ABD, İran'ı Vurursa Benzin 5 YTL'yi Geçer

"Petrol fiyatlarının artmasında, sanal alımların etkisi var. ABD İran'ı vurursa, bir litre benzin 5 YTL'yi geçecek"...

Prof.Dr.Hasan Köni, petrol fiyatlarının artmasında, sanal alımların etkisi olduğunu söyledi.

Artıhaber.com'un haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan Köni, hızla artan petrol fiyatlarına rağmen, üretimde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, bir talep fazlasının da olmadığını söyledi..

Köni'nin verdiği bilgiye göre, doğalgazda, %9'luk bir talep daralması bile yaşandı.. Peki petrol fiyatları neden artıyor ? Bu sorunun yanıtı ise, ABD kongresinde alınan bir kararda gizli.. İşte Prof.Dr. Hasan Köni'nin, gündeme damgasını vuracak açıklamaları..

HASAN KÖNİ : Büyük Amerikan petrol şirketlerinin izlediği politikalar neticesinde petrol fiyatları artıyor. Çeşitli üretim alanlarından gelen haberlere dikkat ettiğinizde göreceksiniz; hem doğalgazda, hem de petrolde üretim arttı.. Yani; "üretim artışı yeterli değil, yeni kaynaklara ihtiyaç vardır" sözü...

ERSOY DEDE : Yalan mı bu?

HASAN KÖNİ : Bu yalan..

ERSOY DEDE : Nerelerdeki üretim sahalarından söz ediyoruz?

HASAN KÖNİ : Hem Ortadoğu'daki petrol sahaları, hem de Ortaasya'dan gelen gazın üretim ve miktarında artış var.. Üstelik de rafineri çıkışlarını kontrol edebiliyorsunuz.. Bunlar açık kaynaklar.. Rafineri çıkışlarında, geçen seneye nazaran, gazda % 9 bir düşüş var.. Yani talep düşüşü.. Yani bu kadar gaz istenmiyor anlamında..

ERSOY DEDE : Peki nasıl oluyor da bu yükseliyor?

HASAN KÖNİ : Sebebi, Amerikan Kongresi'nin, 2006'da aldığı bir kararla, üç büyük piyasa üzerinden, iki büyük fiyat belirleyici şirketin, (- ki Nijerya ve dikkat ederseniz Rusya'nın fiyatlarını da bunlar belirliyor), alımları eskiden kontrol ediliyordu.. Satın alım komitesi tarafından kontrol ediliyordu.. Niye, büyük bir spekülasyon olmasın diye.. Fakat bir yasa geçiriyorlar, tek maddelik, deniyor ki yasada, elektronik olarak yapılan spot alımlar, (petrol üzerinden),

ERSOY DEDE : Hisse senedi alımı gibi.. Future alım dedikleri alımlar mı?

HASAN KÖNİ : Aynen.. Bu alımlar denetlenemez diyor.. Bunun üzerine. bütün bu fonlarda, mortgage'da falan kaybı olan şirketler, diğer büyük petrol şirketleri, ileriye doğru alım yapmaya başlıyorlar..

ERSOY DEDE : Yani fiziksel olarak alım yapmıyorlar ama kağıt üstünde kapatıyorlar petrolü..

HASAN KÖNİ : Aynen.. mesela 2009'a kadarki petrol alımları şu an itibariyle tamam.. Yeniden alım yapmak için müracaat ettiğiniz zaman; "yok" diyorlar.. O zaman daha çok para vermeniz gerekiyor.. Ve bu artan fiyatlar, beş büyük şirketin, rafinerilerinin ve Amerikan finans kapitalinin, buna tabi İngiltere de dahil, onların kasalarına gidiyor.

ERSOY DEDE : Peki Opec ne diyor buna ?

HASAN KÖNİ : Bakın asıl kazanan üretici değil.. Onu rafine eden ve piyasaya süren yani pazarlayıcı kazanıyor.. E bizde de öyle.. Asıl domatesi üreten midir kazanan yoksa kabzımal mı, yahut manav mı?. Aşnı hesap... Şimdi daha çok üretiyorlar, üretmelerine rağmen, rafineriler; "artık istemeyiz" diyorlar.. Yani alıcı yok.. Ama fiyat gitgide yükseliyor.. Tamam yükselsin.. Ama bir süre sonra bu ülkelerde, yani bizim gibi petrolü olmayan ülkelerde, ve diğer alanlarda, sarsılma başlayacak..

ERSOY DEDE : Türkiye'deki, petrol satışlarının, yatırımları, bizim bankalar üzerinden mi geçiyor ?

HASAN KÖNİ : Yavaş yavaş, yeni satın alınan yabancı bankalar, Türkiye'deki petrol satışlarından gelen veya alımlarından gelen paraları kendilerine kaydırmış durumdalar.. Türk bankalarından çekmiyorlar.. Tamam, dışarı açılalım, dışarı açılmak çok iyidir diyoruz ya; onun da yavaş yavaş başka yönleri ortaya çıkıyor.. Zaten yapılan herşeyin, bir negatif, bir de pozitif değeri vardır.. Eğer dikkatli kontrol etmezseniz, şimdi bu büyük petrol paraları nereye gidiyor ? Bizim bankaları satın alan dış bankalara gidiyor.. Bizim bankalar da, tasarruf mevduatı, yatırım mevduatı falan onlara doğru kayıyor..

ERSOY DEDE : Peki petrol fiyatlarının artmasının bölgesel dengelerle bir ilgisi var mı ?

HASAN KÖNİ : Olmaz mı ? Yabancı basında şimdi haberler çıkıyor ; "Bush Ağustos'ta İran'a vurabilir" diye.. Buna hazırlık yapıyor diyorlar.. Bu, petrol fiyatlarının, varil başına 250 dolara çıkacağı anlamına gelir..

ERSOY DEDE : Vurursa mı, yoksa bu spekülasyon nedeniyle mi?

HASAN KÖNİ : Vurursa tabi.. 250 dolar da şu demektir; ikimizin birer lastik ayakkabı alarak, köprünün üzerinden koşarak gidip gelmeye alışmamız gerekiyor demektir.. Bir ayda 35 kiloya falan düşersin..

ERSOY DEDE : Şunu söylemek lazım tabi.. Varil fiyatının 250 dolar olması, burada bir litre benzinin 5 ytl'ye kadar çıkması anlamına gelir..

HASAN KÖNİ : 5'ten fazla olur.. Amerika'da da çok rahatsızlık var... Bu kazanılan para, Amerikan halkının da cebine inmiyor.. Tepedeki, %7'lik bir kısmın cebine iniyor.. Ve büyük petrol şirketleri.. Ve büyük petrol şirketlerinin de vergi ödeme bazı, ABD değil... Mesela gidiyor Cayman Adaları'na.. %1,5 vergi alınan yerlere.. Amerika'ya gitse %60 ödeyecek... Yani ABD, bu büyük petrol şirketlerini kontrol edemiyor.. Zaten de ABD, lobi sistemiyle işleyen bir ülke olduğu için, petrol şirketlerinin para verdiği lobiler, Amerikan sisteminden de bu tür yasaları kolaylıkla çıkarıyorlar..

Artıhaber

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü