Amerikan Associated Press haber ajansı, sağlık sektöründe çok büyük sorunlar yaşanan ve birçok salgın hastalığın yanı sıra AIDS gibi bir kabusun pençesi altında kıvranan üçüncü dünya ülkelerinin, ABD nedeniyle doktorlarını yavaş yavaş kaybetmeye başladığını yazdı.
Haberini, Mississippi eyaletinin West Point kentinde doktorluk yapan Filipinli Minerva Rasalan'la açan ajans, Minerva'nın bir dönem idealist bir doktor olarak kendi vatanındaki sağlık sorunlarına çözüm bulmak istediğini ancak daha sonra ABD yönetiminin, buraya yerleşecek yabancı doktorlara kalıcı oturma hakkı vereceğini açıklamasıyla West Point'e göç ettiğini belirtti. Minerva'nın, kendi ülkesinin halkı için beslediği idealist hayallerin bu şekilde sona erdiğini belirten Associated Press, ABD'de Filipinli bu kadın doktor kadar binlerce yabancı hekim bulunduğunu yazdı.
'KAÇAK AVLANMAYA BENZİYOR'
Ancak ABD'nin, 'çok para' ve daimi oturma izni gibi 'cazip' tekliflerini değerlendirerek yoksul ülkelerden ABD'ye büyük bir doktor göçü olması, olayı yakından takip eden uzmanları da endişelendiriyor. Bunun bir 'beyin göçü' olduğunu vurgulayan söz konusu çevreler, ABD'ye gelen her bir doktorun, gelişmekte olan ülkelerde zaten felç durumdaki sağlık sektörüne bir darbe daha indirdiğini söylüyor.
George Washington Üniversitesi doktorlarından Fitzhugh Mullan, halen doktor sıkıntısı çekiyor olsa bile ABD'nin, çözümü bu zor durumdaki ülkelerin doktorlarını çekmekte değil, başka yerlerde araması gerektiğini belirtiyor. Yoksul ülkelerden doktor çekmeyi 'yasak avlanmaya' benzeten Mullan, ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada'ya üçüncü dünya ülkelerinden gelen her doktorun, geride kapatılamayacak bir gedik bıraktığını söyledi.
ABD ALIYOR AMA VERMİYOR
Mullan'ın yaptığı araştırma, Sahraaltı Afrika'daki doktorların yüzde 13.9'unun, Hint Yarımadası'ndaki doktorların yüzde 10.7'sinin, Karayiplerdeki doktorların ise yüzde 8.4'ünün daha rahat bir yaşam umuduyla, bu 4 büyük ülkeye göç ettiğini ortaya çıkardı. Buna karşılık, ABD'nin dışarı gönderdiği doktor oranı ise sadece yüzde 1'in 10'da 1'i kadar...
1 AYLIK PARA, ABD'DE 1 SAATTE
ABD'de her 100 bin kişiye 280 doktor düşerken, 4 büyük ülkeye toplam 55 bin doktor yollayarak bu ligde birinci olan Hindistan'da 100 bin kişiye sadece 60 doktor hizmet verebiliyor. Gana'da bu rakam 100 bin kişi için 2 doktor; hekimlerin haftada sadece 45 dolar kazanabildiği Zimbabve'de ise 100 binde 1'e kadar iniyor. Filipinler'de, mesleğe yeni başlayan bir doktor ayda 320 dolar kazanabilirken, aynı statüdeki bir doktor ABD'de bu parayı sadece 1 ya da 2 saatte elde ediyor. (DIŞ HABERLER)
Filipinli doktor Minerva Rasalan (sağda) artık ABD'de çalışıyor. (AP)
Amerikan yönetimi, özellikle kimsenin gitmek istemediği taşra bölgelerinde doktor açığını kapatmak için üçüncü dünya ülkelerinin hekimlerine vize ve 'bol para' vaat edince, insanların zaten hastalıktan kırıldığı bu yoksul ülkelerde sağlık sektörü büyük darbe aldı.