ABD: PYD ile 'Taktik' işbirliği İçindeyiz

Amerikan yönetimi, PKK'nın Suriye kolu PYD için, "stratejik müttefiğimiz değil" mesajı verdi. Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Türk basınına ismini saklayarak yaptığı açıklamalarda, Suriye sınırında PYD ile yaptıkları işbirliğini "yerel unsurların taktiksel

illiyet'in "IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun üyesi etkili bir ülkenin Ankara'daki üst düzey bürokratı", Hürriyet'in "Batılı bir diplomat" dediği kişinin açıklamaları bugün Ankara'nın önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.
Star gazetesi bunları manşetine, toplantıya katılan temsilcisi Mustafa Kartoğlu'nun imzasıyla, "ABD: Önce PKK Terörü Durmalı" manşetiyle çıkarttı. Bu manşet ve haberden açıklamayı yapan Batılı diplomatın Amerikalı olduğu anlaşılıyor. Al Jazeera Türk kendi kaynaklarından bu Amerikalı diplomatın Büyükelçi John Bass olduğunu öğrendi.
PKK'nın Suriye kolu PYD için, "stratejik müttefik değil" diyen Amerikalı diplomat, "PYD’yi stratejik bir müttefik olarak değerlendiren hiçbir yetkiliyi duymadım. Stratejik müttefiklik çok farklı anlamlar içerir. Yerel unsurların taktiksel olarak desteklenmesi bağlamında bakıldığında ikisinin anlamı çok farklıdır. IŞİD’e karşı operasyonlarda Suriyeli muhaliflerle de çalışıyoruz. Amaç birleşik Suriye" dedi.
"Amaç IŞİD'i sınırdan geri itmek"
Büyükelçi John Bass, "Cerablus’ta güvenli bölge olacak mı? Türkiye’nin karadan müdahalesi söz konusu mu?" sorularına ise şöyle karşılık verdi:
"Türk askeri güçlerinin kara operasyonları yapması konusunda herhangi bir görüşmemiz söz konusu değil. Güvenli bölge konusunun uluslararası hukuk açısından önemli karşılığı var. Buradaki amaç IŞİD’i sınır bölgesinden geriye itmek, Türk sınırına yakın bölgelerdeki kontrolünü yitirmesini sağlamak. Bunun için bölgedeki yerel Suriyeli güçlerin takviye edilmesi. IŞİD’in püskürtüldükten iki hafta sonra geri gelemeyecek biçimde varlığını sonlandırmak istiyoruz. IŞİD uzaklaştırıldığında, güvenli bir bölge oluşturulduğunda gerek Türkiye ve gerek diğer yerlerdeki Suriyeliler’in bu bölgelere geri dönmesi hedefimiz."
Bunun üzerine, "Beşşar Esed’in ordusu da dahil mi?" diye sorulunca, "Bu bizim destekleyeceğimiz bir konu olmaz" dedi.
"Demografik yapının değişmesine izin vermeyiz"
Peki PYD ile mücadele mutabakatın neresinde? Amerikalı diplomat bu soru üzerine, "Demografik yapının değişmesine izin vermeyiz" dedi ve şunları söyledi:
"Koalisyon ortaklarının ve Türkiye’nin yapacağı, IŞİD’e karşı bir harekât. Bu harekâtın ana unsuru IŞİD’in elinde tuttuğu alanı kısıtlamak ve çeşitli kaynaklara erişimini engellemek, zayıflatmak ve yenilgiye uğratmak. Yerel güçlerin IŞİD’den toprakları geri alabilmesini sağlayabilmek. Bu bağlamda 4 adresten yapılan ve Türkiye’den yapılmaya başlanan yerel güçlerin desteklenmesi. Birleşik Suriye’yi destekliyoruz ve etnik ve dini kökenlere bakılmaksızın, tüm unsurların temsil edileceği bir hükümet olmalı Suriye’de. Etnik unsurların, yerel güçlerin demografik yapıyı değiştirme çabalarına asla destek vermiyoruz, tasvip etmiyoruz. Amaç, insanların kendi ülkelerine ve vatanlarına dönebilmeleri."
"PYD’ye şunu çok açıklıkla ifade ettik ki Suriyeli Araplar, Türkmenler, kimi yerlerde Kürtler, güvenli olduğunu hissettiklerinde bu yerlere geri dönebilmeliler. Kuzey Suriye’de kalıcı çözümün oluşabilmesi için IŞİD’le savaşan yerel unsurların başarılı olması gerekir ancak bunlar demografik yapıya saygılı olmalıdırlar. Demografik yapıyı değiştirmek için IŞİD’le mücadeleyi kullanan bir yapıya asla izin vermeyiz. Kalıcı bir çözüm olması lazım. Bu da yerel unsurların demografinin devam etmesine saygılı olmasıyla mümkün olabilir. IŞİD’e karşı yürütülen savaşı, demografik yapıyı değiştirmeye yönelik kullanan hiçbir unsuru desteklemiyoruz."
"Birlikte çalışacağız"
Amerikan Büyükelçisi, İncirlik Üssü’nden silahlı insansız hava araçlarının operasyonlara başladığını da söyledi ve ekledi:
