ABD işgali ile birlikte Irak'ta bozulan ekonomi, bir zamanlar evli barklı bir çok kadın ve erkeği sokaklarda dilenmek mecburiyetinde bıraktı.
İslamonline'nın haberine göre bir kaç yıl önce mutlu bir anne ve ev hanımı olan Um Abdul Mutalib, şimdi üç çocuğu ile hayata tutunabilmek için Bağdat sokaklarında dilenmek mecburiyetinde.
38 yaşındaki anne "Üç çocuğumla gidebileceğim başka bir yer yok. Dört yıl önce kocamı kaybettim. Bana ve çocuklarıma bakacak bir ailem yoktu. Kirayı ödeyemediğim için evimden çıkarıldım. Sokaklarda yardım arayışında olmaktan başka bir seçeneğim kalmadı." dedi.
Um Abdul Mutalib, bir kaç yıl önce ailesi ile birlikte mutlu bir şekilde yaşarken, bunun bir dilencilikle son bulabileceğini hiç hayal edemezdi. Sahip olduğu her şeyini kaybetti, şimdi çocuklarına bakmaktan başka bir düşüncesi yok.
Bugün, Um Abdul Mutalib, mutlu günlerinden tanıdığı biri ile karşılaşınca hemen kendini gizliyor. Um Abdul Mutalib, "Bazen arkadaşlarımı veya uzaktan akrabalarımı dilendiğim yerlere gelip durduklarını görüyorum. Hemen yüzümü kapatıyorum. Yeterince utanç duyuyorum." dedi.
Yardım görevlileri, Um Abdul Mutalib gibilerin binlercesinin Irak'ın her yerinde var olduklarını belirtiyorlar.
Sokaklarda dilenmek zorunda kalanlaran çoğunluğu çoğu savaş dulu kadınlar ve işgal sonrasında ailelerini kaybeden yetimler oluşturuyor.
Yardım kuruluşlarından Irak Çocuklarına Umut örgütü sözcüsü Büşra Yehia, "Durum çok kötü. Bir akrabanızı veya bir arkadaşınızı dilenirken görebilirsiniz. Bazen utandıkları için yüzlerini örtüyorlar. Savaş onları bu duruma getirdi." şeklinde konuştu.
Bir gün yardım kuruluşunun gönüllülerinden birinin ağlayarak ofise geldiğini söyleyen Büşra Yehia, "Trafik ışıklarında dilenen kızlardan birinin iki yıl önce bir bombalı saldırada kocası ile birlikte ölen en yakın arkadaşının kızı olduğunu farkettiğini söyledi." dedi.
Sivil toplum kuruluşları ve sosyal görevlilerden az bir yardım aldıklarını söyleyen Um Abdull Mutalib, bu yardımların da gün geçtikçe azaldığını belirterek "Yardım görevlileri biraz ekmek ve giyimden başka bir şey veremiyor." dedi.
Irak'ta bozulan ekonomik durum sebebiyle Yardım kuruluşlarına gelen fonların azaldığını söyleyen Yehia, "Durum kritik bir hal alıyor. Her geçen gün yardım kuruluşlarına gelen destekler de azalıyor." dedi.
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Irak, ABD işgalinden sonra beş yıldır ekonomik durumu hiç iyi değil. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Irak hükümet ajansının raporuna göre Irak'taki 26 milyon kişinin üçte biri fakirlik sınırında yaşıyor. İşgücünün yüzde 25 ila 50'si işsiz.
Dünya Bülteni