İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinde yer alan bir makalede, ABD'nin askerlerini Irak'ın sınırlarına kaydırması önerisinde bulunuldu. Makalede, ''Irak'ın kuzeyine gönderilecek askerler, Kürtlerin Türkiye'nin işgaline yol açacak bir bağımsızlık ilanına engel olacaktır'' denildi.
2001-2004 yılları arasında ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Dov Zakheim'in FT için kaleme aldığı makalede, Amerikan yönetiminin Irak'ta bir yaklaşım değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu kabul ettiği belirtildi.
Ancak istikrarlı bir Irak'ın anahtarının istikrarlı bir Bağdat ve Anbar bölgesi olduğu yolundaki anlayışın hızla yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Zakheim, Irak'ta acı bir iç savaş olduğunu, ABD'nin de bunu önlemekte yetersiz kaldığını bildirdi.
Irak'ta can kayıplarının arttığını, Amerikalıların çapraz ateş altında kaldıklarını da kaydeden Dov Zakheim, Batı ve Washington'da hakim bir demokrasi anlayışının Irak için ufukta görülmediğini savundu.
Irak halkı ve komşuları için önceliğin istikrar olduğunu vurgulayan ABD Savunma Bakanlığı eski Müsteşarı Zakheim, istikrar konusunda umutları Irak hükümetine bağlamanın yersiz olduğunu yazdı.
Irak'tan çekilmeninse bütün bölgenin istikrarını tehlikeye atacağını belirten Zakheim, ABD'nin daha kapsamlı bir hedef belirlemesi gerektiğini ifade ederken, "Irak'tan komşularına yönelik saldırıların durdurulması, kuzeyden Türkiye'nin muhtemel bir işgalinin önlenmesi ve güneyde İran'ın hükmetmesine engel olunması gerektiğini" savundu.
"Askerler yeniden konuşlandırılmalı"
Bu durumda Irak'ta alınacak bazı önlemlerden sonra ABD'nin istikrarı sağlamak ve can kayıplarını önlemek için askerini yeniden konuşlandırması gerektiğini yazan Zakheim, bunun için ABD'nin Irak'ın kuzeyine, batısına ve Anbar bölgesine ikişer tugay göndermesi gerektiğini belirtti.
Irak'ın kuzeyine gönderilecek askerin Kürtlerin Türkiye'nin işgaline yol açacak bir bağımsızlık ilanına engel olacağını belirten Zakheim, batıya sevk edilecek askerlerin Ürdün ve Suriye'den teröristlerin Irak'a sızmasını önleyeceğini ve Şam yönetimine de müzakere önerilerini doğru anlamasına yardımcı olacak bir mesaj niteliği taşıyacağını ifade etti.
"İran sınırında hissedilir güç şart"
FT'nin konuk yazarı, Irak'ın güneyine, İran sınırında hissedilir bir güç konuşlandırılması gerektiğini de belirtirken, böylece Tahran'ın Irak'ın güneyinde hükmetmesini engellemek konusunda ABD'nin kararlılığını anlaması gerektiğini yazdı.
Afganistan'da başarılı olan yeniden yapılanma çabalarının Irak'ta da ABD ve müttefikleri tarafından sergilenmesi gereğine de işaret eden konuk yazar, Irak'ta demokrasi için önce iç savaşın sona ermesi gerektiğini vurguladı.
"Irak ordusu eğitilmeli"
Bunun için Irak ordusunun bir an önce eğitilip gerekli ekipmanla donatılması gerektiğini belirten Zakheim, Lübnan ve Balkanlar'da olduğu gibi Irak'ta da barışın çok yakında sağlanamayacağını, ancak Irak ordusunun görevini yapabilecek duruma gelmesiyle bu sürenin kısaltılabileceğini kaydetti.
"Bu çerçevede kesip atmamalıyız" diyen yazar, ABD'nin dikkatini yeniden toparlaması ve güçlerini yenden konuşlandırması gerektiğini ifade etti. Zakheim sınırlarda görev yapan bir ABD ordusunun teröristlerin Irak içine sızıp terör kampları oluşturmalarını engelleyeceğini belirtti.
"Böylece ABD askeri belki Irak'ın tümüne değil ama bölgeye belli bir istikrar getirecektir" diyen konuk yazar, böyle stratejik bir değişimin aşırı zorlanan ABD silahlı kuvvetlerini de rahatlatacağını savundu.
Independent'tan tavsiyeler
İngiliz Independent gazetesi de bu sabah ilk sayfasını tümüyle Irak'taki gelişmeler konusuna ayırdı. Gazetede Irak'ın eski Savunma Bakanı Ali Allavi tarafından ortaya konulan krizi önleyici önerilere yer verildi.
Allavi'nin dört aşamalı planı yabancı bir gücün dayattığı çözümlerden uzak durulması, yeni güç dengeleri çerçevesinde savaştan kazançlı çıktıkları var sayılan Şiiler ve Kürtlere taleplerinin bir sınırı olduğunun kabul ettirilmesi, Sünnilerin iktidarı kaybetmekle ayrımcılığa uğramayacakları ve marjinal bir noktaya itilmeyecekleri konusunda ikna edilmesi ve Irak'ta yaşananların ardından kendisini tehdit altında hisseden komşu ülkelerin taleplerinin de dikkate alınmasını öngörüyor.
Allavi, buna göre Ortadoğu'da yeni bir güvenlik stratejisi oluşturulurken Türkiye ve İran'ın da dahil edilmesi gerektiğini, böylece de bu ülkelerin haklı kaygıları, korkuları ve çıkarlarının dikkate alınmış olacağını belirtti.
Allavi, bu ülkeleri bölgede sağlanmaya çalışılan istikrar ve düzenin bir parçası olarak görmenin, bu ülkelerle karşı karşıya gelmek ya da onları dışlamaktan çok daha yararlı olacağını vurguladı.
Allavi'nin önerileri arasında ayrıca, bölge ülkelerinin katılımıyla iki ayrı konferans düzenlenmesi ve bu konferanslardan BM daimi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olanında varılacak bir anlaşmayla Irak'ın sınırlarının garanti altına alınmasının sağlanmasını önerdi. Allavi, diğer konferanstaysa bölge ülkeleriyle terörle işbirliği alanında bir anlaşmanın imzalanmasını da teklif etti.
CNN