"İkinci olarak insanlı hava araçları ve buna destek olacak diğer hava araçları gelecek. Üçüncü olarak Azez ve Cerablus arasında IŞİD’İn kontrol ettiği bölgeden çıkartılması için birlikte çalışacağız. Amaç bölgenin IŞİD’den arındırılması, yakın bölgeleri kontrol etmesinin önüne geçmek. Hem Türkiye hem koalisyon güçleri arasında, emniyet güçlerinin IŞİD’in kaçakçılık ağını engellemeye yönelik aktiviteleri de söz konusu. Afrika’dan, ABD’den ve diğer ülkelerden savaşçıların IŞİD’e gelmelerini engellemek de diğer amaç."
"Türkiye'nin birden fazla üssü açma teklifi oldu"
"Kaç uçak gelecek?" sorusuna, "Az sayıda uçaktan bahsetmiyoruz, gözle görülür ölçüde varlıktan söz ediyoruz, zaman içinde daha da artacak ve büyüyecek" diyen Bass; "İncirlik dışındaki diğer üsler kullanılacak mı?" sorusu üzerine ise, "Askeri yetkililerin üzerinde çalıştığı bir konu. Birden fazla üssün açılması konusunda Türkiye’nin teklifi oldu" dedi.
John Bass, Türkiye'nin şu an hava operasyonu yapmamasını teknik görüşmelerin sürmesine bağladı; "Yakın zamanda Türkiye’nin hava operasyonlarının devam ettiğini göreceksiniz ve bu hava operasyonları koalisyonla birlikte olacak" diye konuştu.
"PKK'ya operasyon şartı yok"
IŞİD ile mücadelede ABD ve koalisyona Türkiye'nin "çok yardımcı" olacağını söyleyen Bass, "İşbirliğimizde yeni bir aşamaya geçiyoruz. Perspektifimiz IŞİD’e karşı uzun dönemli bir mücadelede çerçevesinin oluşması. IŞİD bir gecede doğmadı, geriletmek ve en sonunda yenilgiye uğratmak fazla zaman alacak bir konu" dedi.
Bass ayrıca, "Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede ciddi olmadığı ve üslere erişim sağlama görüntüsü altında sadece PKK’ya operasyon düzenlediği iddiaları Türkiye’nin göstermiş olduğu çabalar karşısında çok dar görüşlü bir bakış. IŞİD’le mücadele için üslerin açılması, aynı zamanda Türkiye’nin PKK’ya operasyon yapmasına ilişkin bir anlaşmayı içermiyor. Mutabakatın, PKK’ya operasyon düzenleme şartına bağlı olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Eğit-donat açıklaması
ABD ve Türkiye'nin ortaklaşa yürüttüğü eğit-donat programının başarılı olup olmadığıyla ilgili açıklamalar da yapan Bass, bazı muhaliflerin Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığı hatırlatılınca, "Eğit-donat öncelik olmaya devam ediyor. Ilımlı muhaliflerin IŞİD’e karşı topraklarını koruması, onlara malzeme sağlanması yaklaşımı bizim için devam ediyor. Görüşmelerimiz sürüyor. Nusra’nın bu grubu hedef alması bu grubun sahada yapabileceklerinin farkına varmış olmalarından kaynaklanıyor bana göre" dedi.
"Pozisyonumuz devam ediyor, bu bir iç mesele"
Brüksel'de yaşayan KCK yöneticilerinden Zübeyir Aydar, ABD'ye PKK ile Türkiye'yi aynı masada toplama çağrısı yapmıştı. Bass bunun hatırlatılması üzerine, "PKK, Türkiye için olduğu kadar bizim için de bir yabancı terör örgütüdür. Pozisyonumuz devam ediyor, bu bir iç meseledir. Türkiye’nin çözmesi gereken bir konudur. Düşüncemiz, tartışma ortamına imkan sağlayan, demokratik ve barışçıl bir çözüm getirilmesidir ki biz buna her zaman hazırız. Böyle siyasi süreçlerde bütün vatandaşların seslerini duyurabildiği, fikirlerini paylaştığı ortamlar olabilir" dedi.
"PKK saldırılarına son vermeli"
Amerikalı diplomat, Türkiye'nin PKK ile mücadelesi ve hava operasyonlarıyla ilgili ise, "En arzu ettiğimiz şey şiddetin yaşanmaması" dedi ve çözüm sürecinin devam etmesini istediklerini söyledi. Atılacak ilk adımın da PKK'nın saldırılarına son vermesi olması gerektiğini belirtti.
Kaynak: Hürriyet, Milliyet, Star gazeteleri

Amerika Haberleri

Suriye'nin yeni lideri Colani'den Trump'a tebrik: "Ortadoğu'ya barışı getirecek"
ABD'li senatör: Suudi ve BAE liderleri, Hamas'a karşı İsrail'i destekliyor
ABD İsrail'in Katliamlarını Böyle Gizlemiş! İstifa Eden Diplomattan Çarpıcı Açıklamalar
Brezilya’da örnek karar: Tatil yapan israil askerine tutuklama
IŞID Tiyatrosu ABD'de Sahne Aldı!