değişiklikte bu kadar şiddetli bir muhalefet gösterilmediğine dikkat çekti. Erdem şöyle konuştu:
"Hiçbirinde yüksek yargı mensupları muhalefet partilerini temsil eden bir siyasetçi edasıyla kamuoyunun karşına çıkıp konuşmadı. Hükümeti ya da parlamentoyu uyarıcı mahiyette konuşmalar yapmadı. Bugün bu muhalefetin temel sebebi bu vesayetçi sistemin değişiminden ya da değişecek olmasından duyulan korkudur. Çünkü ilk kez yüksek yargı organlarının oluşumuna ilişkin bir değişiklik öngörülüyor."
TEHDİTVARİ BEYANATLAR
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan Yalçınkaya'nın açıklamasını 'tehditvari' bir açıklama olarak değerlendirdi. Ceylan, "Siz Anayasa'yı değiştirirseniz ben de siyasi partileri kapatma davası açan bir kurumun başında bulunuyorum, şeklinde anlaşılmalara sebep olabilecek bir beyanat vermiştir. Demokrasimiz adına olumsuz bir açıklamadır" diye konuştu.