Bazı rapor ve haberlere göre bölgedeki ABD kuvvetleri tam alarm durumunda. Amerikan medyasının onayladığı bilgilere ve haberlere göre, ABD ordusu General Kasım Süleymani suikastına İran'ın misilleme yapılacağı korkusuyla uzun süredir alarm seviyesini en üst düzeye çıkardı.
ABD merkezli Politico gazetesi 10 Aralık tarihli bir raporda ABD'li bir askeri yetkilinin şöyle dediğini aktardı: "ABD ordusu yüksek alarmda ve olası bir İran saldırısına yanıt vermek için Batı Asya'daki savunmasını artırdı."
Haberlere göre, bu tedbirler özellikle 3 Ocak'ta (ABD'nin direniş komutanlarına yönelik terörist operasyonunun yıldönümü) yoğunlaştırıldı.
New York Times'a göre, ABD istihbarat teşkilatları aylardır İran'ın veya İran'ın vekil güçleri dediği şeyin, General Süleymani suikastına misilleme olarak bölgedeki ABD askeri görevli ve sivil yetkilileri hedef almaya çalıştığını iddia ediyor.
"Açık ve caydırıcı bir mesaj" olarak adlandırılan iki ABD bombardıman uçağının Basra Körfezi üzerinde gönderilmesi gibi bölgedeki son ABD hamleleri, 3 Ocak 2020'de direniş komutanlarına yönelik suikastın ardından Amerikalıların retorik ve askeri tehditlerini oluşturuyor. Tehditler, İran'ın Irak'taki ABD terör üssüne düzenlediği saldırının ardından geldi ve daha önce tehdit edici bir dil konuşan ülke yetkilileri saldırıdan sonra geri çekildi ve gerginliğin azaltılması gerektiğini ifade etmeye başladılar.
Washington Post, ABD'deki Ayn'ul Esed üssünde konuşlanmış ABD güçlerine İran'ın füze saldırısının yıldönümünde, ABD güçlerinin Ayn'ul Esed'e yönelik İran füze saldırısından sağ kurtulmalarına rağmen, ülke güçlerinin bir yıl sonra bile hala sonuçlarla karşı karşıya olduğunu yazdı.
Amerikan yayını, bazı Amerikan askerlerinin Pazar gecesi Tahran saatinde gerçekleşen bu saldırıdan acı hatıralarını ortaya çıkardı. Gazeteye göre İran'ın füze saldırılarında hiçbir Amerikan askeri öldürülmemiş olsa da, son yıllarda Amerikalılara yönelik en güçlü saldırı oldu.
Binbaşı Alan Johnson, İran'ın füze saldırısının neden olduğu patlama dalgalarını hatırlayarak, "Hala endişeliyim ve hala kabus görüyorum ve roketlerin sesini hatırlıyorum. Gerçek şu ki, herkesin beyin hasarı belirtileri vardı. Ancak bu semptomlar, bütün gece yaşadıklarımızla karşılaştırıldığında önemsizdi." açıklamasında bulundu.
Gazeteye göre Ayn'ul Esed'de bulunan 110 ABD askeri personeli İran'ın füze saldırısı sırasında beyin hasarına uğradı ve bazıları uzun süre hastaneye kaldırıldı.
Alınan bilgiye göre, bölgede bulunan Amerikan kuvvetleri yaklaşık 50 gündür tam alarm halinde ve geceleri sığınakta geçiriyor. (Ajanslar)